Velvyslanec by v Austrálii chtěl více ukázat českou kulturu

Tomáš Dub, Ministerstvo zahraničních věcí

Australané mají velký zájem o vážnou hudbu, v níž je Česko světovou špičkou. Proto by velvyslanec ČR v Austrálii Tomáš Dub chtěl směřovat českou kulturu nejen mezi krajany. Chce, aby Česko získalo více australských studentů a aby vzkvétal australský turismus do ČR.

Obě země příští rok oslaví 100 let od navázání diplomatických styků. V souvislosti se snahou o vyšší publicitu české kultury i propagaci českého vzdělávání by Dub v Austrálii chtěl podpořit výuku češtiny.

„Není to světový jazyk, je navíc těžký, ale tím, že je v Austrálii poměrně dost našich krajanů, tak se dostala trochu do povědomí. Na ambasádě máme (administrativního referenta) Jeremyho Whitesidea, kterému je kolem 30 let, je to architekt. Naučil se česky, protože ho to zajímalo, z youtube, ale mluví plynně. To je inspirativní příklad", řekl Dub v rozhovoru pro ČTK.

Mladí Češi kvótu vyčerpali, Austranů přijelo do Česka jen několik


Loni v březnu byl spuštěn program Work and Holiday (tzv. pracovní prázdniny) pro zájemce mezi 18 a 30 lety, kteří mohou získat víza na roční pobyt v Austrálii, při němž mohou pracovat a cestovat. Kvótu 500 lidí mají Češi téměř vyčerpanou, ale Australanů podle Duba přijelo do Česka jen několik.

Ambasáda proto připravuje projekt zvaný Czechia in Australia 2020. „Máme honorární konzuláty ve všech velkých městech. Řekli jsme si, že uděláme něco většího a že využijeme i historického působení Čechů v Austrálii", řekl Dub s tím, že například bývalá tenistka Hana Mandlíková, jež se narodila v Československu, má také australské občanství. Do projektu by se podle něj měly zapojit konzuláty, které má ČR v Sydney, Adelaide, Brisbane, Hobartu a Perthu. Také by se na něm měla podílet krajanská sdružení. „Protože to je poměrně dost lidí, kteří mají prostory, které mohou sloužit jako jednotlivá centra", doplnil.

Česko spolupracuje na záchraně tasmánského čerta

Tasmánský čert neboli Ďábel medvědovitý  (Sarcophilus harrisii) | foto: Licence GNU,  Wikimedia Commons,  KeresH

Česko má podle velvyslance dobré jméno ve spolkovém státě Tasmánii, například díky tomu, že pražská zoologická zahrada spolupracuje na záchraně ďábla medvědovitého, zvaného tasmánský čert.

„Budu moc rád, když v pražské zoologické zahradě vznikne australský pavilon, aby se i naši lidé dozvěděli více o Austrálii", dodal Dub. Zoo australskou expozici buduje.