Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česko ve středu oficiálně zahájilo se Spojenými státy jednání o radarové základně. Policie hledá důkazy o korupci při armádních zakázkách. Boj za české vepřové zahájilo v pondělí na 200 českých zemědělců v Dolním Dvořišti - na jihočeském hraničním přechodu s Rakouskem.

Foto: Autor
Česko ve středu oficiálně zahájilo se Spojenými státy jednání o radarové základně. Rozhovory budou trvat asi do konce roku. Spojené státy požádaly o umístění radaru dalekého dosahu v České republice v lednu. Deset protiraketových střel má být v Polsku. Podle premiéra Mirka Topolánka Česko v nótě mimo jiné uznává, že bezpečnostní situace vyžaduje stavět protiraketové základny:

"Česká republika potvrzuje, že se rozhodla zahájit se Spojenými státy jednání. Potvrzuje, že Spojené státy mohou provádět určité průzkumné a přípravné práce za přesně daných podmínek a v souladu s českým právním řádem."

Strana zelených chce do projektu zapojit Severoatlantickou alianci, a svoji podmínku si podle šéfa strany Martina Bursíka do nóty prosadili:

"Je důležité pro nás jako a jako podmínka bylo, aby ten případný systém umístěný tady v České republice byl perspektivně začleněn do společné obrany NATO, aby to neoslabilo NATO, a tahle podmínka je součástí té odpovědi."

Na Rokycansko, kde by mohl radar v budoucnu stát, se vydali představitelé sociálních demokratů. Podle jejich šéfa Jiřího Paroubka je potřeba se Spojenými státy vyjednávat, protože jsou to spojenci. Znovu ale zopakoval, že ČSSD požaduje k radaru referendum:

"Viděl jsem jedno z míst, kde by mohla být radarová základna, ale myslím si, že ta jednání teprve začnou. Takže není nic jistého a věřím, že zvítězí zdravý rozum."

Nespokojení se zahájením jednání české vlády s USA jsou zástupci občanské iniciativy Ne základnám. Její představitel Jan Májíček míní, že se kabinet chová arogantně a nekompetentně:

"Nejenže nekomunikuje s občany, ale nekomunikuje ani s parlamentní opozicí. Domníváme se, že rozhodnutí o tak závažné věci nemůže být a není záležitostí kompetence vlády, že o takové věci se musí vést široká a otevřená debata."

Průzkum společnosti Factum Invenio říká, že většina české veřejnosti, 56 procent, se zahájením jednání souhlasí. Vyjednané podmínky by měly rozhodnout, zda nabídku přijmout. Podle dřívějších průzkumů většina Čechů vybudování základny odmítá.


Policie hledá důkazy o korupci při armádních zakázkách. Jde o veřejné zakázky, které zadávaly Vojenské ubytovací a stavební správy. Vyšetřování by se mohlo týkat přibližně deseti lidí. Jsou mezi nimi podnikatelé a zaměstnanci ubytovacích a stavebních správ ministerstva obrany. Případ je ve stadiu prověřování. Podrobnosti nám řekla mluvčí protikorupční policie Alena Vokráčková:

"Útvar odhalování korupce a finanční kriminality v současné době prověřuje podezření z trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijímání úplatků, podplácení a účast na zločinném spolčení. Tato trestná činnost nabyla takového stupně organizovanosti, utajení a rozsahu, že je v současné době posuzována jako trestná činnost páchaná zločinným spolčením ve smyslu trestního zákona."

Vojenské ubytovací a stavební správy mají na starosti například veřejné zakázky při nakládání s nemovitým majetkem nebo stavební práce. Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka mohou šéfové těchto správ rozhodovat až o desítkách milionů korun. Ministryně obrany Vlasta Parkanová k tomu řekla:

"Odhadujeme, že se pravděpodobně bude jednat celkově o částku blížící se půl miliardě korun. To, co se děje, není pro mě osobně vůbec žádné překvapení. Nejsem tím zaskočena, natož aby mi to vadilo. Já tu akci podporuji a v podstatě ji vítám."

V resortu obrany budou následovat personální a organizační změny.


Foto: ČTK
Boj za české vepřové zahájilo v pondělí na 200 českých zemědělců v Dolním Dvořišti - na jihočeském hraničním přechodu s Rakouskem. Chtěli upozornit na situaci českých chovatelů prasat, které podle nich ohrožuje rostoucí dovoz vepřového a likvidační výkupní ceny. Projíždějícím řidičům rozdávají letáky a uzeniny z domácí produkce. Nespokojení farmáři chtěli dokázat, že české maso je stejně kvalitní jako to ze zahraničí. Podle Agrární komory šlo o akci výstražnou. Její zástupci ale nevyloučili další protesty. Ministr zemědělství Petr Gandalovič řekl, že obchodním řetězcům nemůže diktovat, od koho mají odebírat maso. Hodně ale podle jeho slov záleží na konečných zákaznících:

"Naši lidé jsou možná v poslední době až příliš zaměřeni na cenu výrobků a méně jim záleží na tom, odkud výrobek je. A to nejenom z důvodu, jestli je český nebo zahraniční, ale prostě také proto, že ten výrobek, který je domácí, nepochybně má menší přepravní vzdálenosti a můžeme lépe zjistit, z které farmy, z kterého zpracovatelského podniku je."

Podle Agrární komory maso z ciziny dovážejí hlavně společnosti Ahold, Spar a Tesco. Předseda komory Jan Veleba odhaduje, že tak farmářům způsobují ztrátu téměř dvě a půl miliardy korun ročně. Zemědělský analytik Petr Havel upozornil, že čeští zemědělci své produkty také vyvážejí, takže je nesmysl, aby bránili dovozu:

"Chovatelé vyvážejí, a vyvážejí proto, že v zahraničí dostávají větší peníze. Takže pro naše chovatele dovozy nemusí být likvidační, protože oni mohou vyvézt surovinu. Jestli jsou pro někoho likvidační nebo komplikující, tak spíš pro naše masokombináty."