Moudrá paní s tvrdou slupkou Eva Olmerová

Eva Olmerová

Nová deska Evy Olmerové se jmenuje Legenda. Odborníci se shodují, že Eva Olmerová byla pravděpodobně jedinou českou populární zpěvačkou světového formátu. Při pražském vystoupení v roce 1969 ji Ella Fitzgeraldová pozvala, aby s ní dokončila její turné. Režim tehdy Olmerové nedovolil vycestovat. Její křivolaký život plný konfliktů, alkoholu a drog skončil v srpnu 1993, přesto se nyní k posluchačům dostává deska plná zdánlivě úplně nových písniček Evy Olmerové. Více prozradí jazzový skladatel Stanislav Kalous.

Poslední deskou, kterou Olmerová za svého života vydala, bylo společné album s Petrem Lipou a Janou Koubkovou Svíčka a stín z roku 1992. Nahrávky Olmerové na této desce vznikaly ještě o rok dva dříve. Po roce 2000 se je podařilo technicky upravit a doplnit novým doprovodem. Deska se jmenuje Legenda a vychází k datu narození zpěvačky 21. ledna. Eva Olmerová se na ní pomyslně přesunula z nahrávacího studia Pantonu do jazzového klubu.

Vysvětlete důvod, proč jste se po tolika letech vrátili ke starému projektu Svíčka a stín a předěláváte ho do úplně nové podoby.

"My jsme si s polečně s textařem Lukášem Fišerem po čase uvědomili, že Evě by slušelo víc než pop-jazzový charakter nahrávek na desce Svíčka a stín posazení do jazzového klubu. Já jsem uchovával široký pásek z natáčení Svíčky a stínu a přestože jeho kvalita klesla, podařilo se nám z něho vytáhnout stopu se zpěvem Evy Olmerové a domluvili jsme se s skladatelem a aranžérem Radimem Linhartem, že dáme dohromady komorní jazzovou kapelku (Evaband, pozn. red.) a pokusíme se nahrát to znovu tak, že bychom nahráli kapelu pod ten zpěv Evy Olmerové. Přestože jsem pochyboval o zdárnosti projektu, tak nakonec si myslím, že se to podařilo. Byla to nakonec práce i pro zvukaře..."

Sáhli jste do té původní nahrávky? Upravovali jste ji? Využili jste třeba i nějaké moderní technologie k tomu, abyste ji nějak zdokonalili?

"Ten pásek s původní nahrávkou byl už trochu vytahaný, takže se někde muselo za pomoci nějakých technických fíglů dolaďovat. Jinak jsme moc nezasahovali."

Na desce Svíčka a stín zpívali také Peter Lipa a Jana Koubková, ale jejich písničky na nové desce Legenda chybí. Je to tedy určité torzo původního alba...

"Je to torzo... Tahle deska je věnována Evě, řekli jsme si, že vytvoříme desku, na které představíme jenom ji. Původně to byl autorský projekt, já jsem psal muziku a Lukáš texty, s tím, že jsme nabídli ty věci zpěvákům, jako byla Jana Koubková, Peter Lipa a samozřejmě Eva..."

Promiňte, vy jste ji tehdy ale psali pouze pro ni, to měla být její sólová deska.

"Měla to být její sólová deska, ale protože Eva už neměla sílu natočit všechny písničky tak, jak jsme jí to nabídli, něco bylo psáno přímo jako duet s Janou Koubkovou, ale taky tam byly věci, kterýcgh se později Jana Koubková ujala a zazpívala je místo Evy. Bylo to na té desce znát, že jsou napsané v jiné tonalitě, než by to zpívala Jana. Takže někde to má Jana příliš nízko, protože přece jenom Eva byla spíš alt. Tak i to pak hrálo roli při posuzování kvality té desky Svíčka a stín. Bylo to navíc v době, kdy Panton, který desku produkoval, už končil, a byla to k natočení a vydání desky nepříliš šťastná doba, chyběly finance."

Spolupracoval jste s Evou Olmerovou už dříve?

"Jednou ještě za starého režimu nás pozvali krajané do Švýcarska..."

Kteří krajané a kam?

"Bylo to do Curychu a jeli jsme tam s Pavlem Bobkem, Eva Olmerová a na jejich vyžádání i Petr Janda. Bylo to kolem roku 1987, 1988. Tam jsem se s Evou seznámil a navázali jsme přátelství, navštěvovali jsme se navzájem, já jsem jim někdy pouštěl věci, které jsem napsal, a Eva mě požádala, abych napsal i něco pro ni, že se jí to líbí. Tak jsem složil tyhle písničky."

V čem byla podle vás Eva Olmerová výjimečná zpěvačka?

"Eva Olmerová měla na ten jazz srdíčko. Ona byla výjimečná tím, že hudbu cítila zevnitř. Byla velmi svérázná, co se týče vyjadřování, ale jinak byla úžasně milý, vlídný a laskavý člověk. Přes tu tvrdou slupku to byla úžasně měkkosrdcatá dáma, která zpívá o životě. A v těchto písničkách, i když už nevládla hlasem jako dřív, tak myslím, že je velice výrazně znát, že to zpívá moudrá paní."

Hostem ve studiu byl autor hudby ke kompaktnímu albu Legenda, jazzman Stanislav Kalous.