Typickým prvkem je obelisk. Sochy Ivana Theimera zdobí řadu evropských metropolí

Arionova kašna v Olomouci

Tvůrce Arionovy kašny v Olomouci Ivan Theimer slaví osmdesátiny. Je pokládán za jednoho z nejvýznamnějších evropských sochařů a jeho díla zdobí řadu evropských metropolí.

Rodák z Olomouce pro její centrum vytvořil v roce 2002 Arionovu kašnu doplňující barokní předchůdkyně. Inspiraci nachází v moravském barokním sochařství i v estetice francouzského klasicismu. Typickým prvkem mnoha Theimerových prací je obelisk, který se během let stal symbolem jeho práce.

Jeho obelisky stojí v Elysejském Paláci v Paříži

Ivan Theimer | Foto: Vojtěch Havlík,  Český rozhlas

Dva Theimerovy známé obelisky stojí v Elysejském paláci v Paříži, vytvořil také pomník k výročí Velké francouzské revoluce na Martových polích, monument Jana Amose Komenského v Uherském Brodě, fontánu a obelisk Behördenzentrum ve Fuldě.

Nedávno pro Arcibiskupský zámek v Kroměříži vytvořil nový vstup do zámecké obrazárny, kde jsou stély inspirované Ovidiovými Proměnami. Odkazují na biskupa Karla II. z Lichtenštejna-Kastelkornu, který se v 17. století po třicetileté válce zasloužil o vybudování zámku v jeho dnešní podobě.

Výtvarník, který od roku 1968 žije a pracuje v Paříži a v toskánské Pietrasantě, nikdy  neztratil kontakt s vlastí. V červnu 2016 převzal Ocenění Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) od ministra kultury za šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí, loni v listopadu pak byl mezi umělci, kteří se v Římě setkali s prezidentem Petrem Pavlem při jeho návštěvě Itálie.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: ČTK
klíčové slovo: