Konečná ve čtvrtfinále

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

218 sekund dělilo české hokejisty od postupu do semifinále mistrovství světa v Kanadě. Se šampionátem se ale stejně jako loni rozloučili ve čtvrtfinále, když tentokrát v Québeku podlehli Švédsku 2:3 v prodloužení. Trenér Alois Hadamczik po vyřazení svých svěřenců oznámil, že u mužstva končí.

Foto: ČTK
Od 53. minuty vedli čeští hokejisté nad Švédskem 2:1. "Chyběly tři minuty. Prohráli jsme buly, přišla náhodná střela na branku a spadlo to tam," litoval útočník Radim Vrbata situace, po které brankář Milan Hnilička podruhé kapituloval. Hned na začátku nastaveného času byl vyloučen Martin Erat, a přestože Švédové při přesilovce čtyři na tři nerozhodli, šlo o klíčový moment. Česká trojice totiž nestihla vystřídat a v pokračujícím tlaku Mattias Weinhandl rozhodl.

Foto: ČTK
Švédové se radují z postupu, který měl být podle předpovědí jejich médií jednoznačný, ale nakonec přišel až po tuhém boji. Vyřazení mrzelo i autora jedné z branek Tomáše Rolinka:

"Určitě je to skličující. Já se divím, že to vůbec švédská média pronesla, že to mělo být jednoduché a že karty byly rozdány už před zápasem. Ten zápas byl velmi vyrovnaný a nás tato porážka hodně mrzí, protože to byl z naší strany, dá se říct, smolný zápas. Rozhodlo určitě to, že jsme si nechali dát gól tři a půl minuty před koncem. To bylo pro nás hodně deprimující, ale zápas byl 2:2 a pořád jsme mohli vyhrát. V prodloužení jsme udělali faul, tam nic jiného nezbývalo, když soupeřův hráč jel sám na bránu. Oni si v přesilovce čtyři na tři vytvořili tlak, a potom, když už to bylo čtyři na čtyři, tak dali takový šťastný gól, kdy vlastně střela šla vedle brány, ale odrazila se od brusle do naší brány."

Foto: ČTK
Branka to byla opravdu smolná, ale i takové v hokeji platí. Kapitán týmu Tomáš Kaberle mohl po utkání jen smutně prohlásit:

"Je to zklamání. Já si myslím, že jsme předvedli daleko lepší zápas než v základní části. Obě mužstva hrála výborně ze zadu, gólmani chytali dobře, a nakonec to rozhodl takový slepený gól, bohužel. Druhý gól dali trošku po faulu na našeho gólmana, nikdo to neviděl, pak tam hráli v jednu chvíli s jedním hráčem navíc, také to nikdo neviděl, a pak takový slepený gól. Byli jsme bohužel poraženi a to nebyl náš cíl. Náš cíl byl 18. května hrát o zlatou medaili, což se nestalo, a je to pro nás zklamání."

Foto: ČTK
Zkušený útočník Patrik Eliáš hru soupeře ocenil, ale měl značné výhrady k rozhodčím. Po zápase byl také hodně zklamán:

"Určitě. My jsme čekali, že to bude velmi vyrovnaný zápas. Ten hokej byl s velkým nadšením z obou stran, odhodlání všech kluků. Myslím si, že Milan Hnilička dnes odchytal nejlepší zápas tohoto turnaje. Dal nám šanci, abychom ten zápas zvládli, ale bohužel na konci měli Švédové více štěstí než my. Jediná věc, z které jsem hodně zklamaný, jsou rozhodčí, protože každý kluk, který se zúčastní tohoto turnaje, hraje o medaili, jde nám o hodně, jde o čest naší země, a ti rozhodčí to možná nebrali tak vážně nebo nevím. Prostě některé fauly a některé věci, které neodpískali, to pokazí celý výkon."

Někdy až příliš technický hokej a málo důrazu před brankou. Tak zhodnotil bezprostředně po duelu se Švédskem vystoupení českého týmu na mistrovství světa odstupující trenér Alois Hadamczik. Výsledek označil za neúspěch, i když k postupu podle něj chybělo i trochu víc štěstí. Jeho mise u reprezentace skončila po třech letech zklamáním.

klíčové slovo:
spustit audio