České dýchající sochy v Paříži

Na předměstí Monrouge, pár minut od pařížské Orleánské brány, v divadle naproti radnici, můžete - dokonce zadarmo - až do 17. května navštívit už 51. Salon současného výtvarného umění, kde mezi sto čtyřiceti vybranými umělci vystavuje své "dýchající" artefakty z latexu jediná Češka, přítomná na této výstavě, Filoména Borecká.

Slíbení ministři vnitra i kultury sice nepřišli, ale úspěch letošní vernisáže Salonu současného výtvarného umění a fotografie v Monrouge předčil veškerá očekávání. Tím spíš, že vedle profesionálů z pařížských soukromých uměleckých galerií, kde se tvoří umělecká budoucnost i obchodní úspěchy, sem přišlo mnoho mladých lidí, co na podobné podniky příliš často nechodí.

Obstát v pařížské konkurenci není jednoduché. Z tisíce postulantů jich umělečtí komisaři vybrali sto čtyřicet. Mezi nimi jedinou českou Pařížanku - Filoménu Boreckou a její "zvukové" sochy. Máme-li věřit tendenci této výstavy, pak je třeba uznat, že současné mladé umění a jeho výrazy mají blíž k dadaismu z minulého století či k pražským happeningům 60. let, než k akademické uhlazenosti. Filoména Borecká své latexové dýchající mimozemšťany plné hluku nazvala "Entichement - bláznivé přilnutí".

Její díla už byla vystavena v Chrudimi i v Litvínově, v Sarajevu, v Paříži, v New Yorku a samozřejmě v Praze. Kritikové tvrdí, že se víc než o formu výtvarného výrazu stará o jeho psychiku. Většina artefaktů Filomény Borecké, která má za sebou několikaleté studium v Paříži, v Praze i v New Yorku, nemá daleko k provokaci. Pokud se dá soudit podle zájmu návštěvníků v Monrouge, tak se jí to povedlo.