Týden v ČR

Foto: www.narodni-divadlo.cz
0:00
/
0:00

Vláda ve středu schválila věcné návrhy zákonů, které mají reformovat české zdravotnictví. Průběh soudního řízení u okresních soudů v Česku je od pondělí možné sledovat na internetu. Ve čtvrtek začal v Česku už třetí ročník festivalu Americké jaro. Vykonstruovaný soudní proces s doktorkou Miladou Horákovou se dočkal operního zpracování. Horský hotel a vysílač na Ještědu by se mohl objevit na světovém seznamu památek UNESCO.

Tomáš Julínek,  foto: ČTK
Vláda ve středu schválila věcné návrhy zákonů, které mají reformovat české zdravotnictví. Koalice se v noci před jednáním kabinetu dohodla, že do paragrafovaného znění zapracuje některé změny. Rozpory přetrvávají v názoru na transformaci zdravotních pojišťoven, ale jak řekl po jednání koaličních lídrů premiér Mirek Topolánek, posun nastal:

"Umožňuje nám to začít pracovat na legislativním znění a v rámci toho legislativního znění jednotlivé problémy dořešit. Vypadá to, že zhruba na šest hodin jednání jsme dojednali málo, nicméně to jednání nebylo jednoduché. Nakonec jsme došli ke shodě, která nám umožňuje dále pokračovat."

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek chce s lidovci a zelenými jednat hlavně o návrhu transformace zdravotních pojišťoven:

"Já jsem navrhl, podle mne, nejoptimálnější způsob, jak má vypadat přeměna našich pojišťoven na opravdu solidní pojišťovny, které se starají o své klienty. S tím, že by výnos mohli inkasovat přímo klienti těchto pojišťoven. Bude tu jistě ještě debata o konkrétním paragrafovém znění a o technickém a právním provedení. Já jen mohu konstatovat, že jsem na tu diskusi připraven a že máme právní analýzy, protože jsme na tom dlouho pracovali."

Podle původního návrhu měly pojišťovny garantovat, že 85 procent zisku získají pojištěnci pouze po dobu pěti let, nyní toto časové omezení ze zákona vypadne. Šéf zelených Martin Bursík označil za důležitou i garanci, že univerzitní nemocnice nebudou privatizovány. Podle ministra Julínka budou mít neziskový charakter. Lidovci uspěli v tom, že zákon má umožňovat umělé oplodnění jen párům, nikoliv ženám bez partnera. Ministr Julínek jim slíbil i diskusi o regulaci interrupcí.


Průběh soudního řízení u okresních soudů v Česku je od pondělí možné sledovat na internetu. Lze tak učinit prostřednictvím nové služby infoSoud, kterou v pondělí oficiálně spustilo ministerstvo spravedlnosti. Během roku se k systému připojí i krajské soudy. Vedle účastníků soudních řízení může službu využívat i široká veřejnost. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila si tak každý občan bude moci najít na internetu svůj případ a navíc i zjistit, v jakém stadiu právě jeho kauza je:

"Tedy veškeré informace bude moci občan najít na internetu a nebude muset chodit, jak chodí dnes, na soud a tam tyto informace složitě zjišťovat."

Je třeba, aby lidé znali, který soud kauzu projednává a spisovou značku. Služba infoSoud se zatím nedostala do křížku s ochránci osobních dat, protože neobsahuje tak citlivé údaje, jako jsou jména či předmět soudního řízení. Systém infoSoud také poskytne předsedům soudů informace o tom, zda v dané věci není zbytečné prodlení. Podle ministra Pospíšila má obdobnou službu zatím asi polovina zemí Evropské unie.


Ve čtvrtek začal v Česku už třetí ročník festivalu Americké jaro. Jedná se o projekt česko-americké kulturní spolupráce, který představuje například špičkové hudebníky a lektory. Zajímavá jsou i témata přednášek: Čeští krajané na počátcích masového vystěhovalectví, vliv americké hudby na české kulturní prostředí, role tisku v české komunitě v Americe a řada dalších. K pořadatelům festivalu patří i Mezinárodní společnost Antonína Dvořáka. Její ředitelka Jiřina Rybáčková nám řekla, jaké jsou hlavní akce a kde bude letošní ročník Amerického jara probíhat?

"Budeme mít celkem 50 akcí, hlavně koncerty, potom také mistrovské kurzy na konzervatořích a dále přednášky a besedy. Bude se to dít ve více než 30 městech a obcích. Přijede deset amerických sólistů, umělců. Hlavní část festivalu skoční asi 25. dubna, ale pak budeme mít ještě několik jednotlivých akcí, takže celkově to skončí myslím 14. července."


Vykonstruovaný soudní proces s doktorkou Miladou Horákovou se dočkal operního zpracování. Jeho autory jsou režisér Jiří Nekvasil a hudební skladatel Aleš Březina. Představení dali název Zítra se bude. Světovou premiéru uvedlo Národní divadlo na komorní scéně v paláci Kolowrat. Titulní roli ztvárňuje světově uznávaná pěvkyně, dvaaosmdesátiletá Soňa Červená, která před premiérou řekla:

"Nepovažuji Zítra se bude... za svou další trofej, protože se mnou to nemá nic společného. Že jsem byla spoluiniciátorem tohoto projektu, to je snad to jediné, na co si osměluji být pyšná. Ale jinak jsem pokorná a odevzdaná do vůle Boží, jsem plná pochyb sama o sobě, a jsem plná obdivu k Miladě Horákové."

Autory v průběhu zkoušek povzbudila i dcera Milady Horákové Jana Kánská. Jak napsala v dopise, je ráda, že dílo připomíná hrůznou dobu, v níž její statečná maminka položila život.


Horský hotel a vysílač na Ještědu by se mohl objevit na světovém seznamu památek UNESCO. Jak píše server Aktuálně.cz, vyhoupl se dokonce na první místo mezi českými čekateli. Vysílač Ještěd vede třeba nad soustavou třeboňských rybníků, západočeskými lázněmi nebo Müllerovou vilou v Praze. Důvodem je narůstající zájem o technické památky. Do boje s ostatními světovými pamětihodnostmi by Česko poslalo hotel a vysílač Ještěd v roce 2010.