Portrétoval čtyři generace britské královské rodiny. František Bělský se narodil před sto lety

Winston Churchill, Malá Strana, Praha, foto: Dudva, CC BY-SA 3.0

Před 100 lety se narodil sochař František Bělský. Jediný sochař, který portrétoval příslušníky čtyř generací britské královské rodiny.

"Například bustu královny Matky vytvořil již v roce 1962, později zhotovil také portréty prince Andrewa a prince Philipa, manžela současné královny Alžběty II. V roce 1982 pak vytvořil oficiální portrét samotné královny Alžběty II. Tříletého prince Williama sochal Bělský v roce 1985. Busta královny Matky je v nemocnici v Birminghamu. Ostatní sochy jsou ve sbírkách známé londýnské Národní portrétní galerie," uvedl v rozhlasovém pořadu Jaroslav Beránek, který se s Františkem Bělským sešel v Londýně na vernisáži.

Obraz Churchilla se mu vryl do paměti

Lord Louis Mountbatten,  Horse Guards Parade,  Londýn,  photo: Prioryman,  CC BY-SA 4.0

František Bělský na svůj mimořádný talent upozornil už v šestnácti letech.

"V 16 letech získal první cenu v sochařské soutěži uspořádané Topičovým sochařským časopisem. V roce 1938 začal studovat na Rotterově škole užitého umění. Po okupaci zbytku českých zemí v březnu 1939 se jeho rodině podařilo uprchnout do Británie."

Když vypukla válka, přihlásil se do armády. V dubnu 1941 zažil krátké setkání s britským premiérem Winstonem Churchillem, který spolu s prezidentem Edvardem Benešem navštívil čs. smíšenou brigádu.

Andrew Browne Cunningham,  Trafalgar Square,  Londýn  (1967),  foto: Tagishsimon,  CC BY 2.5

"Sochař později vzpomínal, že Churchill se mu zadíval přímo do očí. Zdálo se mu to jako věčnost. Měl vystrčenou bradu, klobouk v ruce a opíral se o hůl. Podle svých vlastních slov si tehdy Bělský pomyslel: Jen počkejte, jednoho dne udělám přesně v tomto postoji vaši sochu. A ten den nastal někdy v roce 1968, kdy začal pracovat na Churchillově soše pro americkou univerzitu ve Fultonu, kde britský státník pronesl v roce 1946 proslulý projev o železné oponě."

Sochu dokončil v roce 1971, Churchillova podoba se mu však vryla do paměti za války. Po válce se František Bělský usadil i s první manželkou v Praze. Tři roky zde pracoval jako nezávislý grafik a zároveň studoval na Akademii výtvarných umění u Otakara Španiela. V roce 1948 znovu emigroval a v Británii se dokázal velmi dobře prosadit.

V Česku vytvořil památník československým letcům

Torsion,  Shelll Centre,  Londýn  (1957),  foto: elyob,  CC BY-SA 2.0

Po listopadu 1989 se František Bělský vrátil do Prahy, pro kterou vytvořil bustu Churchilla umístěnou u britského velvyslanectví a památník čs. letcům působícím v Královském letectvu v Dejvicích.

Sochy brněnského rodáka stojí i před sídlem britských premiérů v Downing Street nebo na Trafalgarském náměstí.

Jaroslav Beránek se se sochařem Bělským setkal na vernisáži, místo rozhovoru však psal později nekrolog.

"Osobně jsem se s ním setkal až v roce 1999 v Londýně na jedné z výstav, kterou pořádala Společnost portrétního sochařství. Chtěl jsem s ním udělat rozhovor, ale sled událostí mě předběhl. František Bělský, v Británii známý pod jménem Franta Belsky, zemřel na rakovinu 5. července 2000. Královna Alžběta II. tehdy okamžitě kondolovala jeho druhé ženě, též sochařce Ireně Sedlecké."

František Bělský je pohřbený nedaleko svého ateliéru v Oxfordském hrabství. Na zadní straně náhrobku je vyrytý český lev.