Kalendárium

0:00
/
0:00

V kalendáriu se dozvíte třeba to, jak vytáhnout ježka z klece. Mluvit se bude také o malíři Kurtu Grögerovi nebo zpěvačce Evě Olmerové.

Před deseti lety zemřel celými generacemi dětí milovaný a kritiky často zatracovaný spisovatel Jaroslav Foglar. Modrý život, lovení bobříků, čtenářské kluby, ale také už téměř obecné označení Mirek Dušín nebo naopak Bratrstvo kočičí pracky, to všechno jsou Foglarovy nápady. Populární se díky jeho knížkám stal také hlavolam "ježek v kleci". Nad tím, jak ježka z klece osvobodit, si brzy budou hlavu lámat ministři školství EU. Dostanou jej jako dárek, ale kdo ví, zdali k němu bude připojen i proslulý návod, který zná každý milovník foglarovek : "Když natočíme nejdelší osten ježka tak, aby vyčníval z klece největším jejím otvorem, posuneme ježka do poloviny výšky klece...."


Další osobnost, o které bude v kalendáriu řeč, představí historik Václav Houfek z muzea v Ústí nad Labem.

"Zaujala mě osobnost Kurta Grögera, což byl malíř pocházející ze Šternberka, takový ten klasický kosmopolitní avantgardní umělec 20. a 30. let se školami v Berlíně, Paříži, kde se nakonec i oženil. V roce 1936 se vrálil do Šternberka, po Mnichovu opět emigroval do Francie a tam jako dobrovolník vstoupil do armády, pak byl povolán do československé armády, i když ho mezitím Československo zbavilo občanství a odňalo mu pas. Gröger bojoval jako až do kapitulace Francie proti Němcům, poté odešel na jih Francie a zapojil se do hnutí odporu. Tři roky žil v ilegalitě a za to získal v roce 1945 francouzské státní občanství. Československý stát s ním ale tehdy odmítal komunikovat, konfiskoval mu majetek, jeho rodiče byli vyhnáni z domu, ve kterém žil, jeho dílo bylo zničeno a rozkradeno a on sám pak spáchal sebevraždu.

Životní osudy malíře Kurta Grögera byly zmapovány v rámci projektu Zapomenutí hrdinové, pátrajícím po odpůrcích nacismu, kteří byli ale po válce postiženi v rámci opatření uplatňovaných v Československu proti tzv. nepřátelskému obyvatelstvu. Kurt Gröger se narodil roku 1905.


Minulé kalendárium připomnělo druhého českého krále Vladislava I. Vladislav rezignoval ve prospěch svého syna Bedřicha a právě on se poté stal jedním z aktérů bitvy, která se odehrála v roce 1179 u Loděnice. Tím druhým byl další uchazeč o vládu nad českými zeměmi, sesazený kníže Soběslav II. V bitvě Soběslav na celé čáře zvítězil, závěrečný úder na Prahu se mu ale už nezdařil, jeho vojsko bylo poraženo a o rok později bývalý kníže v cizině zemřel.


Český hokej loni oslavil 100 let. Má za sebou "zlaté časy", ale i prohry. Porážkou skončil hned první mezistátní zápas, ke kterému čeští hokejisté před sto lety nastoupili. Jejich vybavení i zkušenosti byly minimální, a tak utkání s Francií, která dnes rozhodně není spojována s hokejem, skončilo 8:1. Nicméně neslavná premiéra v Chamonix byla vstupenkou do světa mezinárodního hokeje a Češi už za dva roky poté získali první titul na mistrovství Evropy.


A na závěr připomeneme ještě jedno významné výročí z hudebního světa. Sedmdesáté páté narozeniny by v lednu oslavila zpěvačka Eva Olmerová. Píseň Jsi jako dlouhý most vyhrála na začátku šedesátých let v soutěži, kde se hledala "písnička pro všední den."