Přehled tisku

0:00
/
0:00

Teroristé mají stále dost velký potenciál k obrovským útokům, ale důkladnou prací bezpečnostních složek se jim dá předcházet - to je podle komentářů českého tisku poselství, které vyplývá z posledních událostí ve Velké Británii.

Cestující čekající na bezpečnostní prohlídku,  foto: ČTK
Teroristé mají stále dost velký potenciál k obrovským útokům, ale důkladnou prací bezpečnostních složek se jim dá předcházet - to je podle komentářů českého tisku poselství, které vyplývá z posledních událostí ve Velké Británii. Podle Hospodářských novin je nyní zřejmé, že atentáty lze odvrátit. Podmínkou je ale spolupráce zpravodajských služeb a policií - stejně široká jako spolupráce těch, kdo útoky chystají. Proto je dobře, že informace o teroristech si Paříž a Washington vyměňovaly i v době, kdy se francouzský a americký prezident nahlas přeli o invazi do Iráku.
Letiště v Ruzyni zpřísnilo bezpečnostní opatření,  foto: ČTK
Teroristickým útokem totiž může být zasažena kterákoli část západního světa a tvrdit, že cílem teroristů je Washington nebo Londýn, je iluze, která by se mohla škaredě nevyplatit, píše list. Má-li být boj s mezinárodním terorismem úspěšný, neobejde se ale také bez analýzy příčin, z nichž vzniká, píší Hospodářské noviny.

Podle Mladé fronty Dnes londýnský pokus ukázal, kolik možností teroristé pořád mají. Zná je každý, kdo někdy přečetl nějaký thriller a někdy letěl letadlem. Zatím jsou to ale bezpečnostní složky, kdo má situaci pod kontrolou. Zdá se, že nyní nejsou atentátníci schopni proklouznout. Jenže přijdou další, upozorňuje list. Teroristé pořád mají sílu a organizaci, aby se pokusili o něco velkého. Vedle této jistoty však bude dál přežívat už známá otázka: Proč nás tak nenávidí? Jestliže je pravda, že atentátníci se narodili už v Británii, a ne kdesi ve slumech Karáčí, je to o to horší. Jedli stejnou pizzu a chodili do stejných škol jako lidé, které se pokoušeli zabít. Co je za tím? Hněv, zloba, strach? Nebo náboženství? - klade si otázku se komentátor Mladé fronty Dnes.


Občanští demokraté hledají nestraníky do připravované menšinové vlády, zůstat by v novém kabinetu měl nynější ministr a šéf legislativní rady vlády Pavel Zářecký. Dohoda s ČSSD panuje údajně také na jméně nového ministra školství, kterým by měl být nejmenovaný rektor české vysoké školy. Nestraníci by měli v menšinové vládě ODS obsadit ta křesla, která měli v původně plánovaném koaličním kabinetu zastávat zástupci KDU-ČSL a Strany zelených, píší páteční noviny. Mirek Topolánek proti účasti Zářeckého v jeho kabinetu nic nemá."Je pro mne typ odborníka, který není svázán z žádnou politickou stranou, a v tomto smyslu mi nevadí, pokud by měl zůstat ve vládě,"řekl Mladé frontě Dnes předseda ODS. Zářecký tvrdí, že mu zatím post nikdo nenabídl. Nabídku na to stát se ministrem obrany dostal podle Hospodářských novinčeský velvyslanec v Londýně Štefan Füle, ale odmítl. Do menšinového kabinetu ODS počítá i s nestraníkem Alexandrem Vondrou na postu ministra zahraničních věcí. Vondra je blízký ODS a tento post měl zastávat i v původně plánované koaliční vládě. Lidovci a zelení měli mít v koaliční vládě po třech ministrech, a to obrany, kultury, životního prostředí, školství, venkova a ministra a předsedu legislativní rady vlády. Ministerstvo venkova přitom mělo vzniknout sloučením ministerstva zemědělství a části kompetencí ministerstva pro místní rozvoj. Zda to tak bude i v případném menšinovém kabinetu ODS, není jasné. Topolánek do vlády na uvolněné posty chce odborníky nesvázané s nějakou politickou stranou, kteří budou akceptovatelní i pro lidovce a zelené. Chce mít ve vládě také minimálně tři ženy. ODS má zbylé resorty obsadit podle původního plánu. Premiérem má být Mirek Topolánek, ministrem práce a sociálních věcí Petr Nečas, ministrem financí Vlastimil Tlustý, ministrem vnitra Ivan Langer, ministrem spravedlnosti Jiří Pospíšil, ministrem pro evropské záležitosti Petr Gandalovič, ministrem dopravy Aleš Řebíček, ministrem zdravotnictví Tomáš Julínek, ministrem průmyslu Martin Říman a ministrem zahraničních věcí Alexandr Vondra. Sociální demokracie se v minulosti nechala několikrát slyšet, že určité obsazení ministerstev je pro ni nepřijatelné. Nejčastěji bylo zmiňováno jméno Ivana Langera jako možného ministra vnitra. Ten deníku Právořekl, že kandidátem na tento post zůstává. Podle listu také ještě není jisté obsazení ministerstva průmyslu.


Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Podnikatel František Mrázek, kterého v lednu zabil nájemný vrah, shromažďoval před svou smrtí kompromitující informace na premiéra Jiřího Paroubka. Podle Mladé fronty Dnes to vyplývá z takzvaného Mrázkova archivu, jehož část našli detektivové v květnu při domovní prohlídce u Mrázkova obchodního partnera Tomáše Pitra. Deník má k dispozici kopie zabavených listin. Z nich je zřejmé, že informace o premiérovi nabízeli Mrázkovi důstojníci policie, které si podnikatel platil. Zprávy, které Mrázek dostal, se týkají doby, kdy byl současný premiér ještě na pražském magistrátu jako náměstek. V dokumentech není uvedeno, čeho přesně se měl dopustit. Mlhavě je v nich zmíněno téma, které by údajně mohlo Jiřímu Paroubkovi způsobit problémy - rekonstrukce zatopených částí metra při velkých záplavách v roce 2002. Během nich se podle Mrázkových informátorů prohospodařilo několik miliard korun. Premiér Paroubek považuje tyto informace za nesmyslné a odmítl je komentovat. V zabaveném archivu se ho týkají tři stránky. Na většině ostatních jsou popsány aktivity policie při vyšetřování, které bylo zaměřeno na Mrázka a jeho obchodního partnera Pitra. Mrázek tak měl podle Mladé fronty Dnes dokonalý přehled o všem, co chtěla policie v jejich případech dělat. To mu v předstihu umožňovalo reagovat na veškeré aktivity detektivů a "nabourávat" je.


Společnost Osinek, kterou stát před šesti lety použil k záchraně kolabujících Vítkovic, po skončení tohoto úkolu investuje stamilióny korun do podpory soukromého podnikání, uvádějí Hospodářské noviny. Osinek, jehož majitelem je ministerstvo financí, má k dispozici obrovský kapitál: jednak loni získal přes tři miliardy korun za prodej firmy Vítkovice Steel, jednak inkasuje vysoké dividendy z rozvodné společnosti ČEPS, jejíž je majoritním vlastníkem. S těmito penězi Osinek nedávno rozjel program podpory malých a středních firem. A teď se pouští do další aktivity - chce podporovat projekty regionálních sdružení soukromých firem, škol, neziskových organizací a úřadů.


Ženy, které ovdověly před víc než 11-ti lety, teď sice mají šanci na získání vyššího důchodu, o jeho přepočítání se ale zatím moc nehlásí, všímá si deník Právo. Připravují se přitom o možnost přilepšit si měsíčně o několik stokorun. Podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánky Filipové teď evidují kolem osmi tisíc žádostí, počítali ale s tím, že jich přijdou desítky tisíc. Deník připomíná, že vdovy, které přišly o manžela do 1. ledna 1996, mají od letošního července možnost požádat Českou správu sociálního zabezpečení o přepočítání svého vdovského důchodu. Podle dřívějších zákonů totiž nesměla celková částka dvou důchodů - například starobního a vdovského, překročit určitou hranici. Takže ženy dostávaly pouze minimální částku, některým z nich dokonce kvůli zákonu nevznikl nárok na výplatu vdovského důchodu vůbec. Teď se tyto případy budou posuzovat znovu - ale pouze na požádání. Automaticky to Česká správa sociálního zajištění nedělá, upozorňuje deník Právo.


Na první pohled to tak nevypadá, ale po silnicích v Česku jezdí čím dál starší auta. Alespoň papírově, píše Mladá fronta Dnes. Podle posledních statistik Sdružení automobilového průmyslu dosáhl průměrný věk českých aut hodnoty téměř 14 let. Skutečné stáří ale může být podle listu navzdory alarmující zprávě podstatně nižší. Do průměru se totiž započítávají všechna přihlášená auta, která ve skutečnosti už vůbec jezdit nemusí a jsou dávno ve šrotu. Do statistik se dostávají proto, že je jejich majitel zapomněl odhlásit. V evidenci je například stále přes 200 tisíc trabantů.