Přehled tisku

Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek (vlevo), foto: ČTK
0:00
/
0:00

Čtvrteční Mladá fronta Dnes a Právo komentují chystanou vládní reformu veřejných financí a chování českých politiků. "Pod rouškou sociálního státu se skrývá obyčejné podplácení voličů a kupování jejich příštích hlasů," píše Mladá fronta Dnes o debatě k reformě veřejných financí.

Premiér Mirek Topolánek a ministr financí Miroslav Kalousek  (vlevo),  foto: ČTK
Čtvrteční Mladá fronta Dnes a Právo komentují chystanou vládní reformu veřejných financí a chování českých politiků. "Pod rouškou sociálního státu se skrývá obyčejné podplácení voličů a kupování jejich příštích hlasů," píše Mladá fronta Dnes o debatě k reformě veřejných financí. Komentátor míní, že zvyšování blahobytu vládou končí vždy obrovskými dluhy, které směřují k úpadku všeho. Připomíná, jakým rozvratem skončily pravicové i levicové totalitní režimy, které také vytvářely své "sociální státy". Demokratické státy podle komentátora dělají dluhy, protože jsou oblíbenější než vlády, které šetří. "O tom je dnešní spor - dokáže nějaká vláda z kolotoče sociálního státu vyskočit? A strpí to voliči?" ptá se Mladá fronta Dnes.

Právo se vrací k vyjádření premiéra Mirka Topolánka (ODS) o tom, že lituje, že málo strašil lidi v Česku tím, co se stane s veřejnými financemi, pokud jeho vláda neprosadí chystaný batoh reforem. Formu nátlaku k prosazení svých politických cílů podle komentátora používá i Topolánkův oponent Vlastimil Tlustý (ODS), stejně jako vicepremiér Alexandr Vondra v otázce radaru. Prezident Václav Klaus nejnověji útočí na enviromentalisty a Martin Bursík (Zelení) vyhrožuje alespoň v rámci své strany Martinu Stropnickému, zmiňuje komentátor.

Foto: Evropská komise
"Bacil strašení je nakažlivý a vleze všude. Ale v zemi, kde se většina lidí snaží raději dohodnout než si za každých okolností vjet do vlasů, vypadá napodobování velkých a drsných nepatřičně," míní.

Středeční zprávu Evropské komise, která kritizuje stav českých veřejných financí, komentují Hospodářské noviny. Podle jejich komentátora není vyznění zprávy překvapivé, čekalo se dlouho, zdá se, že se unie ve svém napomenutí letos ještě krotí. "Spíše je zajímavé, co to udělá se zemí: polepší se, nebo bude "ty žvásty" ignorovat? Když se Česko nebude chovat jako pubescent, dokáže tu kritiku využít," píše. Povzbudivé podle něj je, že Topolánek i Kalousek se zprávou souhlasí, mohou s ní mávat k obraně lecčeho užitečného z "batohu", především škrtů, případně k další fázi reforem. Silnou injekci disciplíny potřebuje především parlament. "Kdyby se ještě opakovalo to, co loni na jaře, když vláda ztratí autoritu a poslanci začnou napříč spektrem schvalovat miliardové výdaje, je to cesta do pekel. Také už snad víme, že sestavovat tři čtvrtě roku vládu je docela nákladné, a už to doufejme opakovat nebudeme," podotýkají Hospodářské noviny.


Lidové noviny se pozastavují nad tím, že někteří bývalí agenti Státní bezpečnosti (StB) ministru vnitra Ivanu Langrovi (ODS) vadí a jiní ne. Deník komentuje vyjádření ministra Langra o tom, že je pro něho důležité čisté lustrační osvědčení nového policejního náměstka Tomáše Kužela, který v roce 1989 pracoval pod StB. "Namísto kulhajícího úřednického alibi měl ministr - když už Kužela vybral - jasně vysvětlit, proč někteří bývalí estébáci mají jeho důvěru, zatímco jiné nekompromisně vyhazuje," píšou Lidové noviny.


Olomoucká policie v úterý obvinila několik svědků z křivé výpovědi ve prospěch vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Podle kriminalistů falešně svědčili o tom, že Čunek ve Vsetíně nemohl převzít půlmilionový úplatek, protože byl v té době na jiném místě. Píše to


Mateřské školy odmítají každé druhé dítě ve věku od tří do pěti let, píšou Lidové noviny s odvoláním na analýzu předškolní péče v Česku, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo práce a sociálních věcí. Přednost totiž podle zákona mají děti nad pět let, které školky v posledním roce před základní školou musejí přijmout. Zatímco mateřské školy nestačí pokrývat poptávku, o jesle není zájem a zanikají. Ministerstvo práce již proto nechce podporovat socialistický model předškolní péče a s jeslemi do budoucna nepočítá. Hodlá místo toho nabídnout rodičům možnost dávat děti do firemních školek. Firmy, které takové školky zřídí, by měly být daňově zvýhodněny, píšou Lidové noviny.


Privatizace části energetické společnosti ČEZ bude pro stát ještě výhodnější, než se dosud zdálo. Ačkoli se zbaví několika procent akcií, po čase bude jeho podíl dokonce ještě vyšší než v současné době. Podle Hospodářských novin totiž ministerstvo financí neprodá sedm procent akcií, jak původně uvažovalo, ale pouze necelých šest procent. ČEZ, který teď vykupuje cenné papíry z trhu, sníží základní kapitál a zruší deset procent svých akcií. Tím pádem stoupne podíl státu z nynějších 67,6 procenta na více než 68 procent. A kabinet navíc získá chybějící desítky miliard korun, píšou Hospodářské noviny.