Zprávy

MfD: Čína si stěžuje na znak Tibetu na saku premiéra Topolánka

Čínská velvyslankyně v Česku Chuo Jü-čen si v pátek stěžovala na českém ministerstvu zahraničí na to, že premiér Mirek Topolánek (ODS) měl minulý týden na klopě saka tibetskou vlaječku ve chvíli, kdy na tiskové konferenci oznamoval svoji cestu na olympiádu do Pekingu. Český velvyslanec v Číně Vítězslav Grepl byl kvůli tomu zase předvolán na čínské ministerstvo zahraničí. Napsala to sobotní Mladá fronta Dnes (MfD). Podle ní je nyní zřejmé, že Topolánek nedostane při pobytu v Číně možnost sejít se se žádným vysoce postaveným místním politikem. Číňané se podle deníku obávají, že Topolánek by se mohl s tibetským znakem objevit i při svém pobytu v Pekingu. Podle ministerstva zahraničí událost neznamená zhoršení ve vzájemných česko-čínských vztazích.

Topolánek minulý týden oznámil, že se zúčastní her v Pekingu, ale nepojede na jejich slavnostní zahájení 8. srpna. Až 13. srpna odletí podpořit české sportovce. V Číně zůstane zhruba tři dny. Pojede tam na pozvání Českého olympijského výboru. Proti tomu, aby byl u startu olympiády, se již dříve vyslovila většina ministrů jeho vlády.

Na zajištění voleb je v rozpočtu téměř 586 milionů korun

Na zajištění letošních podzimních voleb, v nichž si budou lidé vybírat krajské zastupitele a třetinu senátorů, je v rozpočtu téměř 586 milionů korun. Na dotaz ČTK to uvedlo tiskové oddělení ministerstva financí s tím, že částka zahrnuje prostředky jak pro ministerstvo vnitra, tak pro Český statistický úřad a krajské a obecní úřady.

Ministerstvo vnitra nicméně předpokládá, že celkové náklady budou podobné jako při předchozích volbách před čtyřmi lety, zvýší se ale například kvůli růstu cen energií. Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra připomněla, že v roce 2004 výdaje ministerstva vnitra činily zhruba 158 milionů korun. volební výdaje krajských a obecních úřadů pak přibližně 245 milionů korun; největší podíl z této sumy tvořily odměny členům téměř 15.000 okrskových volebních komisí, kteří dohlížejí na regulérnost hlasování ve volebních místnostech a po jeho skončení hlasovací lístky sčítají. Největší podíl na nákladech ministerstva vnitra měly výdaje za tisk hlasovacích lístků a ostatních volebních materiálů a výdaje za telekomunikační spojení. Letos má vnitro předpokládá, že tisk a distribuci hlasovacích lístků a dalších materiálů bude stát zhruba 70 milionů korun. Množství lístků bude záležet mimo jiné na tom, kolik stran a kolik kandidátů se do voleb přihlásí. Každý senátní kandidát i každé uskupení, které se přihlásí do krajských voleb, bude na samostatném hlasovacím lístku. Český statistický úřad, který výsledky voleb zobrazuje na serveru www.volby.cz, má ve svém letošním rozpočtu na volby a referenda určeny výdaje ve výši 47 milionů korun. Na odchodné senátorů, kteří buď už nekandidují, nebo by nebyli zvoleni, je v rozpočtu 11,8 milionu korun. Tato částka ale zatím nikdy nebyla úplně vyčerpána. Z 27 senátorů mandát neobhajuje sedm, budou mít nárok na pět měsíčních platů. Ztratí ho jen v případě, že by do tří měsíců od ukončení mandátu začali pracovat ve volené funkci. Nynější funkční období skončí senátorům 2. listopadu s výjimkou lidovce Milana Špačka, který skončí už 26. října. Byl opětovně totiž zvolen členem horní komory na místo nynějšího europoslance Vladimíra Železného, který byl před šesti lety zvolen senátorem už v prvním volebním kole. Na organizačně technické zabezpečení voleb bude tradičně dohlížet Státní volební komise, která se sejde 2. září. V tento den má vylosovat volební čísla pro strany, hnutí a jejich koalice, které se přihlásí do krajských voleb. Lhůta odevzdávání přihlášek končí v úterý 12. srpna v 16:00. Platí to i pro nominace kandidátů do Senátu.

Poradní sbor pražského primátora začne řešit grantový systém

Poradní sbor pražského primátora, jehož členové z řad odborníků by měli pomáhat řešit problémy pražské kultury, se na své druhé schůzce budou zabývat především grantovým systémem. Po první schůzce, která měla spíše organizační charakter, začnou zástupci poradního sboru řešit konkrétní otázky nové grantové politiky. ČTK to řekl zástupce ředitele magistrátu Miroslav Sklenář. Absolutní prioritou práce sboru je podle pražského primátora Pavla Béma (ODS) navrhnout novou grantovou politiku, protože ji musí zastupitelstvo projednat do konce října, aby mohlo být vyhlášeno grantové řízení na příští rok. Rozdělení čtyřletých i jednoletých grantů rada projedná na konci druhé lednové dekády. V polovině příštího roku už chce rada a zastupitelstvo projednat i aktualizaci kulturní politiky Prahy a druhou etapu transformace příspěvkových organizací. Překotná příprava další etapy transformace divadel patřila v minulých měsících ke kritizovaným krokům magistrátu. V poradním sboru je nejvíce divadelníků. Sbor doplňují i ekonomové a právníci a jsou v něm podnikatelé v kultuře i zástupci neziskových organizací. Pozvání do poradního sboru přijalo 29 odborníků. Nad jeho složením vyjádřil překvapení divadelník Petr Kratochvíl, který je kvůli podobě grantů s Prahou ve při. Podle něj v případě členů sboru, kteří zastupují instituce žádající o granty, jde o střet zájmů. Kratochvíl také poradnímu sboru poslal otevřený dopis, ve kterém nastínil svůj pohled na řešení financování pražské kultury.

Pražský primátor se rozhodl po výtkách části kulturní obce, které přerostly až v pouliční protesty, zrušit kritizovanou část systému kulturních grantů, dotaci na prodanou vstupenku. Uvedl, že jejím zavedením radní pro kulturu Milan Richter (ODS) pochybil. Bém však nevyhověl požadavkům na jeho odvolání, stejně jako na zbavení funkce předsedy kulturního výboru Ondřeje Pechy (ODS). Primátor také rozhodl navýšit letošní granty na loňskou úroveň několika pražským divadlům, jež se údajně kvůli úpravám grantového systému dostala do finančních potíží.

CVVM: S uznáním samostatného Kosova souhlasí 30 procent Čechů

S rozhodnutím české vlády uznat Kosovo jako nezávislý stát souhlasí 30 procent Čechů, 31 procent je proti. O uznání nezávislého Kosova rozhodl kabinet Mirka Topolánka (ODS) v květnu. Téměř dvě pětiny respondentů neví, jaký postoj mají ke Kosovu zaujmout, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který má ČTK k dispozici. Nezávislost vyhlásilo Kosovo přes odpor Srbska 17. února. V České republice tento krok nejprve vyvolal rozporuplné reakce a rozdělil politickou scénu v názoru, zda má tento nový stát, vyhlášený proti vůli Srbska, uznat. Česká vláda nakonec uznala nezávislost Kosova na konci května a v polovině července otevřela v Kosovu své velvyslanectví. Kosovo uznaly také přes tři desítky zemí, včetně Spojených států. V EU nepanuje ohledně Kosova jednota. Kosovskou deklaraci nezávislosti uznaly mezi prvními velké státy unie jako Francie, Británie nebo Německo. Naopak rozhodně proti jednostrannému kroku Prištiny jsou Španělsko, Kypr, Slovensko, Řecko a Rumunsko, které samy musejí řešit nároky národnostních menšin na svém území.

Temelín odstavil na dva měsíce první blok

Obsluha Jaderné elektrárny Temelín odstavila na dva měsíce první výrobní blok. Přestávku si vynutila pravidelná výměna čtvrtiny paliva v reaktoru. Zařízení má být mimo provoz 75 dní, elektřinu začne znovu dodávat začátkem října. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. Energetici během odstávky vymění některé části a provedou nutné technické kontroly. Patří k nim i prohlídka tlakové nádoby, kde je reaktor. Ta se provádí jednou za čtyři roky. Plánována je i modernizace stroje na zavážení palivových souborů. "Nejdůležitější činností v nejaderné části bude šestiletá revize generátoru spojená s výměnou rotoru," uvedl mluvčí. Harmonogram prací zahrnuje asi 7000 úkonů. Vedle pracovníků elektrárny se na nich bude podílet téměř 100 dodavatelských firem.

Armáda asi naposledy vystřídá vojáky v polní nemocnici v Kábulu

Armáda v neděli zahájí zřejmě poslední střídání personálu polní nemocnice, která působí na letišti v Kábulu. Do Afghánistánu totiž z pražského kbelského letiště odletí první část v pořadí pátého kontingentu, který bude mít asi 110 členů. V zemi by zdravotníci měli zůstat do konce roku. Poté armáda nemocnici z Kábulu asi stáhne. Česká polní nemocnice funguje na spojenecké základně v Kábulu od loňského dubna. Součástí nového kontingentu by také opět mělo být několik slovenských zdravotníků. Do Afghánistánu by rovněž na krátkou návštěvu měl odcestovat královéhradecký biskup Dominik Duka. Česká armáda letos zvýšila počet vojáků v Afghánistánu. Hlavním úkolem je působení v samostatném provinčním rekonstrukčním týmu (PRT) v provincii Lógar. Jeho členy je asi 200 vojáků a přibližně deset civilních expertů. Odborníci například na stavebnictví nebo hydrologii v provincii pomáhají vybudovat podmínky pro hospodářský růst. Ochranu jim při tom poskytuje vojenský kontingent. Očekává se opět také vyslání jednotky speciálních sil.

Požáry již českým turistům na Rhodosu nebrání v dovolené

Situace na Rhodosu, kde v pátek požáry několika stům českých turistů zkomplikovaly návrat z dovolené nebo příjezd na ni, se uklidňuje. Lidé, kteří byli kvůli kouři evakuováni do jiných hotelů, se v sobotu dopoledne mohli vrátit. Přijíždějící turisté, již kvůli požárům uvízli na severu ostrova, kde je letiště, pak mohli zahájit dovolenou. ČTK o tom informoval Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Požár v pátek uvěznil české turisty, kteří se měli vracet z dovolené, na jižní části ostrova, odkud se tak nemohli dostat na letiště na severu. Naopak lidé, kteří na dovolenou přilétli, se nemohli přesunout do letovisek na jihu a cestovní kanceláře jim na noc zajistily náhradní ubytování na severu. Vlnám lesních požárů čelí Řecko každoročně. I nyní se tam s nimi hasiči potýkají na několika místech země. Podle Okamury je Řecko čtvrtou nejpopulárnější českou dovolenkovou destinací, kterou ročně navštíví 315.000 českých turistů. Na samotném Rhodosu by jich teď mělo být kolem 3000.

Pochod zhruba 200 skinů Svitavami se obešel bez incidentů

Pochodu centrem Svitav, který měl upozornit na údajný justiční omyl v případu s Vlastimilem Pechancem, odsouzeným v roce 2003 za rasově motivovanou vraždu, se zúčastnilo zhruba 200 skinheadů a dalších osob. Pechancovi soud uložil za vraždu Roma Oty Absolona 17 let vězení. Více než dvě hodiny dlouhá akce se obešla bez incidentů. "Všechno bylo v pořádku, nebyl žádný důvod zasahovat," řekl zástupce svitavského policejního ředitele Jaroslav Krůl. Podle něj bylo připraveno na případný zásah přibližně sto policistů a strážníků. Průvod demonstrantů vyrazil od vlakového nádraží. V jeho čele účastníci nesli transparent s nápisem Svobodu a spravedlnost pro Vlastimila Pechance a další menší transparenty s nápisy Pechanec není vrah a Oběť systému. Účastníci průvodu také skandovali různá hesla, například "politické tlaky, uvězní vás taky". Přibližně hodinu účastníci poslouchali projevy na náměstí v centru města, kde jeden z pořadatelů přečetl vzkaz od Vlastimila Pechance. Po dalším pochodu centrem Svitav pořadatelé akci kolem 17:00 hodin ukončili. Průvod se ve Svitavách konal již potřetí, vloni demonstrovalo na 220 lidí, rok předtím jich bylo přibližně devět desítek. Oba pochody se obešly bez komplikací. Podle pravomocného rozsudku Pechanec v červnu 2001 na diskotéce ve Svitavách dvakrát bodl nožem do břicha Absolona. Třicetiletý Rom v nemocnici zemřel.

Do Andělky se sjíždějí vyznavači techna

Na 6000 vyznavačů techna se do sobotního odpoledne podle odhadů policie sjelo na čtyřdenní festival příznivců elektronické hudby nazvaný Ravin' Non Stop On Top, který v pátek začal v osadě Andělka u Višňové na Liberecku. Počet návštěvníků ale podle policie nemusí být konečný, další příliv mladých lidí očekávají večer a v noci. ČTK to řekla mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková. Akce zatím probíhá klidně, policisté zkontrolovali kolem 180 automobilů. Organizátoři v Andělce předpokládali, že se na místo sjede na 3000 příznivců techna, je jich ale více než dvojnásobek. Akce je zatím podstatně menší než podobná párty, která se na stejném místě uskutečnila v červenci 2002. Tehdy nelegální party CzechTek navštívilo kolem 12.000 lidí a zbyly po nich tuny odpadků, které se odklízely ještě v srpnu. Pořadatelé letošní akce se ale připravili mnohem lépe, na místě jsou nejen přenosné toalety a odpadkové koše, ale zajistili i pitnou vodu.

V Praze začal 52. ročník Letní školy slovanských studií

Skoro dvě stovky cizinců z 38 zemí se shromáždily v pražském Karolinu na zahájení Letní školy slovanských studií. V hlavním městě se zhruba měsíc budou učit česky, chodit na semináře o české kultuře a jezdit na výlety do historických míst ČR. Někteří už Prahu znají z minulých let a těší se na setkání s prázdninovými přáteli. Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy pořádá letos 52. ročník školy, která je určena pro bohemisty, ale také pro lidi, kteří berou češtinu jako koníček. Po slavnostním zahájení v aule Karolina psali účastníci letní akce testy, které je rozdělily do čtyř úrovní od začátečníků po pokročilé. "Obvykle se rozdělí do skoro rovnoměrných skupin, začátečníci však převažují," řekl novinářům tajemník ústavu Jiří Hasil, který ve škole působí mimo jiné jako lektor. Některé studenty školy pamatuje z minulých ročníků, do Prahy se letos vrátili už po několikáté. Kromě kurzů jsou pro cizince připraveny například semináře, filmové projekce a exkurze. Podle Hasila o výlety bývá velký zájem, o víkendu prý z Prahy do jiných měst vyrážejí tři až čtyři autobusy. Pořadatelé se snaží, aby se i ve volném čase hovořilo česky, proto například společně ubytovávají lidi z různých zemí. Ředitel školy Jan Kuklík na zahájení řekl, že dvě stovky účastníků je maximální počet na to, aby se udržela kvalita kurzů a výuka byla efektivní. První ročníky Letní školy slovanských studií uspořádal v letech 1948 a 1949 Slovanský ústav. Slavistický kongres rozhodl v roce 1958 o její obnově.

Cizinci se na letní škole v Brně budou měsíc učit češtinu

Česky se cizinci učí také v Brně. Boj se záludnostmi českého pravopisu a gramatiky si jako svůj prázdninový program dobrovolně zvolilo více než 140 studentů z celého světa. V brněnské Letní škole slovanských studií, která v sobotu začala, je kromě výuky a přenášek čeká také zábava v podobě výletů po Česku. Na jihu Moravy zůstanou bezmála měsíc, řekla ředitelka letní školy Eva Rusinová. Kabinet češtiny pro cizince při Filozofické fakultě Masarykovy univerzity pořádá letní kurzy už více než 40 let. Zatímco v minulosti převažovali mezi účastníky bohemisté ze slovanských zemí, dnes přibývá lidí různých profesí, kteří češtinu potřebují zvládnout kvůli svému zaměstnání a zájmům. Rozšířilo se také spektrum zemí, z nichž zájemci o češtinu přijíždějí. Letos dorazili ze 34 států celého světa. Nejdelší cestu museli urazit Japonci, Korejci, Číňané a Američané. Jsou mezi nimi jak stipendisté, tak lidé, kteří si měsíční program platí sami. Každý všední den i každou sobotu usednou účastníci do školních lavic. Dopoledne je čeká výuka, odpoledne přenášky, besedy a odborné semináře. Večer jim organizátoři promítnou filmy českých tvůrců. Na programu najdou třeba Nudu v Brně. Měsíční pobyt na Moravě zpestří cizincům výlety. Podívají se do Prahy, Lednicko-valtického areálu, Slavkova a do Moravského krasu. Do tajů češtiny pronikají cizinci třeba také v Olomouci.

Senát v říjnu vystaví originál Pittsburské dohody o vzniku ČSR

Originál Pittsburské dohody, která před 90 lety položila základ ke vzniku československého státu, má být v říjnu vystaven v Senátu. Bude ústředním exponátem výstavy s názvem Na cestě k samostatnosti, která bude věnována budování státu v letech 1916 až 1920. Dohodu podepsali 30. května 1918 v Pittsburghu zástupci českých a slovenských krajanských organizací a pozdější prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Schválili v ní spojení obou národů v jednom státě. Dokument pomohl Masarykovi dokazovat, že i Slováci jsou proti setrvání v rakousko-uherském císařství a přejí si vznik společného státu s Čechy. O dokument, který je nyní na "turné" po Slovensku, se stará americké historické muzeum v Pittsburghu. Už krátce po vzniku Československa se dohoda stala předmětem sporů. Někteří slovenští představitelé se jí dovolávali při svém úsilí o autonomii Slovenska vzhledem k tomu, že v dohodě byla Slovákům slíbena vlastní administrativa, sněm a soudy a slovenština jako úřední a vyučovací jazyk. Čeští politici ale poukazovali na to, že se jednalo jen o programovou dohodu s tím, že o státním zřízení, ústavě i postavení Slovenska rozhodnou až volení představitelé, tedy Národní shromáždění.

Společně s Pittsburskou dohodou bude podle pořadatelů v expozici vystavena také věrná kopie německého originálu mnichovské dohody z roku 1938, která Československo připravila o pohraniční území ve prospěch hitlerovského Německa, ale také Maďarska a Polska. Podle organizátorů to má svou symboliku - první z dokumentů symbolizuje několikaleté komplikované úsilí o vznik společného státu, druhý jeho rozbití během pár měsíců. Souběžně s touto výstavou bude 24. září zahájena v prostorách historických chodeb Valdštejnského paláce expozice věnovaná výročím přelomových osmičkových roků v československých dějinách. Přiblížit má mimo jiné parlamentní osobnosti těchto let. Obě výstavy jsou součástí společného projektu Senátu, Národního muzea a Vojenského historického ústavu, podobně jako expozice dokumentující plakáty ze srpna 1968. Ta začne za necelý měsíc ve Valdštejnské zahradě a potrvá do 28. září.

Hašek má v Lipnici sochu od Malejovského, darovala ji Praha

Až budou turisté stoupat uličkou od hospody U České koruny v Lipnici nad Sázavou k hrobu spisovatele Jaroslava Haška, přivítá je před starým hřbitůvkem i jeho socha. V sobotu byla za velké slávy odhalena Spolkem pro oživení nesmrtelnosti Jaroslava Haška. Při události nechyběli vojáci v uniformách rakousko-uherského mocnářství, dámy v dobových kostýmech ani tajný policista Bretschneider z Haškova nejznámějšího díla - Švejka. V mírně nadživotní velikosti na místě zbořeného domku teď spisovatel Hašek v bronzu kousek nad hospodou, kde psal své stěžejní dílo, polosedí, pololeží na balvanu. Jeden prst má zasunutý za levou kšandu, nohy křížem a dívá se s nadhledem na svět. Autorem realistické sochy byl v roce 1988 sochař Josef Malejovský a měla být ke 105. výročí Jaroslava Haška postavena v Praze na Olšanském náměstí. Jenže byla shledána jako ideově nevhodná. "Šoupli ho do hangáru, a tam v temnotě žil jako socha-disident, až jsme ho vyprostili," řekl spisovatelův vnuk Richard Hašek, jenž spolu s přáteli instalaci sochy v Lipnici k letošnímu 125. výročí narození asi největšího českého humoristy zorganizoval. Socha byla v depozitáři Galerie hlavního města Prahy u Loun. Praha sochu po jednáních darovala Lipnici a spolek sehnal peníze na její převoz a instalaci.

V telčském zámku začala výstava fuchsií, potrvá týden

V renesanční zahradě zámku v Telči na Jihlavsku začala výstava fuchsií. Původem jihoamerické rostliny s nápadnými, zpravidla převislými květy tam mohou návštěvníci obdivovat celý týden, tedy do 2. srpna. Výstava se v Telči koná podvanácté, kvůli rekonstrukci radnice ale poprvé pod loubím a na trávnících zámecké zahrady.

Dva historické letouny z 20. let odstartovaly na cestu do Bruselu

Dvě historická letadla z 20. let Avia BH 5 a Avia BH 1 v sobotu dopoledne odstartovala z letiště v pražských Letňanech, aby po 85 letech znovu proletěla trasu závodu o cenu belgického krále. V roce 1923 se jí zúčastnil právě letoun BH 5, jehož přesnou repliku s původním pětiválcovým motorem tentokrát pilotuje Milan Mikulecký. Oproti původní trase, kterou v roce 1923 absolvoval Zdeněk Lhota a z rukou belgického krále a nadšeného letce Alberta I. pak převzal první cenu, je ta letošní delší o zhruba 280 kilometrů. Novinářům to před startem prozradil Mikulecký, který by měl společně s konstruktérem obou letounů a pilotem BH 1 Marcelem Sezemským přistát v Bruselu nejspíš v úterý.

Buchlovický park zaplavila vůně česneku, rekord v plivání nepadl

Vůně česneku a pochutin z něj vyrobených doslova zaplavila park buchlovického zámku. Konal se zde již sedmý ročník festivalu česneku a s ním i řada netradičních soutěží, jako například plivání česneku na dálku či soutěž o nejsmradlavější dítě. Podle předběžných odhadů organizátorů jej navštívil rekordní počet lidí, do parku jich přijelo okolo 2000. Mezi nejatraktivnější soutěže zřejmě patřilo plivání česnekových stroužků do dálky. Výhercem letošního klání, jehož se zúčastnilo 48 lidí, se stal Josef Bojko z Uherského Hradiště, který v soutěži kralovat už loni. Výkonem 853 centimetrů překonal svůj loňský rekord o 11 centimetrů. Držitelem festivalového rekordu je však Štěpán Hrňa z Buchlovic, který v roce 2004 doplivl česnekový strouček do vzdálenosti 883 centimetrů. V zámeckém parku byly k dostání gurmánské speciality. Zájemci například mohli ochutnat cizrnové placky, čočkový salát s česnekem, pohankovou kaši, česnek v čokoládě i česnekovou zmrzlinu. Na akci se za celý den prodalo téměř 3,5 tuny česnekových hlávek.

Před 25 lety byla v České republice zaznamenána nejvyšší teplota

Vůbec nejvyšší teplota vzduchu na území České republiky byla naměřena 27. července 1983 v Praze- Uhříněvsi. Ten den tam teploměr ve standardní výšce dva metry nad zemským povrchem ukázal 40,2 stupně Celsia, o dvě desetiny stupně Celsia více než činil stávající rekord, který byl zaznamenán 29. července 1921 v Hradci Králové.

Řeky v Moravskoslezském kraji klesly, povodně nehrozí

Povodně v Moravskoslezském kraji nehrozí. Hladiny řek, které se v pátek vinou přívalových dešťů zvedly, opět klesly na běžnou úroveň. Vyplývá to z informací zveřejněných na serveru společnosti Povodí Odry www.pod.cz. Nejdramatičtější situace byla ve Vřesině na Novojičínsku. Řeka Porubka tam dosáhla stavu ohrožení, tedy třetího stupně povodňové aktivity. Hladina ale ještě před 20:00 kulminovala a klesla na úroveň druhého stupně. Dvě hodiny po půlnoci tam už neplatil žádný stupeň povodňové aktivity. Dramaticky vypadala situace i na řece Petrůvce na Karvinsku. Tam vodohospodáři vyhlásili druhý stupeň ve 21:00. Ráno ale výška hladiny klesla zpět pod hranici prvního stupně protipovodňové aktivity. Mluvčí správce toku Šárka Vlčková uvedla, že průtrže byly lokálního charakteru.

Sport

Dráhoví cyklisté a plavci jako první z české olympijské výpravy nabrali směr Asie. S bazénovými plavci se do letadla posadila také Jana Pechanová, která je považována za jednu z možných adeptek na medaili v dálkovém plavání. Do Pekingu však dorazí jen tři cyklisté, ostatní dráhaři jedou trénovat do Koreje a do olympijské vesnice se přesunou až dva dny před zahájením svých soutěží v druhém olympijském týdnu. Plavci budou trénovat v Hongkongu, kde budou do 5. srpna. Hry v Pekingu začnou o tři dny později.

Zdravotní problémy znovu komplikují přípravu desetibojaře Romana Šebrleho na olympijské hry v Pekingu. Světového rekordmana, který si v tréninku na letošní sezonu dvakrát natrhl sval, v posledních dnech trápí křeče na přední straně stehna na pravé noze. Šebrle kvůli tomu zrušil plánovaný start na sobotním exhibičním závodu ve skoku o tyči v Kutné Hoře. Olympijský závod a boj o obhajobu zlaté medaile z Atén ale podle jeho slov není ohrožen.

Čeští deblkanoisté vybojovali na juniorském mistrovství světa slalomářů v Roudnici nad Labem titul v závodě hlídek. Ve vedení se trio českých lodí ocitlo už po prvním kole, ve druhém domácí vodáci sice ztratili bezpečný náskok před Němci po dvou dotycích v brankách, ale o sekundu nakonec prvenství uhájili. O zlaté medaile se v konkurenci sedmi družstev zasloužili Robert Gotvald s Janem Vlčkem, Ondřej Karlovský s Jakubem Jánem a Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem.

Počasí v neděli

Očekává se skoro jasno až polojasno. Odpoledne ojediněle bouřky. Nejvyšší teploty 26 až 30 stupňů Celsia, na horách kolem 21 stupňů Celsia.