Přehled tisku

0:00
/
0:00

Deník Právo komentuje chování komunistů, kteří nominovali na funkci hlavy státu Janu Bobošíkovou. Jejich počínání považuje za racionální. KSČM si tím podle listu vyrovnává pocit méněcennosti a ukazuje tak svou sílu. Soudí přitom, že hlasováním pro Bobošíkovou komunisté v prvním kole nepřímo podpoří Václava Klause.

Deník Právo komentuje chování komunistů, kteří nominovali na funkci hlavy státu Janu Bobošíkovou. Jejich počínání považuje za racionální. KSČM si tím podle listu vyrovnává pocit méněcennosti a ukazuje tak svou sílu. Soudí přitom, že hlasováním pro Bobošíkovou komunisté v prvním kole nepřímo podpoří Václava Klause. Budou-li komunisté kandidovat paní Bobošíkovou, vyhraje Václav Klaus. Budou-li volby tajné, zvítězí Václav Klaus. Budou-li veřejné, zvítězí Václav Klaus ve třetím kole, myslí si komentátor listu. Značné části komunistů by koneckonců podle listu Klaus stále vyhovoval.


Pavel Bém,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes a Lidové noviny komentují Topolánkovu omluvu Bémovi, kterého předtím označil za špatného vyjednavače. Premiérovo jednání podle nich pramenilo z rivality mezi ním a Bémem. Oba deníky se shodují, že by se v ODS těžko hledal člověk, který by měl více užitku z nezvolení Václava Klause než Pavel Bém. Mohl by totiž pak podle nich vinit Topolánka z neúspěchu. Topolánkova omluva ale nyní vzala Bémovi prostor pro případný nápřah k protiúderu, myslí si komentátor Lidových novin. Podle Mladé fronty Dnes mají občanští demokraté šanci politicky koupit lidovce i komunisty, pokud zůstanou jednotní. Mohou k tomu přispět i případní zrádci z ČSSD, myslí si. Před soupeři má ODS při druhé prezidentské volbě mírný, ale znatelný náskok, který by mohla proměnit v celkové vítězství, domnívá se Mladá fronta Dnes.


Václav Klaus,  foto: ČTK
Komentátor Hospodářských novin soudí, že Václav Klaus by jako prezident v dalším funkčním období nepochybně zpomaloval vstup do eurozóny. Jako prezident je podle něho sice politicky zkušený, ale více polarizující a stále hodně zahleděný do minulosti. Je pravděpodobné, že Švejnar by se zkusil soustředit jako politický moderátor i na různé globalizační výzvy, píše list. Už teď je ale jasné, že České republice nepochybně prospěla soutěž dvou kandidátů, přestože ji v rámci minulého víkendu zastínily zbytečné excesy zákonodárců v přímém přenosu, myslí si list. Projevy obou kandidátů podle listu představily dvě úplně odlišné vize prezidentství a oba by si lidé měli do budoucna pamatovat. Ať už vyhraje kdokoli ze dvou kandidátů, bude jeho prezidentství lepší, než kdyby kandidoval sám. Bude také muset během vládnutí respektovat, že minimálně polovina volitelů a společnosti nestála na jeho straně, uzavírají Hospodářské noviny komentář.


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Člen bankovní rady centrální banky Martin Tomšík polemizuje v Mladé frontě Dnes s otázkou, zdali banka nemění úrokové sazby takovým způsobem, aby pomocí nich ovlivnila výsledek veřejného mínění, a tím i výsledky nějakých voleb. Podle Tomšíka je to otázka, která se týká důvěryhodnosti banky jako instituce, a je proto zcela zásadní. "Členové bankovní rady tak mají možnost hájit při rozhodování o úrokových sazbách svůj subjektivní úsudek," zdůrazňuje Tomšík. "Vždy však jednotliví členové svůj názor argumentačně obhajují," píše. Důležitý je podle něj také vztah mezi měnovou politikou ČNB a Evropské centrální banky (ECB), protože eurozóna jako celek je naším největším obchodním partnerem a vývoj kurzu české koruny vůči euru je nepochybně velmi důležitý. "To někdy vede k otázkám, zdali by nebylo pro českou ekonomiku nejlepší, kdyby ČNB sledovala stejnou úrokovou politiku jako ECB, a proč vůbec máme mít jiné úroky než v eurozóně," zamýšlí se Tomšík. Některé nové členské země EU opravdu těsně kopírují politiku ECB (Bulharsko, Estonsko, Litva či Lotyšsko), taková měnová politika má výhodu v podobě stabilního měnového kurzu, ale zároveň znemožňuje reagovat domácí měnovou politikou na šoky, jež zasáhla domácí ekonomiku. "Navíc tyto země mají dlouhodobě vyšší míru inflace než ČR, a dokonce větší rozkolísanost hospodářského růstu," uvádí v Mladé frontě Dnes Tomšík. Připomíná, že ČNB se rozhodla snížit inflační cíl ze tří procent na dvě do roku 2010. Nový inflační cíl je podle něj dostatečně nízký na to, aby umožnil ČR splnit inflační maastrichtské kriterium.


Kriminalisté ukončili vyšetřování případu údajného podvodného čerpání peněz z evropských fondů v takzvané kauze Budišov, píše deník Právo. V kauze je stíhán bývalý tajemník sociálně demokratických premiérů Zdeněk Doležel, exstarosta Budišova na Třebíčsku Ladislav Péťa a bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová. Policie je podle listu obvinila z vydírání a úplatkářství, v případě Doležela i z neoprávněného nakládání s osobními údaji. "Vyšetřovatel nás informoval, že další úkony provádět nebude. Koncem února bychom se tak měli začít seznamovat se spisem,"řekl listu obhájce Doležela Filip Princ. Podle policie nadhodnotili obvinění cenu rekonstrukce zámku v Budišově na Třebíčsku tak, aby si mezi sebou mohli rozdělit zhruba 30 milionů korun. Podezření z podvodu a manipulace s evropskými dotacemi zatím ale vyšetřovatelé jen prověřují, žádné obvinění v této souvislosti nepadlo. Současné vyšetřování se týkalo pouze údajného uplácení státních úředníků a vydírání architekta Marka Řičáře, který policii na případ upozornil. Policie v této kauze nemá jednoduchou pozici, protože nezávislý audit společnosti KPMG loni v květnu konstatoval, že dotace ve výši 65 milionů korun pro společnost Bono Publico na projekt opravy zámku v Budišově nebyla zmanipulována. Žádnou manipulaci s dotací na opravu budišovského zámku předtím nenašla ani interní kontrola ministerstva pro místní rozvoj, připomíná deník Právo.


Od listopadu by se po nejstarší české dálnici D 1 mezi Prahou a Brnem mohlo jezdit plynuleji. Mladá fronta Dnes přichází s informací, podle které chce ministerstvo dopravy na dálnici vybudovat speciální informační systém. Motoristům by měl určovat, jak se v případě komplikací chovat. Zakázka za 3 miliardy má využívat mýtného systému od firmy Kapsch. Její účast je podle náměstka ministra dopravy Jiřího Hodače nezbytná, protože jinak by se musela znovu stavět celá infrastruktura včetně elektrických přípojek a systémů pro přenášení dat. Dopravní experti Mladé frontě Dnesřekli, že by novinka mohla omezit kolony před Prahou a v místech, kde se dálnice opravuje. Proměnlivé dopravní značky totiž přikážou řidičům, aby zpomalili a k problematickému místu dojížděli plynuleji.


Včelaři se v Česku potýkají s problémem, který může mít výrazný vliv na celou zemi. Vymírají jim totiž včely. Upozorňují na to Lidové noviny. Podle deníku je na vině roztoč Varrea destructor, který se přemnožil kvůli posledním, extrémně teplým zimám. Obrana proti tomuto parazitovi existuje, ale někteří včelaři situaci podcenili a s léčbou nezačali. Výsledkem je, že nemocné včely roztoče přenesly i do zdravých rojů a ty nyní bojují o přežití. Lidové noviny tvrdí, že nejhorší situace panuje kolem Prahy a ve Středočeském a Plzeňském kraji. Úhyny sice nejsou celoplošné, ale svaz včelařů ví o místech, kde vymřela i víc než polovina včelstev. Podle odhadů by letos mohlo uhynout až 200 tisíc včelstev, tedy téměř polovina z celkového počtu. Pro představu: každý roj čítá 15 až 20 tisíc jedinců, píší Lidové noviny.