Fakír Petr Fiedor dokázal deset dnů ležet na lůžku ze skleněných střepů

Foto: ČTK

Fakír Petr Fiedor dokázal deset dnů ležet v Muzeu rekordů v Pelhřimově na lůžku vyplněném skleněnými střepy. Výkon, který bude zapsán do České knihy rekordů, si ztížil tím, že 12 dnů nejedl a jako silný kuřák týden nekouřil. Poslední dny pokusu měl na vlastní žádost zavázané oči, přestal pít, neměl možnost slyšet zvuky a mluvit.

Foto: ČTK
"Škoda, že už je konec, byla to nádherná dovolená,"řekl Petr Fiedor krátce poté, co vstal z lůžka a po závěrečných třech dnech bez tekutin vypil polovinu lahve s vodou. Na střepech ležel 240 hodin a čtyři minuty. Zatím není srovnání s jiným světových rekordem, který by existoval za těchto podmínek, řekl prezident agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Foto: ČTK
"Petr Fiedor si tentokrát usmyslel, že překoná v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově svůj vlastní rekord z roku 2000, kdy vydržel na střepech ležet holými zády přesně 3 dny a 2 minuty. Rekord chtěl překonat takovým způsobem, aby mu zůstal už snad napořád. To se mu také podařilo. Ta příprava nebyla o ulehání na střepy, protože to je pro něho vyzkoušená záležitost. Šlo spíš o psychickou stránku, protože, co si budeme povídat, vydržet deset dní o samotě a ještě v té ne příliš pohodlné pozici, a teď nemám na mysli, že by se člověku špatně leželo, když ulehne, ale přece jenom ležet na střepech, je rušivý element. Zvláště v noci, když člověk chce spát. Další věcí byla lékařská příprava, protože my jsme se rozhodli, že pokud se má v Pelhřimově pokus uskutečnit, tak pouze za podmínky, že bude vše pod lékařským dohledem monitorováno."

Foto: ČTK
Signalizoval třeba nějakou krizi?

"Žádná velká krize nepřišla, i když si poslední tři dny z vlastní iniciativy velmi stížil. Jednalo se o takový bonus. Od začátku pokusu vůbec nejedl, ležel na skleněných střepech, byl připoután k lůžku takovým způsobem, aby byla kontrola, že svými zády ani na okamžik neopustil ty střepy a přitom mu jeho přikurtování umožňovalo relativní volnost pro potřeby otočení se na bok třeba v noci nebo pro vykonání malé potřeby. Poslední tři dny byly bez přísunu tekutin. Měl zavázané oči, takže neviděl, neslyšel, nemohl mluvit. To už je opravdu velmi náročná záležitost, kterou ale Petr, který byl na pokus velmi připravený a velmi soustředěný, zvládl zcela bez problémů."

Foto: ČTK
Projevilo se těch deset dnů bez jídla i na váhovém úbytku?

"Pokus zahajoval s hmotností 105 kilogramů a když ho dokončil, tak měl kilo 93. To znamená, že zhubl celých 12 kilogramů za 10 dnů a to při absenci jakéhokoliv pohybu. To je skutečně velká změna. Ještě je zajímavé, že Petr je silným kuřákem. Během těch deseti dnů nemohl kouřit a to skutečně dodržel a tak je otázka, jestli jsme kromě vytvoření nového rekordu také nezapříčinili změnu jednoho kuřáka v nekuřáka."

Foto: ČTK
Extrémní podmínky podle Fiedora přivedly jeho organismus ke zcela jinému "nastavení parametrů". Se zacpanýma ušima zpočátku neslyšel ani hovor zblízka. Po nějaké době se zřejmě mozek nastavil na vyšší citlivost a slyšel i šepot na pět metrů. V závěrečné fázi si devětadvacetiletý fakír nechal mezi střepy jako přilepšení přisypat připínáčky a na krk si navlékl smyčku z ostnatého drátu jako připomínku toho, co chystá při letošním Mezinárodním festivalu Pelhřimov - město rekordů.

"Petr Fiedor tam bude předvádět další ze svých krkolomných fakírských kousků. Omotá si ostnatý drát kolem krku a tímto způsobem za drát by měl odtáhnout automobil do vzdálenosti až 30ti metrů,"

uvedl pro Radio Praha Miroslav Marek z agentury Dobrý den.