Zprávy

Experti mají různé názory na debatu Švejnara s Klausem

Spíše různě hodnotí politologové, odborníci na média a vizážisté debatu prezidentských kandidátů Jana Švejnara a Václava Klause v senátním klubu ČSSD. Podle politologa Daniela Kunštáta ji zvládl lépe Klaus, politolog Petr Just si naopak myslí, že mírně navrch měl Švejnar. Politolog Tomáš Lebeda usoudil, že jen těžko hodnotit, kdo z nich byl lepší. Mediální expert Daniel Köppl soudí, že Švejnar byl efektivnější a Klaus zase efektnější. Podle vizážisty Petra Lukeše se na diskusi lépe připravila současná hlava státu. Experti ale upozornili, že diskuse v senátorském klubu měla daleko do klasického televizního duelu a působila poněkud staticky.

Švejnara mrzí, že Klaus nepřijal nabídku na řádný televizní duel

Prezidentského kandidáta Jana Švejnara mrzí, že jeho soupeř a současný prezident Václav Klaus nepřijal nabídku České televize ke klasickému televiznímu duelu. Švejnar novinářům řekl, že to je škoda, neboť by tak občané mohli vidět pravou výměnu názorů. Švejnar oznámil, že Česká televize mu zaslala dopis o tom, že televizní debatu chystanou na 3. února ruší kvůli Klausovu odmítnutí. Švejnar se sice v úterý utkal v přímém televizním přenosu v debatě s Klausem v senátním klubu ČSSD, odborníci ale usoudili, že nešlo o televizní diskusi v pravém slova smyslu. Byla podle nich strnulá. Zákonodárce, kteří budou budoucí hlavu státu vybírat, zřejmě vystoupení nijak zásadně neovlivnilo. Švejnar by přistoupil na debatu i v soukromé televizi. "Bylo by žádoucí, aby občané viděli pravou výměnu názorů," uvedl.

Policie a žalobce odložili Čunkovu kauzu se sociálními dávkami

Kauza předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, který na konci 90. let pobíral sociální dávky a přitom v bankách ukládal miliony korun, byla odložena. Potvrdil to šéf havířovské pobočky Okresního státního zastupitelství Karviná Jiří Jarnot. Podle něj se neprokázalo, že Čunek zamlčel příjmy důležité pro přiznání dávek státní sociální podpory. Případ odložila policie, která nenašla důkazy potvrzující podezření ze spáchání trestného činu. "Usnesení policejního orgánu o odložení věci jsem po přezkoumání shledal zákonným," doplnil žalobce. Dodal, že k případu nyní nebude poskytovat více informací. "Přípravné řízení je neveřejné. Je nutné chránit osobnost, osobní údaje a soukromí všech osob na trestním řízení zúčastněných," vysvětlil Jarnot.

Nejasnosti kolem pobírání sociálních dávek přímo předcházely Čunkově listopadové demisi na funkci vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. K jeho odchodu z vlády přispěl silný tlak koaličních partnerů i mateřské strany kvůli informacím České televize, že v 90. letech jeho rodina brala sociální dávky a na účtech měla zároveň 3,5 milionu korun. Peníze podle Čunka pocházely z širší rodiny a měly sloužit k postavení rodinného domu a rozjetí podnikatelského záměru, od kterého ale po zvolení vsetínským starostou ustoupil.

ČSSD neuspěla s návrhem na snížení DPH na pět procent

Sociální demokracie ve sněmovně neuspěla s návrhem, aby snížená sazba daně z přidané hodnoty klesla zpět na pět procent ze současných devíti. Tam ji od ledna posunula reforma veřejných financí a ČSSD tvrdí, že to vede ke zdražení nejen potravin, ale třeba i léků nebo nájemného. Poslanci návrh zamítli hned v prvním čtení. Pro návrh na zamítnutí hlasovalo 89 přítomných poslanců z koaličních stran včetně nezařazených poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Proti bylo 81 přítomných opozičních poslanců.

Výsledku předcházel názorový střet opozice s koalicí, kdy opozice kritizovala reformu veřejných financí a s ní spojené dopady. Ministr financí Miroslav Kalousek použil na svoji podporu dokonce argumenty prezidentského kandidáta ekonoma Jana Švejnara, jehož podporuje ČSSD. Kalousek citoval před poslanci Švejnarovo hodnocení reformy veřejných financí. To loni 4. dubna otiskly Hospodářské noviny: "Lidé budou motivováni, aby více vydělávali. Stát bude o něco méně trestat úspěch. V obchodech budou naopak více přemýšlet, za co utrácejí. Přesun daní od příjmů ke spotřebě ekonomice prospívá. V Česku patří podíl přímých daní včetně odvodů pojistného k jedněm z nejvyšších v Evropě. To zbytečně prodražuje práci", citoval ministr. Vzápětí vyzval opoziční poslance, aby přijali "argument autority, kterou podporují na nejvyšší ústavní místo v zemi", a novelu spolu s ním zamítli. Již dříve také poukázal na to, že tržní vlivy mají na pohyb cen větší vliv než třeba změna sazby DPH. Radko Martínek (ČSSD) mu ale oponoval s tím, že Švejnar nikdy nehovořil o tom, kolik procent má daň činit. Sám Švejnar se na svojí odpolední tiskové konferenci o diskusi ve sněmovně zmínil a potvrdil, že je pro to, aby se daňová zátěž více uvalila na přidanou hodnotu a méně na osobní příjmy. Zdůraznil však, že pokud chce stát ulehčit středním a nízkopříjmovým skupinám obyvatel, pak snížení DPH na základní potraviny je běžnou praxí, která se ve světě používá.

Klaus Rödlovi pomůže, zákaz průvodu neonacistů mu doporučil

Předseda ČSSD Jiří Paroubek požádal prezidenta Václava Klause o milost pro plzeňského primátora Pavla Rödla (ODS), který čelí trestnímu oznámení, protože zakázal pochod neonacistů městem. Prezident obratem odpověděl, že při své návštěvě Plzeňského kraje Rödlovi takový zákaz doporučoval. "Jsem z řady důvodů přesvědčen, že je správné panu primátorovi v případě potřeby pomoci. Ale za celých pět let jsem při udělování milostí důsledně dodržoval jeden základní princip: milost se eventuálně uděluje až po vynesení rozsudku," uvedl prezident. Klaus odpověděl i na dřívější Paroubkův dopis, ve kterém ho vyzval, aby oznámil, že v případě zvolení prezidentem bude usilovat o širokou politickou shodu na řešení církevních restitucí a aby "bezodkladně odmítl jakékoliv obchody s funkcí prezidenta". ČSSD lidovce podezírá z toho, že za příslib schválení zákona o církevních restitucích Klausovi pomohou k dalším pěti letům v úřadu prezidenta. Sociální demokraté se odvolávají na nedávné vyjádření lidoveckého ministra Cyrila Svobody, podle něhož podpora Klause dává šanci, že majetkové vyrovnání s církvemi plně podpoří i ODS, zatímco hlasy pro Klausova protikandidáta Jana Švejnara většinovou podporu ostatních stran nezajistí. Podle dalších křesťanských demokratů a podle ODS ale takovýto obchod uzavřen nebyl. Někteří lidovci navíc prohlásili, že budou volit Švejnara. Klaus v dopise uvedl, že o žádných obchodech tohoto typu neví. Podotkl, že církevní restituce jsou součástí koaliční dohody a vládního prohlášení. O navrženém restitučním schématu se prý dozvěděl až po jeho vzniku. S Paroubkem souhlasí, že by měly být tyto restituce založeny na "široké politické shodě". Rozhodně ale odmítl jakékoli náznaky, že by byly součástí obchodů s volbou prezidenta.

Z EP zaznívá kritika plánů na základnu v ČR a Polsku

O plánech USA umístit protiraketovou základnu v Česku a Polsku by se mělo diskutovat nejen bilaterálně mezi těmito státy, ale i na úrovni Evropské unie, protože jde o bezpečnost celého kontinentu. Vyplývá to z některých prohlášení poslanců v Evropském parlamentu. Zpochybnění zaznívala hlavně ze strany socialistických, zelených či komunistických politiků. Obávají se mimo jiné toho, aby případné vybudování základny nevyvolalo nové závody ve zbrojení. "Bezpečnostní témata týkající se celé Evropy by neměla být vyjednávána výhradně na bilaterální úrovni," uvedla v prohlášení trojice socialistických europoslanců včetně Libora Roučka z ČSSD. Jeden z představitelů frakce zelených v EP Daniel Cohn-Bendit prohlásil, že návrh má zásadní dopady na bezpečnost celé EU. "Nevidíme, jak protiraketový štít určený k ochraně Spojených států před nějakou imaginární hrozbou zapadá do naší evropské bezpečnostní strategie," poznamenal místopředseda socialistické frakce Jan Marinus Wiersma. Český komunistický europoslanec Vladimír Remek zase varoval před bezpečnostními riziky, která s sebou plány USA přinášejí, a zhoršením vztahů s Moskvou.

Lidovci mají výhrady k Julínkově reformě, chtějí koaliční jednání

Výhrady lidovců k plánované reformě ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) trvají. Celostátní výbor KDU-ČSL proto v úterý uložil stranickému předsednictvu, aby na téma zdravotnické reformy neprodleně vyvolal koaliční jednání, řekl předseda strany Jiří Čunek. S občanskými demokraty a zelenými chtějí lidovci probrat tři ze sedmi chystaných zákonů. Křesťanští demokraté nesouhlasí hlavně s transformací zdravotních pojišťoven na akciové společnosti ani s tím, aby byly akciovými společnostmi i univerzitní nemocnice, které chce ministr vytvořit. Vedení strany se ztotožnilo s výhradami, které už dříve vyjádřil poslanecký klub KDU-ČSL. Sněmovní klub KDU-ČSL se usnesl na tom, že projednávání tří zákonů, z nichž by tyto změny vyplývaly, je třeba odložit do doby, než se na nich vládní koalice shodne. Jde o věcný záměr zákona o veřejném zdravotním pojištění, o zdravotních pojišťovnách a o univerzitních nemocnicích. Dalším čtyři normy připravované ministerstvem zdravotnictví poslanci KDU-ČSL podpořili. "Nechceme, aby zdravotní pojišťovny mohly tvořit zisk, který by nebyl použit pro pojištěnce," shrnul hlavní výhrady své strany Čunek.

Ambulantní lékaři jsou s výběrem poplatků spokojeni

Lékaři z ambulancí jsou po měsíci vybírání poplatků spokojeni. Ubylo jim zbytečných návštěv pacientů, kteří si přišli jen popovídat. Sdělil to ve středu mluvčí Koalice soukromých lékařů a prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek. Nemocní podle něj přicházejí s více zdravotními problémy naráz a v počátcích nemoci raději telefonují o radu. Více se také zajímají o to, jak lze onemocnění předcházet. Bez problémů je i placení; lidé mívají připravené drobné. Paradoxně tak podle něj mají lékaři jediný problém: co mají dělat se zásobami drobných. "Zhodnotili jsme situaci po měsíci vybírání poplatků. Máme zdánlivě dramatickou informaci: nedošlo k žádným problémům při vybírání a nedošlo k žádným problémům při agendě vybírání v jednotlivých ordinacích," řekl mluvčí Koalice soukromých lékařů a prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek. Koalice zastupuje více než 15.000 lékařů, od praktiků a pediatrů přes specialisty a gynekology až po zubní lékaře.

Nasazení protikorupčních agentů je ve sněmovně před schvalováním

Při odhalování korupce budou zřejmě pomáhat zvláštní policejní agenti. Počítá s tím vládní novela trestního řádu, která je po středě ve sněmovně před schvalováním. Návrh, na němž se shoduje koalice i opozice, by poslanci měli schvalovat v příštích týdnech. Policie dosud může agenta nasadit pouze v případech nejzávažnějších trestných činů na základě mezinárodní smlouvy. Nově by tak mohla učinit i při vyšetřování úplatkářství. Návrh bez výhrad doporučil sněmovní ústavně-právní i bezpečnostní výbor. Nyní novela hladce absolvovala druhé čtení, aniž v ní poslanci navrhli změny. "Úkolem protikorupčního agenta je infiltrovat se do prostředí, kde existuje podezření z korupce, a toto prostředí se skrytou identitou mapovat, odhalovat trestnou činnost, shromažďovat důkazy," řekl již dříve poslancům ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Nejde ale o zavedení agenta-provokatéra ani o možnost využití civilistů v roli agentů. Nasazení policejních agentů má podléhat přísným pravidlům - požádat o ně může žalobce vrchního státního zastupitelství, povolovat ho bude soudce vrchního soudu. Při souhlasu bude muset být jasně řečeno, proč a na jak dlouho se povolení vydává. Bude také muset být známo, na základě čeho bude možné agenta identifikovat.

Poslanci se přou o rozsah záznamů, které musí operátoři uchovávat

Ve sněmovně se rozhořel spor o to, v jakém rozsahu mají operátoři uchovávat některé informace o telefonních hovorech a kde je hranice toho, kdy už jde o neúnosný zásah do osobních svobod. Polemiku vyvolal vládní návrh novely zákona o elektronických komunikacích. Operátoři by podle něj nově měli uchovávat a policii či tajné službě případně poskytnout i údaje o neúspěšných voláních, tedy o neuskutečněných hovorech, kdy někdo někoho třeba jen "prozvoní". Novelu ve středu dolní komora postoupila výborům. Následující týdny ukážou, zda v nich poslanci předlohu upraví. Vláda ji zdůvodnila požadavky Evropské unie. Stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban ale předpis nazval "zákonem o rozšířeném špiclování". Ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) pak obvinil z toho, že návrh novely sněmovně představil "úředním hlasem" coby v podstatě nezajímavou úřední normu. "Co je to jiného než policejní stát a prohlubování tohoto policejního státu?" dotázal se řečnicky. Říman se proti jeho slovům ohradil. Znovu zdůraznil, že novela promítá do českého práva nároky jedné z evropských směrnic. Jsou to podle něj právě sociální demokraté, kteří se často odvolávají na požadavky EU. Už nyní české zákony operátorům nařizují, aby "lokalizační a provozní" údaje uchovávali, a byly to podle Římana vlády ČSSD, které to do legislativy prosadily. Připustil ale, že nynější novela rozsah záznamů rozšiřuje o neúspěšná volání. Nejde však o záznamy ve smyslu odposlechu, ale o údaje, kdy a odkud se hovor či volání uskutečnily. Za uchovávání údajů o neúspěšných voláních se v rozpravě přimluvil stínový ministr vnitra a Urbanův stranický kolega František Bublan. Novela rovněž operátorům ukládá, aby po uplynutí stanovené doby údaje zlikvidovali. Vláda navrhovala, aby dolní komora schválila spornou novelu ve zrychleném režimu, během jediného dne. ČSSD ale tento požadavek vetovala. Sněmovna však zkrátila lhůtu pro projednání normy ve výborech ze standardních 60 na 30 dnů.

Žalobci již podruhé rozhodli, že Kubice nespáchal trestný čin

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice podle Městského státního zastupitelství v Praze nespáchal žádný trestný čin. Řekla to mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová. Žalobci prověřovali postup Jana Kubiceho, Hynka Vlase a Jaroslava Hrušky, kteří před volbami v parlamentu předložili zprávu o údajném prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Městské zastupitelství se případem zabývalo již podruhé a i nyní dospělo ke stejnému závěru jako při prvním šetření. V říjnu mu ale kauzu vrátilo Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. "Státní zástupce doplnil šetření o další úkony a po pečlivém vyhodnocení neshledal žádné důvody, aby učinil jiný závěr než minule, a to, že v jednání Kubice a spol. nelze spatřovat žádný trestný čin. Jejich jednání lze podle názoru státního zástupce posuzovat maximálně jako kázeňský přestupek," řekla Zenklová.

Policie odložila případ kakaové aféry exposlance Krause

Policie odložila případ takzvané kakaové aféry bývalého sociálnědemokratického poslance Michala Krause a odsouzeného Františka Riga. Bývalý předseda poslaneckého klubu ČSSD byl podezřelý z praní špinavých peněz, pokusu o podvod a později i korupce. "Policejní komisař vydal usnesení, kterým tu věc odložil," řekla obvodní státní zástupkyně Šárka Pokorná. Podle Pokorné policisté nezjistili nic, co by je opravňovalo zahájit trestní stíhání.

Sněmovna propustila novelu živnostenského zákona do třetího čtení

Do závěrečného čtení pustila Poslanecká sněmovna vládní novelu živnostenského zákona. Novela má usnadnit začínajícím podnikatelům vstup do podnikání. Nově už například nebudou muset mít živnostenské oprávnění na každou živnost, ale bude jim stačit jen jeden výpis z rejstříku. Předloha se může ještě změnit, protože poslanci předložili několik pozměňovacích návrhů. O nich se bude hlasovat ve třetím čtení, které by se mělo uskutečnit ještě na této schůzi. Poslanec a stínový ministr průmyslu ČSSD Milan Urban chce například do zákona začlenit systém kontaktních míst Czech Point. Ten by měl sloužit pro vyřizování agendy mezi podnikateli a státní správou. Na žádost Hospodářské komory chce také změnit prokazování praxe při provozování živnosti. Urban novelu podporuje; řekl ale, že bude potřeba ji dopracovat protože obsahuje chyby.

V Přerově zemřel pětaosmdesátiletý generál Jan Paroulek

V přerovské nemocnici v úterý večer zemřel po dlouhé těžké nemoci pětaosmdesátiletý brigádní generál Jan Paroulek. Prošel bitvami ve Francii, Anglii a v Belgii. Byl nositelem řady ocenění včetně Československého válečného kříže i nejvyššího francouzského státního vyznamenání Řádu čestné legie. V květnu 2005 jej na návrh vlády prezident jmenoval brigádním generálem. Informaci o jeho úmrtí potvrdil místopředseda Československé obce legionářské Alexander Beer. Rozloučení s brigádním generálem se uskuteční podle předsedkyně přerovské pobočky Českého svazu bojovníků za svobodu Libuše Šnajdrové v pondělí v obřadní síni města Přerova. Paroulek bude mít vojenský pohřeb včetně přeletu čestné letky.

Válka zastihla Paroulka jako sedmnáctiletého ve Francii, kam v roce 1937 odjel na stipendium na vojenské lyceum. O něco později bojoval v československé samostatné obrněné brigádě. Byl při letecké bitvě o Británii i při vylodění v Normandii. Stejně jako mnozí jiní vojáci, kteří bojovali za svobodu v zahraničí, skončil po návratu ve vězení. Čtyři roky po válce byl propuštěn z armády, poté byl dvakrát zatčen. "Napodruhé mě odsoudili na 12 let za špionáž a velezradu. Ve skupině dalších zahraničních vojáků jsem poté prošel jáchymovským uranovým dolem. Pustili mne po deseti letech," uvedl Paroulek. V roce 1968 se podílel na obnově Sdružení zahraničních vojáků a spoluorganizoval jejich vystoupení na podporu demokratizačního hnutí.

Vranovský zámek zůstane státu, ÚS odmítl stížnost Stadnických

Barokní zámek ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku s konečnou platností zůstane v majetku státu. Ústavní soud bez projednání odmítl stížnost 19 potomků šlechtického rodu Stadnických, kteří o navrácení památky neúspěšně bojovali řadu let. Na rozhodnutí upozornil server Aktuálně.cz. Skupina potomků a příbuzných se u soudů domáhala určení, že Stadničtí, poslední šlechtičtí majitelé památky, o zámek nikdy právoplatně nepřišli, a proto stát drží majetek neoprávněně. Neuspěli u Okresního soudu ve Znojmě ani Krajského soudu v Brně. Loni v říjnu jejich dovolání odmítnul Nejvyšší soud. Ústavní soud nyní v odmítavém stanovisku uvedl, že stížnost je zjevně neopodstatněná. Zopakoval ustálené stanovisko, že pokud majetek nebylo možno vydat podle restitučních zákonů, nelze se jej domáhat jinou právní cestou, například určovací žalobou. "Ústavnímu soudu nezbylo než stížnost mimo ústní jednání a bez přítomnosti účastníků odmítnout," napsala v usnesení zpravodajka Eliška Wagnerová.

Při úterní akci vyhostila cizinecká policie z ČR 11 cizinců

Při akci s názvem Území, která se uskutečnila v úterý od ranních hodin do desáté hodiny večer, vyhostili příslušníci cizinecké policie z České republiky 11 cizinců. Dalších 11 osob zadrželi v celostátním pátrání. Informovala o tom mluvčí cizinecké policie Barbora Kudláčková. Celkem prověřili policisté 9367 osob včetně občanů ČR. Zjistili čtyři trestné činy. Dva lidé řídili auto bez řidičského oprávnění, jeden se dopustil maření úředního rozhodnutí a jeden trestného činu nedovolené výroby a držení psychotropních látek a jedů. Celkem policisté odhalili 424 přestupků a uložili pokuty v celkové výši 275.600 korun. Hlídky také zjistily dvě osoby, které jsou vedené v takzvaném Schengenském informačním systému. Během akce zkontrolovali téměř 3500 vozidel a 30 vlaků.

U Sazka Areny opilý strážník ubodal Američana

Poblíž pražské Sazka Areny v noci na středu opilý městský strážník ubodal Američana. Policie útočníka na místě zadržela a zahájila trestní řízení pro podezření z vraždy. ČTK to řekla mluvčí pražské policie Eva Brožová. Podle serveru Deník.cz byl zavražděný muž americkým vojákem, který sloužil na základně v Německu. Opilý strážník nejdřív dělal urážlivé posunky na projíždějící auto, píše server. Jeho řidič zastavil a z auta vystoupil Američan, který chtěl údajně po muži vysvětlení. Po krátké hádce prý opilec na vojáka zaútočil a třikrát ho bodl nožem. Američan na místě zraněním podlehl. Zbylí členové posádky z auta útočníka podle serveru zadrželi a přivolali policii.

Lidé ve dvou obcích v referendech odmítli, aby stát podpořil LOH

Voliči ve dvou moravských obcích Suchá Loz a Vysoké Pole v místních referendech jednoznačně odmítli, aby vláda poskytla finanční garance na pořádání letních olympijských her v Praze v roce 2016. Podpořili tak názor svých starostů, podle nichž se olympiáda negativně dotkne rozpočtů regionů a obcí. Představitelé obou obcí výsledky lidového hlasování považují za vzkaz občanů vládě, aby země svoje prostředky směřovala na nezbytné reformy, nikoliv na olympiádu. Řekli to na tiskové konferenci ve Zlíně. Vyhlášením místních referend reagovali starostové obou obcí na rozhodnutí pražského zastupitelstva, které zamítlo petici obcí za vypsání celostátního referenda. Ve čtvrtek se v Jihlavě na ustanovujícím zasedání nového Sdružení místních samospráv České republiky chtějí obrátit na ostatní starosty, aby podpořili jejich snahu o vyhlášení celostátního referenda k olympiádě.

Vězeň č. 64401 Adolf Burger se chystá na předávání Oscarů

Československý vězeň č. 64401 Adolf Burger bude koncem února v Los Angeles jedním z účastníků slavnostního ceremoniálu předávání cen Americké filmové akademie Oscar. Na prestižní zlatou sošku byl totiž nominován rakousko-německý film Ďáblova dílna líčící příběh utajeného padělatelského pracoviště v koncentračním táboře Sachsenhausen, který vznikl podle jeho knihy. "Už mi volali rakouští producenti, že jsem tam pozván, a posílají mi letenky," řekl Burger, který je s tímto filmovým projektem stále na cestách. Před rokem byl při jeho mezinárodní premiéře na festivalu Berlinale a od té doby vyjíždí do zahraničí často. Právě se vrátil z Paříže, předtím o něm hovořil v Římě a také v Británii. "Že je to do Ameriky náročná cesta? Proč náročná, vždyť poletím letadlem a to mi potíže nedělá," dodal devadesátiletý muž. Opravdovou zátěž prý zažil letos v Japonsku. "Tam jsou nesmírně pracovití. Program setkání s novináři, s vysokoškoláky, na velvyslanectví a další rozhovory mi rozepsali na minutu. Z letiště mě odvezli do velkého hotelu na hlavní třídě, po týdnu mi poděkovali a odvezli k letadlu. A tak jsem z Japonska neviděl nic, než tu rušnou ulici před hotelem. A navíc jsem tam zhubnul," dodal Burger. Snímek režiséra a scenáristy Stefana Ruzowitzkého Ďáblova dílna se v českých kinech objevil v šesti kopiích loni v září.

Americká filmová akademie schválila Once pro Oscary

Hudební výbor americké Akademie filmových umění a věd potvrdil, že píseň Falling Slowly irského hudebníka Glena Hansarda a Češky Markéty Irglové z filmu Once je nominovaná na Oscara. Uvedl to v úterý večer ve svém blogu filmový kritik amerického listu The New York Times s odvoláním na předsedu výboru Charlese Bernsteina. "Hudební výbor akademie se sešel a podpořil nominaci písně," citoval list z Bernsteinova prohlášení. "Výbor vycházel z písemného ujištění a podrobné chronologie, které poskytl autor písně." Pochybnosti kolem nominované písně se objevily v souvislosti s tím, že Falling Slowly zazněla již v jiném filmu a že ji Hansard hrál před nominací na koncertech.

Vratné lahve podle Spiegelu symbolizují český filmový zázrak

Veleúspěšný český film Vratné lahve, který nedávno vstoupil do německých kin, je podle německého tisku dokladem českého filmového zázraku. Podle internetového serveru Spiegel Online dokáže česká kinematografie, jako v jedné z mála zemí Evropy, konkurovat americké produkci. Film Jana a Zdeňka Svěrákových se podle Spiegelu vyznačuje svěžím humorem a autenticitou, která vyvěrá z pomalého způsobu vyprávění vystudovaného dokumentaristy Jana Svěráka, jenž fiktivní všední den podává spíš zachycováním stavů než vývoje příběhů. Konkurence z Hollywoodu proti němu působí upotřebeně. "Hollywoodské produkce to totiž v Česku mají těžké, těžší než ve většině jiných států Evropy," píše server prestižního časopisu. Dokládá to i tím, že třetina všech prodaných vstupenek v České republice v loňském roce byla na domácí filmy, i když ty netvoří ani desetinu uváděných snímků. V Evropě prý v tomto ohledu vykazuje lepší čísla pouze Francie.

Na Thálie jsou nominováni Stašová, Kratina a Pardus

Herci Simona Stašová, Vladimír Kratina a Erik Pardus, pěvec Martin Gurbaľ, baletní umělci Nikola Márová, Jana Přibylová, Michal Štípa a operetní zpěvačka Pavla Břínková jsou mezi těmi, kteří byli za své výkony v loňském roce nominováni na ceny Thálie. Herecká asociace informovala i o dalších nominovaných, které navrhli členové odborných porot. V činohře jsou jimi Helena Dvořáková, Alena Sasínová Polarczyková a Norbert Lichý, v oboru baletu a pantomimy Helena Arenbergerová, Lukáš Lepold a Petr Opavský a za mimořádné výkony v muzikálových či operetních představeních Jitka Čvančarová, Aleš Briscein a Petr Štěpán. Jméno Jitky Čvančarové se objevilo i v širších nominacích v jiné kategorii, což se prý stalo poprvé v historii Thálií. Vedle muzikálu Čarodějky z Eastwicku v Brně si jí totiž všimla i činoherní porota za výkon v roli Evy v inscenaci Gazdina roba v pražském Divadle pod Palmovkou. Prezident Herecké asociace Václav Postránecký upozornil, že Thálie mohou získat i cizinci; pokud ovšem svou roli nastudovali v původní inscenaci na území České republiky a byla trvalým přínosem pro českou divadelní kulturu. Tak se v nominacích objevila německá sopranistka Maida Hundelingová, italský tenorista Gianluca Zampieri a sólistka Státní opery Praha rumunského původu Anda-Louisa Bogza.

Hřebečská důlní stezka přiblíží historii hornictví

Turistickou oblast pro milovníky geologie a hornictví nabídne region Moravské Třebové na Svitavsku. Hřebečská důlní stezka přiblíží hornickou historii regionu. Síť stezek bude vhodná pro pěší, cyklisty a část také pro vozíčkáře, řekl jeden z autorů projektu František Žáček. "Je tu nepřeberné množství zajímavostí. Chceme, aby lidi zjistili, že stojí zato navštívit nejen historické centrum města, ale i okolní přírodu. Jednotlivé úseky budou vhodné pro každého," řekl Žáček. Žáruvzdorné lupky a jíly se začaly v regionu těžit v druhé polovině 19. století. Prameny uvádí, že jíly z lokality Hřebeč patřily mezi nejčistší jíly. V regionu Mladějova a Hřebče se skrývá kolem 46 dolů. Některé z nich chtějí autoři projektu odkrýt, na stezkách vyrostou také vyhlídkové plošiny. "Součástí stezek bude vyhlídková plošina Nad doly a vyhlídková věž na vrchu Strážné. Chystáme maketu portálu štoly Josefka s hornickým přístřeškem, který poslouží jako otevřený altán," řekl Žáček s tím, že maketa se zhotoví podle fotografie z roku 1860.

FIS zamítla český protest, Bauer body zpět nezíská

Běžec na lyžích Lukáš Bauer nezvýší svůj náskok v čele průběžného pořadí Světového poháru. Mezinárodní lyžařská federace FIS zamítla protest českého svazu proti výkladu pravidel v seriálu Tour de Ski. Uvedl to internetový server Týden.cz. FIS v průběhu Tour změnila výklad pravidel a oproti původnímu znění v závodech nevyhrál závodník, který dojel do cíle etapy na prvním místě, ale ten s nejlepším časem. Bauer - pozdější celkový vítěz seriálu - tak přišel o tři výhry v závodech Tour a s nimi spojených 82 bodů do SP a finanční prémii ve výši 13.000 švýcarských franků (zhruba 200 tisíc korun). Další vývoj sporu není jasný, přestože advokát Jan Šťovíček, který protest formuloval, už po jeho odeslání avizoval, že v případě neúspěchu se odvolá k Mezinárodnímu sportovnímu soudu v Lausanne.

Počasí

Ve čtvrtek bude polojasno, během odpoledne by mělo oblačnosti přibývat. Teploty 1 až 5 stupňů Celsia.