Kalendárium

0:00
/
0:00

Jaké by to byly Vánoce bez obrázků Josefa Lady, který by v uplynulém týdnu oslavil 120. narozeniny. Vánoční bude také vzpomínka na skladatele Karla Svobodu a Vánoce v některém ze svých dobrodružství slavily také Rychlé šípy, s kterými se poprvé setkali čtenáři o adventu roku 1938.

17. prosince 1938 se poprvé setkali čtenáři Mladého hlasatele na poslední straně sedmého čísla s chlapci, kteří jim a řadě ostatních po nich změnili snad alespoň na čas život. Po jejich vzoru se snažili žít modrým životem, zakládat kluby, prožívat různá dobrodružství a být lidem okolo užiteční. Dva kluci se jmenovali Mirek Dušín a Jarka Metelka a poté, co k nim Jaroslav Foglar přidal ještě Jindru Hojera, Červenáčka a Rychlonožku a nakonec i psa Bublinu stali se slavnými Rychlými šípy. Rychlé šípy se postupně objevily v knihách Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří či Tajemství Velkého Vonta, vznikl i televizní seriál s těmito postavami a po sametové revoluci celovečerní film.


Zakladatel experimentální fyziologie a Jan Evangelista Purkyně se narodil před 220 lety. Než se začal naplno věnovat medicíně, pobyl nějaký čas v piaristickém semináři a působil i jako vychovatel ve šlechtické rodině. Dlouho působil ve Vratislavi napsal tam svá stěžejní díla a ve městě vznikl jeho přičiněním první fyziologický ústav na světě (kvůli nedostatku financí zprvu byl v Purkyněho bytě). Za vrchol jeho vědecké činnosti bývá považováno vypracováním buněčné teorie, podle níž se všechna živočišná i rostlinná těla skládají z buněk tvořených protoplazmou. V polovině 19. století se Purkyně vrátil do Čech, po vzoru Vratislavi zde založil fyziologický ústav. Aktivně se účastnil různých vlasteneckých aktivit a prosazoval užívání češtiny i v přírodních vědách.


Do uplynulého týdne spadá také 120. výročí narození malíře, spisovatele, redaktora a ilustrátora Josefa Lady. Správcem jeho díla je nyní jeho vnuk Josef Lada. Měl vůbec možnost poznat svého slavného dědečka? "Bohužel nikoliv, dědeček zemřel tři roky před tím, než jsem se narodil, což mě dodnes mrzí, protože maminka říkala, že bychom si zcela jistě rozuměli."

Znáte ho tedy pouze z vyprávění. Jaký byl?

"Já myslím, že to byl, abych to neříkal nějak učebnicově, že to byl člověk s velkým smyslem pro rodinu. Neustále pracoval, zakázek měl naštěstí hodně, takže díky tomu tady po něm zůstalo plno velice hodnotných věcí."

A na všechny ty věci: vodníky v zimě i v létě, hospodské rvačky, hrusický kostelík i pekelné rarachy se můžete zajít podívat do pražského Obecního domu, kde právě probíhá velká Ladova výstava, která umělce připomíná také v trochu jiném světle než jen jako malíře vesnické idyly a ilustrátora dětských knížek.


Karel Svoboda,  foto: ČTK
Šedesáté deváté narozeniny by 19. prosince oslavil hudební skladatel Karel Svoboda. Jeho tvorba je skutečně rozsáhlá, skládal hudbu k filmům, seriálům i populárním písním a muzikálům, z nichž nejslavnější byl bezpochyby Dracula nebo filmový muzikál Noc na Karlštejně. Karel Svoboda spolupracoval také na jednom ze symbolů novodobých českých Vánoc: pohádce Tři oříšky pro Popelku.