Záhada hlavolamu slaví letos 80 let, připomíná ji hra v ulicích i další foglarovská lavička

Ježek v kleci se stal pro skauty díky Záhadě hlavolamu kultovním předmětem, foto: Václav Plecháček, archiv ČRo

V Praze přibyla již čtvrtá lavička věnovaná jednomu z nejvýznamnějších českých autorů literatury pro mládež a skautskému vůdci Jaroslavu Foglarovi. Stojí na dětském hřišti a odkazuje na 80. výročí vzniku knihy Záhada hlavolamu, která se dosud těší velké oblibě.

Úvodní stránka herního deníku,  zdroj: archiv Skautské nadace Jaroslava Foglara

Příběh ze života Rychlých šípů, kteří pátrají po osudu a tajemství záhadného hlavolamu ježek v kleci uprostřed staré čtvrti zvané Stínadla plné nebezpečí, začal Jaroslav Foglar psát v létě 1940. Původně vycházel na pokračování v časopisu Mladý hlasatel. Kniha Záhada hlavolamu pak vyšla v roce 1941 a stále patří mezi nejoblíbenější české knihy pro starší děti. Prodalo se jí více než půl milionu výtisků, posledního vydání z loňského roku na 10 tisíc kusů. Po úspěšném prvním díle přidal Foglar další dva díly. Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta. Čtvrtý díl už nedokončil.

Skautská nadace Jaroslava Foglara, která spravuje dědictví a odkaz spisovatele, připravila k 80. výročí Záhady hlavolamu několik akcí. Už od 8. prosince - a až do 8. března - se mohou malí i velcí vydat po stopách Rychlých šípů do křivolakých uliček pražského Starého Města, předobrazu Stínadel, a pátrat po předmětech spojených se stínadelskou trilogií.

"V různých výlohách, za různými okny jsou umístěny různé artefakty právě ze stínadelské trilogie Jaroslava Foglara. Celkem je tam rozmístěno dvacet pět artefaktů. Získané indicie napíší lidé na web, a když budou správné, budou si moct přečíst kapitolu o Janu Tleskačovi z nikdy nedopsaného dílu Stínadel a také se budou moct zapojit do soutěže o hry a knížky," vysvětlil Roman Šantora ze Skautské nadace.

Deník Jana Tleskače,  foto: archiv Skautské nadace Jaroslava Foglara

Skautská nadace také vydává Deník Jana Tleskače, jehož většinu textu tvoří reprodukce rukopisu Záhada hlavolamu, jak ho Jaroslav Foglar psal pro chystané publikování v Mladém hlasateli v roce 1940. "Deník tak opravdu připomíná ručně psaný Tleskačův zápisník i se všemi šmouhami a nečitelnosti, kterými ho zanesl prach kostelní zvonice," popsal Roman Šantora. K deníku je přiloženo i malé fotoalbum z Ulic, kudy chodilo Nebezpečí, pocházejících částečně ze sbírky Jaroslava Foglara.

Stínadelské příběhy se také dočkaly i komiksového, seriálového a filmového zpracování. I mnoha divadelních uvedení.

Čtvrtá lavička

Foglarovská lavička,  foto: archiv Skautské nadace Jaroslava Foglara

Jaroslava Foglara a Záhadu hlavolamu připomíná už čtvrtá foglarovská lavička. Byla slavnostně odhalena 16. prosince na dětském hřišti v ulici U Haštala na Starém Městě. Slavnostního "křtu" se zúčastnil i starosta Prahy 1 Petr Hejma. „Jaroslav Foglar obohatil životy několika generací mladých lidí. Jako děti jsme jeho Stínadla objevovaly s obrovským zápalem a jejich tajemství a atmosféru prožíváme dodnes," uvedl.

Každá foglarovská lavička se váže k jedné knize. První byla instalována v roce 2018 k románu Hoši od Bobří řeky. Následovaly lavičky k románům Chata v Jezerní kotlině, Boj o první místo a Záhada Hlavolamu. Lavičky jsou z tvrdého dubového dřeva a jsou na nich ručně vyřezávané motivy příběhů jednotlivých knih.

Jaroslav Foglar,  foto: ČT

Spisovatel, šéfredaktor časopisů Mladý hlasatel, Junák a Vpřed Jaroslav Foglar stál přes 60 let v čele skautského oddílu, který zakázali nacisté i komunisté. Měl přezdívku Jestřáb. Zemřel 23. ledna 1999 v 91 letech. V říjnu 2017 mu prezident Miloš Zeman udělil in memoriam medaili Za zásluhy.