Zprávy

Václav Klaus přijal demisi lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka

Prezident Václav Klaus přijal demisi lidoveckého ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka. Ten rezignoval minulý týden. K jeho odchodu významně přispěly i informace, že v 90. letech jeho rodina brala sociální dávky a na účtech měla zároveň miliony korun. Lidovci před týdnem vysvětlení svého předsedy o tehdejších finančních poměrech přijali.

Na podporu Jiřího Čunka demonstrovalo ve Vsetíně asi 150 lidí, kteří se sešli před vsetínskou radnicí. Akci inicioval aktivista a písničkář Zbyněk Horváth. Podle něho je Čunek obětí "snahy zlikvidovat jeho osobu za každou cenu". Další demonstraci chystá Horváth se svými příznivci na 17. listopadu, kdy se sejdou v dolní části Václavského náměstí v Praze. "Nahoře u koně budou mladí komunisté s programem Ne základnám, my dole budeme s politickými vězni, herci a umělci říkat, že 17. listopad nám nepřinesl tu svobodu a demokracii, kterou jsme požadovali, a že je nutné tenhle proces nějakým způsobem co nejrychleji dokončit," dodal Horváth. Podle něho by v Praze měli promluvit například senátor Jaromír Štětina, Vladimír Hučín a sestra bratrů Mašínových Zdena.

Poslanci Melčák ani Pohanka zřejmě návrh ČSSD na sesazení vlády nepodpoří

Bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka velmi pravděpodobně nepomohou sociálním demokratům, kteří se pokusí sesadit kabinet. Až se bude ve sněmovně hlasovat o návrhu ČSSD na vyslovení nedůvěry vládě, Melčák se zřejmě hlasování zdrží. Očekává přitom, že podobně se zachová i Pohanka. ČSSD tak asi může počítat jen s podporou komunistů. To je ale dohromady pouze 98 hlasů, zatímco k vyslovení nedůvěry je třeba mít ve dvousetčlenné dolní komoře aspoň 101 hlas. Podle socialistů republika zažívá vládní krizi, navíc prohloubenou aférou kolem předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Kabinet proto vyzvali k demisi. Koalice ale výzvu odmítla, takže ČSSD hodlá otestovat vládu hlasováním o nedůvěře.

Pravicoví radikálové chystají další demonstraci v Praze

Pravicoví radikálové ohlásili na svých webových stránkách další demonstraci v Praze. Uskuteční se v sobotu na Palackého náměstí. Podle pořadatelů to bude "poslední rozloučení se svobodou slova". Odvolávají se přitom na postup úřadů proti sobotnímu pochodu neonacistů v den výročí Křišťálové noci. Pochody radikálů k tomuto výročí magistrát zakázal, rozhodnutí potvrdil soud. Na Palackého náměstí ovšem nikdo nepotřebuje shromáždění oznamovat. Magistrát z něho zřídil již dříve takzvaný pražský Hydepark. Radikálové chtějí, aby se účastníci demonstrace chovali pokojně a dbali pokynů organizátorů. Informace o záměru zaznamenal z médií i primátor Pavel Bém, zatím ale žádné kroky nepodniká. a situaci bude dále sledovat. Zopakoval, že zákrok policie proti neonacistům v den výročí Křišťálové noci zasluhuje pochvalu.

Česká republika prohrála ve Štrasburku spor s mladými Romy

Velký senát Evropského soudu pro lidská práva rozhodl, že v případě někdejšího zařazení 18 romských dětí z Ostravska do zvláštních škol Česká republika porušila článek evropské úmluvy o lidských právech, který se týká zákazu diskriminace, a článek protokolu k úmluvě, který se týká práva na vzdělání. Velký senát tak zvrátil loňské rozhodnutí nižší instance soudu v opačném smyslu, proti kterému se stěžovatelé odvolali.Velký senát přisoudil každému z osmnácti stěžovatelů 4000 eur jako kompenzaci morální újmy a všem dohromady 10.000 eur jako náhradu soudních výdajů.

Zelení stále nevědí, kdo vystřídá Danu Kuchtovou v čele ministerstva

Ani měsíc po odstoupení ministryně školství Dany Kuchtové nevědí zelení, koho nominují na její místo. Skupina, která má kandidáta vybrat, se sešla v pondělí večer. Předseda zelených Martin Bursík po schůzce řekl, že vedle pěti osobností, které by si v čele rezortu dovedla představit republiková rada, přicházejí v úvahu ještě další. Kuchtová podala demisi začátkem října kvůli kritice za práci na operačních programech. Někteří zelení Bursíkovi vyčítají, že se jí nezastal ve sporu s premiérem Mirkem Topolánkem. Tvrdili tehdy, že jejich předseda nedokáže hájit zájmy zelených stejně, jako si je v případě předsedy lidovců Jiřího Čunka dokázali uhlídat křesťanští demokraté. Čunek rezignoval kvůli korupční aféře minulý týden. Jeho nástupce chtějí lidovci vybrat v úterý.

Sporná novela církevního zákona platí

Sporná novela církevního zákona není protiústavní a nadále platí. Ústavní soud zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení normy. Zákon prosazený levicí kritizovali představitelé církví, omezuje prý jejich práva. Vadila jim především povinnost evidovat na ministerstvu kultury církvemi zřizované duchovní a jiné instituce, třeba charity, diakonie, školy či zdravotnická zařízení. Patnáctičlenné plénum soudu nebylo jednotné, proti většině se postavilo sedm soudců. Podle zbývajících členů pléna však novela nezasahuje do práv církví. Zastánci zákona, především sociální demokraté a komunisté, při projednávání uváděli, že i církve musejí jednat a zakládat své organizace podle právního řádu České republiky. Odpůrci naopak tvrdili, že povinnost evidence narušuje nezávislost církví, je nedemokratická a protiústavní a situaci náboženských společenství navrací před rok 1990. Sporná norma v roce 2005 neprošla Senátem, ale levice v Poslanecké sněmovně horní komoru parlamentu přehlasovala. Zákon podepsal i prezident Václav Klaus, což kardinál Miloslav Vlk označil za neústavní krok. Pod návrh na zrušení novely podaný Ústavnímu soudu v lednu 2006 se podepsalo 25 tehdejších senátorů.

Lidovci chtějí v koalici jednat o přímé volbě prezidenta

Lidovci chtějí v koalici jednat o společném přístupu k přímé volbě prezidenta, kterou podporují. Předsednictvo KDU-ČSL zástupcům strany uložilo, aby toto téma na jednání koaličních lídrů otevřeli. Řekl mluvčí strany Martin Horálek. O zavedení přímé volby se hovoří již několik let. Vláda bude ve středu posuzovat sociálnědemokratický návrh ústavní novely, která s tímto způsobem rozhodování o prezidentovi počítá. I kdyby ale kabinet novelu podpořil, příští hlavu státu bude v únoru 2008 téměř jistě volit znovu parlament. Voliči tak budou o prezidentovi rozhodovat zřejmě nejdříve v roce 2013. Například v ODS jsou zastánci i odpůrci přímé volby - premiér a šéf občanských demokratů Mirek Topolánek však v září uvedl, že spíš nevidí pro její zavedení důvod. Jen ODS má přitom dost sil na to, aby schválení jakékoli ústavní změny zablokovala. Zástupci dalších dvou vládních stran, KDU-ČSL a zelených, ale již dříve lidové hlasování o prezidentovi podpořili. Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí řekl, že socialisté by byli ochotni podpořit třeba i vládní návrh přímé volby prezidenta, nelpí prý na tom, že to musí být zrovna jejich text.

Ministři financí EU řeší českou DPH na bydlení

Prodloužení výjimky na nižší sazbu daně z přidané hodnoty u bydlení, která v Česku letos vyprší, je jedním z bodů jednání ministrů financí EU v Bruselu. Evropská komise chce, aby Češi mohli nové bydlení zdaňovat sníženou pětiprocentní sazbou až do konce roku 2010. Němci a Dánové jsou však proti, bez jejich souhlasu přitom výjimka vyprší již na konci letošního roku. DPH by poté vzrostla z pěti na 19 procent. Německo i Dánsko nemají nic proti tomu, aby Češi měli ještě další tři roky levnější bydlení, ale vadí jim celkový přístup k daňovým výjimkám v unii. Je jich prý moc a do budoucna by bylo lepší ponechat sníženou DPH jen u předmětů každodenní potřeby - potravin či léků. Konečné rozhodnutí o celém problému padne nejspíš až v prosinci.

Pražská Záchranná služba má podle jejího ředitele Schwarze málo lékařů, záchranářů i řidičů

Záchranná služba se potýká s nedostatkem lékařů, záchranářů i řidičů a současný stav se v budoucnu ještě zhorší, řekl ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz. Současný stav je podle jeho názoru důsledkem nedostatku finančních prostředků a příliš vysokých požadavků na kvalifikaci. V Praze je personální zajištění záchranné službě nejproblematičtější, protože je zde nejnižší nezaměstnanost a lékaři si také nechtějí na rozdíl od kolegů v krajích přivydělávat prací u záchranky.

Ve zdravotnické záchranné službě v roce 2006 pracovalo 660 lékařů a 1264 záchranářů. Ošetřili celkem 639.000 lidí. Podle Schwarze záchranné služby potřebují zhruba tisíc lékařů s atestací v oboru urgentní medicína, ale tu má v České republice celkem 300 doktorů a připravují se na ni jen další tři lidé. Schwarz řekl, že záchranné služby vzhledem k tomu, že lékaři jezdí jen k části případů, potřebují stále více záchranářů. Školy, které je mají vychovávat, však přijímají zejména dívky. Ty ale nemohou pracovat v sanitkách, protože podle zákoníku práce nemohou zvedat těžká břemena.

Lidovci a zelení chtějí v koalici probrat Julínkovy kroky

Lidovci chtějí svolat jednání koaličních lídrů, na němž by zástupci tří vládních stran měli posoudit poslední kroky ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Za unáhlený a neodůvodněný považují Julínkův záměr sloučit Ústav hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze zelení, i oni ho proto chtějí prodiskutovat v koalici. Potvrdil to vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík. Proti plánovanému sloučení ústavu a nemocnice protestují zdravotníci. Nelíbí se jim ani, že Julínek odvolal osm ředitelů zdravotních ústavů a sloučil 14 těchto zařízení do sedmi. Na iniciování koaliční schůzky o zdravotnictví se dohodlo předsednictvo KDU-ČSL, a to na návrh poslaneckého klubu strany. "Předsednictvo uložilo předsedovi KDU-ČSL iniciovat během příštího týdne svolání koaliční devítky k tématu poslední personální změny ve zdravotnictví, které učinil ministr Julínek," řekl mluvčí lidovců. Zelení už minulý týden Julínka vyzvali, aby rozhodnutí přehodnotil, mají za to, že záměr sloučit ústav s Všeobecnou fakultní nemocnicí a vytvořit univerzitní nemocnici není koncepčně připraven a ohrozí fungování ÚHKT jako unikátního špičkového pracoviště. Kritizují i odvolání profesora Pavla Klenera z čela ústavu. Zdravotníci už kvůli Julínkovým záměrům ohlásili na čtvrtek demonstraci. Obávají se zániku světově uznávaného ústavu hematologie.

Česká republika zřejmě nesplní cíl EU zvýšit výdaje na vědu

České republice se zřejmě nepodaří dosáhnout cíle stanoveného v obnovené Lisabonské strategii, kterým je zvýšit celkové výdaje na výzkum a vývoj do roku 2010 na tři procenta. Třetina by přitom měla plynout z veřejných rozpočtů a dvě třetiny ze zdrojů soukromých. Vyplývá to z analýzy stavu výzkumu, vývoje a inovací v České republice a jejich srovnání se zahraničím v roce 2007. Dokument projedná vláda na středečním zasedání. V předkládací zprávě se píše, že v Česku stále ještě nenastalo potřebné zvýšení výkonnosti výzkumu a vývoje a jeho přínosy pro ekonomiku a společnost zůstávají nízké. Výdaje státního rozpočtu na výzkum a vývoj v absolutním vyjádření podle analýzy rostou, ale výdaje vyjádřené podílem na hrubém domácím produktu v podstatě stagnují. Opakovaně vyhlášeného cíle zvýšit výdaje státního rozpočtu na 0,7 procenta HDP se doposud nepodařilo dosáhnout. Celkový podíl výdajů na výzkum a vývoj na hrubém domácím produktu vzrostl podle Českého statistického úřadu v roce 2006 na 1,55 procenta HDP oproti 1,41 procenta v roce 2005.

Výbuch granátu v Poličských strojírnách těžce zranil dvě ženy

Výbuch granátu v Poličských strojírnách vážně zranil dvě ženy. Další pracovník byl zraněn lehce. Po výbuchu vznikl lokální požár, který zaměstnanci a hasiči uhasili. Podle lékaře z poličské nemocnice utrpěli pracovníci střepinové poranění. Ženy jsou nyní v ošetření chirurgů v nemocnici v Litomyšli. "Jsou pořezané a mají zlomeniny," řekl ředitel nemocnice Libor Vylíčil. Neštěstí se stalo při zakázce pro ministerstvo obrany. Na likvidaci munice, která má být dokončená do 27. listopadu, se podílelo šest firem. Poličské strojírny, které v minulosti vyráběly protitankové miny, likvidovaly největší podíl munice. Na vyšetřování se budou podílet pracovníci Ostravského báňského úřadu.

Ministerstvo zemědělství nedá chovatelům prasat požadovanou miliardu korun

Ministr zemědělství Petr Gandalovič nepřistoupil na požadavek českých chovatelů prasat, aby jim stát na přímých dotacích vyplatil zhruba miliardu korun. Takové příspěvky by podle něj byly v rozporu s pravidly Evropské unie. Ministerstvo se však pokusí navýšit peníze pro některé stávající programy na podporu chovatelů, uvedl ministr. Zemědělci zřejmě podpoří své požadavky 23. listopadu na demonstraci před budovou ministerstva. Požadovaná miliarda by podle chovatelů měla zmírnit negativní dopady nízkých výkupních cen masa a rostoucích nákladů na chov. "Nabídli jsme věci, které nabídnout můžeme," řekl novinářům Gandalovič po jednání se zástupci chovatelů prasat a Agrární komory. Ministr chce prosadit například vyšší příspěvky na likvidaci uhynulých zvířat a uvažuje také o programu zaměřeném na ozdravení chovu vepřů. Zemědělci ze schůzky odcházeli nespokojeni. "Očekávali jsme od jednání daleko více," prohlásil Jaroslav Hajda z Českého svazu chovatelů prasat. Zástupci Agrární komory potvrdili, že krizovému výboru doporučí, aby plánovaný protest byl 23. listopadu uspořádán. Chovatelé prasat požadují od státu například příplatek na čistotu prasat před dodávku, který dostávají například jejich konkurenti z Francie. Chtějí také příplatky na očkování a zdravotní péči prasat a příspěvky na dopravu. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby už okolní státy podobná opatření na podporu chovatelů přijaly. Pokud se proto nezavedou i v Česku, omezí se domácí chovy prasat, čímž se sníží soběstačnost ve výrobě masa, zvýší se dovoz a vzrostou ceny, varoval Veleba. Kritická je podle zemědělců sedmdesátiprocentní hranice soběstačnosti ve výrobě vepřového masa. Od roku 2002 klesla soběstačnost České republiky ze sta procent na loňských 78 procent. Chovatelé odhadují, že příští rok klesne soběstačnost u vepřového pod 70 procent.

Policie zadržela gang, který kradl naftu ze železničních cisteren

Kriminalisté objasnili v těchto dnech jeden z největších případů krádeže přepravované nafty po železnici. Zadrželi gang, který od letošního léta odcizil 40.000 litrů nafty, a způsobil tak škodu za přibližně milion korun. Mezi devíti stíhanými jsou i čtyři pracovníci podniku České dráhy, kteří u něj byli zaměstnaní jako posunovači. Členové gangu si prý byli svým počínáním tak jisti, že si vůbec nepřipouštěli možnost odhalení. Skupina měla přesné informace o vagonech, kvalitě nafty, trase a cílových stanicích cisteren. Naftu kradla obvykle jednou za týden. Pohonné látky pak prodávala zájemcům z řad drobných stavebních firem a také autodopravcům. Cena za litr se pohybovala kolem 20 korun. Podle vyjádření zadržených byl o naftu takový zájem, že byli odběrateli tlačení odběrateli do dalších a dalších akcí.

Neznámý útočník vhodil dýmovnici do advokátní kanceláře v Praze

Neznámý útočník vhodil v úterý odpoledne dýmovnici do advokátní kanceláře na Vinohradské třídě v centru Prahy. Podle mluvčího hasičů šlo pravděpodobně o slzný plyn. Šestipatrovou budovu, v níž jsou i obchody a kanceláře, museli hasiči evakuovat. Terčem útoku se stala advokátní kancelář Hubená, Čechura, Černý sídlící ve druhém patře. Pachatel údajně otevřel dveře, vhodil dovnitř dýmovnici a zase odešel. Zaměstnanci si útok neumějí vysvětlit. "Netušíme, proč se to stalo," řekl pracovník kanceláře. Hasiči z domu vyvedli 16 převážně starších lidí v dýchacích maskách.

Výbuch dvou pouťových balonků řešila česká justice 13 let

Už 13 let vyšetřovatelé a soudci v Česku řeší případ výbuchu dvou pouťových balonků naplněných vodíkem. Koupili si je v Děčíně němečtí turisté. V autě jim explodovaly, poškodily vůz a jedné z cestujících rána trvale poškodila sluch. Kauzu řešil už i Ústavní soud, dvakrát spis prošel Nejvyšším soudem, který před několika dny potvrdil, že provozovatel atrakce musí zaplatit Němcům celkové odškodné asi 1145 eur (35.000 korun). Celá kauza začala v říjnu 1994, kdy stánkař, vzděláním chemik, prodal Němcům dva balonky ve tvaru dětských hraček. Místo běžně používaných plynů je naplnil vodíkem, který se vzduchem tvoří výbušnou směs.

České soudy jsou často terčem kritiky kvůli příliš pomalému rozhodování, a to nejen v náročných kauzách, ale i v banálních případech. Odborníkům se nelíbí například častý justiční "ping-pong", kdy soud vyšší instance raději vrátí případ nižšímu soudu, místo aby sám rozhodl. Řadě Čechů již evropské soudy přiznaly odškodné kvůli přílišné délce procesu před českými soudy.

V Česku vznikla maketa unikátní Ďáblovy bible

V Česku vznikla maketa největší rukopisné knihy světa, Ďáblovy bible. Není to však umělecká kopie, která by byla velmi nákladná. Reprodukce jsou na 200 z 624 stran, ostatní jsou bílé. Maketu bude poprvé vystavena na listopadovém knižním veletrhu a literárním festivalu Libri v Olomouci. Podle mluvčího veletrhu Petra Albrechta se dá předpokládat, že maketa poté skončí v Národní knihovně, která v současné době vystavuje originál Ďáblovy bible, latinsky Codex gigas. Ten se nedávno po 350 letech dočasně vrátil ze Švédska do Prahy, kde vzbudil obrovský zájem veřejnosti. Od září je vystaven v pražském Klementinu.

Rukopis vznikl na přelomu 12. a 13. století v benediktinském klášteře v Podlažicích u Chrudimi. Má rozměry 900 krát 505 milimetrů a váží 75 kilogramů. Knihu, která byla ve středověku přirovnávána k sedmi divům světa, si švédští vojáci odvezli za třicetileté války z rudolfinských sbírek jako válečnou kořist. Bibli provází legenda, podle níž ji za jedinou noc napsal s pomocí ďábla mnich kající se z těžkého hříchu. Odtud pochází i její název a k pověsti odkazuje i celostránková iluminovaná kresba čerta. Veletrh Libri Olomouc se uskuteční od 22. do 24. listopadu.

Před sto šedesáti lety zemřel jazykovědec Josef Jungmann

Před 160 lety, 14. listopadu 1847, zemřel v Praze Josef Jungmann, jazykovědec, překladatel a český národní buditel, který se významnou měrou zasloužil o rozvoj češtiny. Jungmannovy práce v oblasti jazykovědy vycházely z přesvědčení, že je to právě jazyk, který je definičním znakem národa. Cíleně proto usiloval o zdokonalení a kultivaci češtiny tak, aby mohla vedle každodenní komunikace sloužit i náročnějším potřebám vědy a literatury. Jungmann byl autorem řady děl o historii a teorii českého jazyka. Jeho praktickým přínosem pak byl obsáhlý Slovník česko-německý, který ustálil spisovnou podobu moderní češtiny. Rovněž přeložil řadu děl světové literatury, mimo jiné Miltonův Ztracený ráj, nebo díla Goetha a Schillera.

Zemřela pečovatelka o postižené sestra Marie Akvinela

V klášteře v Praze zemřela pečovatelka o handicapované Ludmila Loskotová, řeholním jménem Marie Akvinela, z kongregace Školských sester de Notre Dame. Pohřeb se uskuteční v pátek v bazilice svatých Petra a Pavla na Vyšehradě. Sestra Akvinela, která letos oslavila čtyřiaosmdesátiny, začínala jako dětská zdravotní sestra. Její práci s dětmi ale v roce 1950 násilně přerušil odvoz řádových sester do soustřeďovacího kláštera v Broumově. Poté pracovala jako dělnice v továrně a vyšívačka. V roce 1960 se stala vedoucí vychovatelkou ústavu pro mentálně postižené děti v Horní Poustevně a později zde jako vrchní zdravotní sestra působila téměř tři desítky let. V roce 1991 se stala vedoucí Domova Svaté rodiny v Praze na Petřinách, který pomáhala budovat. V roce 1999 byl zejména díky jejímu úsilí otevřen ústav pro postižené v Praze - Liboci. O rok později její práci ocenil tehdejší prezident Václav Havel medailí Za zásluhy.

Jízdné v pražské MHD podraží, přestupní lístek přijde na 26 korun

Jízdné v pražské hromadné dopravě od ledna podraží. Přestupní jízdenka bude stát 26 místo dosavadních 20 korun. Za roční kupon lidé zaplatí 4750 korun, o 600 více než nyní. Podle informací ČTK o tom rozhodla městská rada. Podraží i další jízdenky a kupony. Dopravní podnik hlavního města Prahy navrhoval původně razantnější zdražení. Roční kupon měl stát 5800 korun, přestupní jízdenka 30 korun. Podniku mělo zdražení v příštím roce přinést 850 milionů korun. Důvodů pro zdražování je podle firmy několik. Zvyšují se ceny energií, vzroste daň z přidané hodnoty a přibývají nové spoje. Podniku se také o 700 milionů sníží dotace od magistrátu. Opoziční kluby zastupitelů naopak považovaly zdražování za neodůvodněné.

Kouření dýmky se v Čechách stává symbolem úspěchu

V Česku ubývá počet mužů, kteří si dopřávají kouření dýmky. Důvodem je především rostoucí cena tabáku, která vede k tomu, že dýmka začíná být známkou určité exkluzivity. Fajfky nejčastěji kouří mladí a starší lidé, střední generace pro nedostatek času preferuje spíše cigarety, řekli obchodníci s dýmkami. V České republice se ročně prodá kolem 50.000 kusů značkových dýmek, z toho polovina je dovezená ze zahraničí. I přes klesající prodej se ale Česko v kouření dýmky řadí ve střední Evropě na první místo. Nejhodnotnější dýmky vlastní jejich sběratelé, mezi které patří i řada známých osobností, jako je například režisér Dušan Klein, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, herec Bolek Polívka nebo skladatel Petr Hapka. Z českých kuřáků dýmek, kterých se odhaduje asi 60.000, sbírá dýmky šestina z nich.

Od první zmínky o tabáku uplyne 15. listopadu 515 let. Kryštof Kolumbus si při své první objevné zámořské výpravě u amerických břehů v roce 1492 poznamenal, že místní indiáni užívají tabák. Počátek kouření tabáku lze vysledovat až k dávné civilizaci Mayů v Mexiku okolo roku 500 před naším letopočtem.

Vánoční útraty Čechů budou letos opět vyšší

České domácnosti letos o Vánocích utratí více peněz než loni. Průměrné vánoční výdaje českých rodin podle studie poradenské společnosti Deloitte vzrostou meziročně o 2,6 procenta na 506 eur (téměř 13.500 korun). Některé domácnosti ale kvůli vyšším cenám energií a potravin budou zřejmě redukovat své útraty za dárky či potraviny na vánoční stůl, aby vystačily s penězi. Z vánočních útrat české rodiny připadne zhruba 8100 korun na dárky, 3700 korun na potraviny a 1600 korun na společenské vyžití. Nejvyšší vánoční výdaje z evropských zemí plánují Irové (1431 eur) a nejnižší Nizozemci (411 eur). Nižší vánoční útraty než české domácností budou mít například i rodiny v Německu (420 eur).

Zhruba 41 procent českých domácností uvedlo, že vyšší ceny základních potravin neovlivní jejich vánoční nákupy. Naproti tomu 27 procent rodin kvůli vyšším cenám plánuje na vánoční stůl nakoupit méně dárků i jídla. Polovina Čechů přesto v průzkumu uvedla, že letos zřejmě pořídí více dárků než loni. Mezi nejčastější vánoční dárky i letos budou v Česku patřit parfémy, knihy, oblečení a obuv. Polovina českých dětí pak pod vánočním stromečkem najde různé stavebnice a kreativní hračky a zhruba třetina jich dostane mobilní telefon či jízdní kolo.

Mnohé památky na jižní Moravě připravují vánoční akce

Přestože turistická sezona již skončila, jihomoravské hrady a zámky se připravují na další turisty, které přivítají při nadcházejících vánočních akcích. Těmi si kasteláni vylepší již tak mimořádně úspěšnou letošní sezonu. Památky mají sice s příchodem zimy potíže s vytápěním, s vánočními akcemi ale mnozí kasteláni již tradičně počítají, řekl ředitel jihomoravských památkářů Petr Kroupa. Nejtepleji bude v nadcházejících dnech v Lednici na Břeclavsku. Druhý prosincový víkend se v tamní zřícenině Janův hrad uskuteční vánoční jarmark. Pro početnější a předem ohlášené skupiny návštěvníků bude tuto zimu o víkendech zpřístupněn také zámek. Příchozí se budou moci ohřát v historickém skleníku, v expozici o Indonésii, která je v areálu zámku a při popíjení svařáku na lodi plující po řece Dyji v zámeckém parku. Nejbohatší program bude mít zámek v Lysicích na Blanensku. Druhou prosincovou sobotu jsou milovníci památek a jídla zváni na zámeckou zabíjačku. V prosinci se uskuteční oblíbené prohlídky vánočně vyzdobeného objektu. Letošní novinkou bude na první svátek vánoční akce Sněhulení, při níž budou zájemci na zámeckém nádvoří soutěžit o to, kdo z nich vytvoří nejhezčího sněhuláka. Prohlídky připravuje na vánoční svátky i správa zámku v nedalekých Boskovicích. Při této akci jsou průvodci oděni v historických kostýmech, příchozím se podává cukroví a punč. V hlavním sále zámku vždy září vánoční strom. Akce spjaté s dobou adventu se uskuteční také ve Vranově nad Dyjí a Pernštejně.

Nejstarší obyvatelka Česka si při 109. narozeninách zazpívala

S harmonikou si zazpívala nejstarší obyvatelka České republiky Marie Kráslová, která v domově důchodců v Hluboké nad Vltavou oslavila 109. narozeniny. Symbolicky si přiťukla sektem a připojila se k harmonikáři, který jí zahrál Ta naše písnička česká. "Na svůj věk má dobře uspořádané myšlenky i události, až překvapivě jí slouží paměť i postřeh," řekla vnučka Stanislava Žižková. Jihočeský hejtman Jan Zahradník paní Kráslové přinesl noviny Budivoj, které v Českých Budějovicích vyšly právě v den, kdy přišla na svět, tedy 13. listopadu 1898. "Z toho můžeme vyčíst, že jste se narodila v neděli," překvapil i babiččiny příbuzné. Starosta její rodné obce Úsilné Pavel Kašpárek už v pondělí donesl jubilantce rybí polévku ze své restaurace a vystavil jí potvrzení, že u něj dostane tento svůj oblíbený pokrm "kdykoli a v jakémkoli množství zdarma, na zavolání i s donáškou". Na procházky, třeba i do této restaurace, bere babičku hlavně vnučka Anna Kalašová. "Vezme babičku na vozík a jedeme ven. Takhle se babička podívala i na nedávné vinobraní," líčí dcera Anna Nohavová, která má sice prý horší paměť než její matka, ale také působí vitálně. Letos oslavila 80. narozeniny a potomci jí splnili sen, když jí věnovali zájezd na Island.

Snowboardista Novotný dostal pozvánku na X-Games

Český snowboardcrosař Michal Novotný pojede podruhé v kariéře do amerického Aspenu na prestižní X-games, jimž se přezdívá olympiáda extrémních sportů. Závody v coloradských horách se konají v lednu a třináctý muž z olympijských her v Turíně chce dopadnout mnohem lépe než loni. Tehdy vypadl v kvalifikaci i proto, že jel na poslední chvíli a vinou přívalů sněhu v Ruzyni neodletěl včas. Do USA pojede se skikrosařem Tomášem Krausem, který byl předloni ve své disciplíně čtvrtý a loni vypadl ve čtvrtfinále. Na X-Games se nelze kvalifikovat, startuje se pouze na pozvánky. X-Games představují pro vyznavače adrenalinových sportů hody. Muži soutěží v osmi a ženy v pěti disciplínách. Muži budou závodit na lyžích i snowboardu v U-rampě, krosu a slopestylu, v jízdě na motocyklech a skútrech, ženy čekají na snowboardu stejné soutěže jako muže, na lyžích pojedou jen skikros.

Počasí

Oblačno až zataženo s občasným sněžením. Teploty se pohybují od -1 do +4 stupně, na horách kolem - 2 stupňů Celsia.