Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vláda vzala ve středu na vědomí zprávu expertů o zdravotních vlivech radaru americké protiraketové obrany na obyvatele Brd, kde by podle plánů mělo toto zařízení stát. České zpravodajské služby čeká změna. Odbory v Česku vyhlásily v úterý stávkovou pohotovost. Ocenění od předsedy vlády se v úterý dočkal třetí člen Mašínovy skupiny. O víkendu zasáhla Česko bouře Emma, která místy dosahovala síly orkánu. Minulou neděli uplynulo třicet let od chvíle, kdy se do vesmíru podíval první občan jiné země, než dvou tehdejších kosmických velmocí - československý letec Vladimír Remek. Český běžec na lyžích Lukáš Bauer získal Křišťálový glóbus za triumf ve Světovém poháru.

Foto: Autor
Vláda vzala ve středu na vědomí zprávu expertů o zdravotních vlivech radaru americké protiraketové obrany na obyvatele Brd, kde by podle plánů mělo toto zařízení stát. Premiér Mirek Topolánek prohlásil, že lidé v okolí radaru nebudou vystaveni nebezpečnému záření. To potvrdil i hlavní hygienik České republiky Michael Vít:

"Riziko pro obyvatele z okolí toho radaru je velmi minimální, protože občan maximálně může být zasažen tzv. vedlejšími laloky. Ty vedlejší laloky už 100 metrů od toho objektu radaru splňují české limity. To znamená, že jsou minimálně řád pod hodnotu, která je dovolená v České republice."

Předseda ČSSD Jiří Paroubek chce, aby strana opět uspořádala vnitrostranické referendum k umístění americké radarové základy v Česku. Poslanec sociální demokracie, který výstavbu radaru podpoří, by podle něj neměl být na příští kandidátce strany.


Ivan Langer
České zpravodajské služby čeká změna. Bezpečnostní rada státu navrhuje, aby místo dosavadních tří služeb byly pouze dvě - vnitřní a vnější - tedy kontrarozvědka a rozvědka. Výhrady k reformě má armáda. Vojenské zpravodajství, které zajišťuje například informace pro misi v Afghánistánu, by se totiž mělo sloučit s civilními výzvědnými agenturami. Vláda má už připravený návrh zákona, který počítá se sloučením vojenského zpravodajství s civilní rozvědkou a kontrarozvědkou. Potvrdil to ve středu ministr vnitra Ivan Langer:

"Zájmem vlády je vybudovat dvě národní zpravodajské služby - jednu ofenzivní a jednu kontrarozvědnou. Myslím si, že je správné, když zpravodajské služby budou vyňaty z toho resortního zavěšení, jako je tomu například u Úřadu pro zahraniční styky a informace, které spadá pod ministerstvo vnitra nebo u Vojenského zpravodajství spadající pod ministerstvo obrany."


Odbory v Česku vyhlásily v úterý stávkovou pohotovost. Na mimořádném jednání se na ní shodli zástupci všech 32 odborových svazů. Chtějí tak protestovat proti dalším plánovaným reformám, které s nimi vláda nekonzultuje. Jak řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch, v první řadě je ale důvodem stávkové pohotovosti dopad reformy veřejných financí:

"Prudce narůstá inflace, projevuje se to v drahotě, dopadá to negativně na zaměstnance, na rodiny s dětmi, na důchodce. A vláda prakticky nečiní žádné kroky, které by to výrazněji kompenzovaly. Máme na mysli zejména u zaměstnanců a u rodin s dětmi."

Podle občanských demokratů mají odbory na případnou stávku ze zákona nárok. Otázkou je, do jaké míry je možné po dvou měsících platnosti reformy veřejných rozpočtů zodpovědně a věrohodně spočítat veškeré dopady na tu či onu příjmovou skupinu.


Mirek Topolánek  (vlevo) a Milan Paumer,  foto: ČTK
Ocenění od předsedy vlády se v úterý dočkal třetí člen Mašínovy skupiny. Mirek Topolánek vyznamenal v Kramářově vile Milana Paumera jen několik dní po tom, co plaketu dostali také bratři Josef a Ctirad Mašínovi. Milan Paumer si podle svých slov ocenění velmi váží.

"Když jsme viděli, co komunisté tady vyvádějí, že ve dvou letech 1948 a 1949 už bylo 85 justičních vražd, tak jsme řekli: Ne, dál už na nic nebudeme čekat a postavíme se tomu čelem se zbraní v ruce."

Premiér Topolánek po vyznamenání Milana Paumera řekl, že udělá všechno pro to, aby ještě ve svém funkčním období prosadil případné sociální výhody pro členy třetího protikomunistického odboje.


Foto: ČTK
O víkendu zasáhla Česko bouře Emma, která místy dosahovala síly orkánu. Jedenáctiletou dívku zabil nedaleko Prahy padající strom, několik lidí bylo zraněno. Téměř milion domácností bylo bez elektrické energie. Ve čtyřech krajích byl vyhlášen stav nouze. Škody půjdou do milionů. Přesto by neměly výrazně ovlivnit českou ekonomiku, soudí viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl:

"Je fakt, že možná bude mít nějaký krátkodobý dopad na očekávání pojišťoven, které asi měly pro letošní rok, ale to jsou všechno dílčí věci, nikoliv makro věci, které ovlivňují hlavní obrázek, který sledujeme, který nás zajímá."


Foto: ČTK
Minulou neděli uplynulo třicet let od chvíle, kdy se do vesmíru podíval první občan jiné země, než dvou tehdejších kosmických velmocí - československý letec Vladimír Remek. Přes různá tehdejší i dnešní ideologická klišé odborníci nezpochybňují, že jeho let byl úspěchem československého výzkumu. V podobném duchu odpovídá i Vladimír Remek na otázku Radia Praha, jaké to je být ikonou komunistické propagandy:

"Samozřejmě kosmické lety vždycky byly předmětem určité politické propagandy ze dvou systémů. Ale jakákoliv propaganda se musí nejdřív opírat o dobře provedenou samu věc a to znamená o ten let a ten byl úspěšný bez ohledu na to, v jaké době byl, a byl prostě unikátní."

Vladimír Remek byl v roce 2004 na kandidátce KSČM zvolen poslancem Evropského parlamentu.


Lukáš Bauer,  foto: ČTK
Český běžec na lyžích Lukáš Bauer získal Křišťálový glóbus za triumf ve Světovém poháru. V celkové klasifikaci mohl být předstižen jen německým závodníkem René Sommerfeldtem, který se ale nepřihlásil do středečního sprintu v norském Drammenu. O svých dalších plánech Lukáš Bauer řekl:

"Stejně jako před Tour de Ski, před ziskem Křišťálového globu je naprosto prioritní mistrovství světa v Liberci, kde bych se chtěl předvést ve skvělé formě a získat nějakou medaili. A to nemyslím jen v individuálním závodě, ale i s týmem, který si myslím jde v posledních letech hodně nahoru, také v závodě štafet."