Pohnutý osud jazzové zpěvačky Evy Olmerové

V lednu 1934 se narodila česká jazzová zpěvačka Eva Olmerová. Přestože dostala do vínku ojedinělý talent, nemohla ho nikdy naplno rozvinout. Plastický obraz jejího nelehkého života podává knížka s prostým názvem Eva Olmerová.

V lednu 1934 se narodila česká jazzová zpěvačka Eva Olmerová. Přestože dostala do vínku ojedinělý talent, nemohla ho nikdy naplno rozvinout. Plastický obraz jejího nelehkého života podává knížka s prostým názvem Eva Olmerová. Autorem je publicista Jaroslav Kříženecký. Jeho jsem poprosil o několik informací. Nejprve, zda se on sám s Olmerovou setkal.

"Měl jsem to štěstí, že jsem se s ní osobně setkal v roce 1993. Bohužel to bylo asi půl roku před její smrtí a byla už hodně nemocná. Nicméně přijala mě velice vstřícně, měla tehdy shodou okolností dobrou náladu, možná proto, že jí bylo zrovna líp, a taky proto, že ten den, jak sama říkala, ji hráli v rádiu asi třikrát, což se jí už dlouho nestalo. Mluvili jsme spolu asi dvě hodiny. Okouzlila mě, měla zvláštní charisma."

Jaký byl účel tehdejší schůzky?

"Šlo o rozhovor pro nějaké noviny, ve kterých jsem tehdy pracoval, v souvislosti s vydáním její poslední desky, kterou už ani neměla sílu dotočit. Pak se ta deska dotáčela ještě s Janou Koubkovou a s Petrem Lipou, nicméně ona tam má svých posledních šest nahrávek."

Když bereme do ruky vaši knihu, co od ní můžeme čekat? Spíš přiblížení osobnosti Evy Olmerové nebo hudební rozbor jejího díla...?

"Rozbor díla asi ne, je tam postihnutý její životní příběh, jak jsem ho poskládal z výpovědí jejích, z výpovědí pamětníků, z dobového tisku, z knih, ze vzpomínek jejích přátel. Jsou tam i recenze desek, je tam popsaná její hudební kariéra, s kým vystupovala, s kým nahrávala... A je tam samozřejmě i ten její tragický osud..."

V čem byl tragický?

"Dospěla v době po únoru 1948 a byla handicapovaná tím, že její dědeček byl diplomatem u Edvarda Beneše, pracoval na velvyslanectví v Anglii, to způsobilo zájem StB, tatínek byl podnikatel, opět zájem StB, a ona sama byla velice bezprostřední, přímá a řekla každému, co chtěla. Oni po ní žádali spolupráci s StB, to odmítla, a oni jí to potom vraceli. Nakonec ji dostali i do kriminálu. Ten osud byl velmi pohnutý. A zároveň jí její totální upřímnost a bezprostřednost jí způsobovaly i nechtěné konflikty s lidmi, narážela samozřejmě na poměry, které tady panovaly, a její sklon k alkoholu způsobil i její předčasné úmrtí a problémy, které jí kazily kariéru i některé její vztahy."

Pokud mluvíme o talentu Evy Olmerové, říká se často, že byl mimořádný. Čím by se to dalo doložit?

"Dokládají to mnohé nahrávky (bohužel ne všechny), dokládá to fakt, že se nikdy neškolila ve zpěvu, což navíc způsobilo, že její zpěv byl naprosto upřímný, její prožitek byl naprosto autentický, a bylo to od Pána Boha."

O zpěvačce Evě Olmerové hovořil publicista a autor její biografie Jaroslav Kříženecký. Shodou okolností se před několika dny objevily také informace o novém albu s názvem Legenda, které přináší osm unikátních, nikdy nevydaných nahrávek Evy Olmerové. V prodeji budou od 21. ledna, dne jejích nedožitých 74. narozenin.