Přehled tisku

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentář Lidových noviny kritizuje plán ministra pro místní rozvoj Radko Martínka, který navrhuje, aby od příštího roku mohli lidé do 36 let získat půjčku i na rekonstrukci bytů.

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek,  foto: ČTK
Komentář Lidových noviny kritizuje plán ministra pro místní rozvoj Radko Martínka, který navrhuje, aby od příštího roku mohli lidé do 36 let získat půjčku i na rekonstrukci bytů. "Stejně jako před třemi let začíná vytahovat vláda v čele se sociální demokracií sliby všeho druhu," píšou Lidové noviny (LN). "Martínkův návrh přitom až na hony smrdí laciným předvolebním populismem. Tento krok totiž ani náhodou nepomůže trhu s byty, který současná vláda neuvěřitelně deformovala, když na tři roky zmrazila nájemné," tvrdí deník. Rozhýbat trh může podle deníku jen deregulace, která by zároveň pročistila nabídku a poptávku po bytech. Ministr podle deníku navíc považuje slova mladý a chudý za synonyma. "Půjčky z kapes daňových poplatníků, i těch opravdu chudých, tak mohou plynout na rekonstrukce koupelen mladých dobře situovaných profesionálů a podnikatelů.


Z pultů velkých obchodů už brzy může zmizet zboží jako je pivo nebo dvoulitrová limonáda za dvě koruny. Sněmovna v pátek schválila návrh poslance Ladislava Skopala (ČSSD), který zakazuje prodej zboží pod cenou, za níž je možné ho vyrobit. Informuje o tom pondělní Mladá fronta Dnes. "Cílem je, aby obchodní řetězce netlačily dodavatele do cen, které jsou likvidační," cituje deník poslance Skopala.


Ministr vnitra František Bublan,  foto: ČTK
Ministr vnitra František Bublan vládě zanedlouho předloží návrh zákona o regulaci prostituce. Předlohu už schválila legislativní rada vlády a ministři by ji měli projednat na jednom z nejbližších zasedání kabinetu. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD). "Je mi jasné, že prostituci nabízenou třeba na ulici nikdy zcela nevymýtíme. Ale jde o to, abychom prostituci dokázali regulovat, protože je často spojena s organizovaným zločinem," řekl listu Bublan. Návrh ministerstva vnitra předpokládá úplný zákaz prostituce na veřejných prostranstvích. Obce by však mohly prostituci na určitých místech vyhláškou povolit. Nevěstince by ale nesměly stát v blízkosti škol, dětských hřišť, kostelů nebo hřbitovů. A například lidé, kteří by na místech se zákazem prostituce placený sex vyhledávali, by mohli dostat pokutu 15.000 korun, odvolává se na předlohu MfD.


Hejtmani sice vesměs vítají, že v příštích letech přijdou do krajů stomiliardové evropské investice, vadí jim však, že vláda chce dostat regionální dotace z Bruselu pod vlastní kontrolu. Víc investic jim na nedávném Žofínském fóru přislíbil premiér Jiří Paroubek. Kraje se ale obávají, že vláda může miliardové investice využit k tomu, aby posílila svůj vliv v krajích. Píšou to pondělní Hospodářské noviny. "V tom, jak se budou rozdělovat peníze ze strukturálních fondů, se s premiérem neshodneme," citují HN jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka (KDU-ČSL). Kraje se proto podle něj připravují, aby mohly o dotacích jednat přímo s Bruselem. Budou prosazovat, aby peníze z Bruselu přicházely přímo a nepřerozdělovaly se v Praze.


Foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Řada velkých tuzemských firem může díky svým dobrým hospodářským výsledkům vyplácet zaměstnancům v pololetí mimořádné odměny a třinácté platy. Firmám umožňuje zvyšování platů vývoj české ekonomiky, které se letos nebývale daří, píšou Lidové noviny. Za první čtvrtletí vzrostla o 4,4 procenta. Třináctý plat dostanou například zaměstnanci Severočeských dolů, plat na dovolenou vyplatí svým lidem elektrárenská firma ČEZ. Víc peněz dostali i pracovníci mladoboleslavské Škody Auto. "V červnové výplatě dostávají zaměstnanci polovinu třináctého platu. Druhá polovina se jim vyplatí v prosinci," uvedl mluvčí automobilky Jaroslav Černý. Naopak velké bankovní domy podle deníku zvláštní třinácté platy svým zaměstnancům nedávají. Týká se to například České spořitelny, Komerční banky (KB) nebo ČSOB.