Kočičí hrádek pro děti

Kočičí hrádek u Slatiňan, foto: ArchivVideo / Creative Commons 3.0 Unported
0:00
/
0:00

Kolegyně mi nedávno líčila, jak hledala u Slatiňan Kočičí hrádek. Původně si myslela, že se jedná o nějakou zříceninu. O to víc byla překvapená, když zjistila, že to není žádná mohutná středověká stavba, ale miniaturní romantický hrádek. Je inspirován rytířským středověkem a děti jsou z něho nadšeny. Stejně tak z nedaleké hospůdky, kde na zahrádce najdou perníkovou chaloupku s nezbytnou Ježibabou.

Kočičí hrádek u Slatiňan,  foto: ArchivVideo / Creative Commons 3.0 Unported
Svého času si na Kočičím hrádku hrávala i Renata Maryšková z informačního centra ve Slatiňanech.

"Kočičí hrádek je v jihozápadní části zámeckého lesoparku a je to taková miniatura hradu. Dala ho koncem 19. století postavit v lese za slatiňanským parkem kněžna Vilemína Auerspergová původně se záměrem, aby si zde hrály zámecké děti. Nicméně postupně se tento zámeček stal velkou atrakcí a cílem výletníků, kteří k nám zavítají. Mohou si tam hrát, prolézat, je to taková stavbička, která opravdu široko daleko není. Je postaven na křemencové skalce a já už jako holčička jsem si tam chodila hrát. Dřív to bylo na skalce a široko daleko nic, dnes je to uprostřed lesa a je tam vchod. Je to pro menší děti, ty větší už přelézají hradby ze všech stran a hraje se tam šišková válka."

Vy jste připravili i stezku, která vede v okolí hrádku. Co všechno se tam turisté dozví?

"Původní stezka tu byla v roce 1998 a koncem loňského roku prošla celkovou rekonstrukcí, kterou provedl Svaz ochránců přírody z Nasavrk. Stezka má tvar okruhu, který měří asi 2 kilometry. Po trase je 9 naučných tabulí a každá z nich něco říká - o přírodě, o zvířatech, o historii a okolí Slatiňan. Na tabulích jsou i dvě otázky. A odpovědi jsou vždy na další informační tabuli. Takže je to zpestření, aby to nebylo jenom o tom projít nějakou trasu, ale zastavit se, porozhlédnout se po okolí a tak. Myslím si, že to je fajn."