Před 350 lety se narodil misionář Boryně ze Lhoty

Modlitba (ilustrační foto)

31. května roku 1663 se narodil jeden z nejvýznamnějších českých misionářů v Jižní Americe, člen Tovaryšstva Ježíšova František Boryně ze Lhoty. Na křesťanskou víru se mu podle jeho současníků podařilo obrátit tisíce původních obyvatel. Byl také zřejmě prvním Čechem, který navštívil legendární metropoli Inků Cuzco.

Boryně pocházel ze zchudlého šlechtického rodu, který měl v erbu zkřížené vidle. Narodil se v malé obci Malonice na Klatovsku a v Klatovech také vystudoval tamní řádové gymnázium. K jeho učitelům zde patřil významný jezuita a obrozenec Bohuslav Balbín. Boryně už jako šestnáctiletý vstoupil do jezuitského řádu. Později vystudoval filozofii a teologii, učil také na jezuitských učilištích.

Na misijní dráhu se vydal s dalšími českými jezuity v r. 1695. Tehdy skupina mladých kněží odplula ze španělského Cádizu do Jižní Ameriky. Cesta do Cartageny v dnešní Kolumbii jim trvala sedmdesát dní. Boryně pak musel překonat Panamskou šíji a plout další lodí do Peru. Nejdříve působil v Limě, roku 1697 byl ale vyslán na území domorodých indiánů v dnešní severní Bolívii.

Zde v roce 1704 založil vlastní misijní stanici nazvanou Sv. Pavel. Podařilo se mu vybudovat dobré vztahy s místními obyvateli a dle všeho jeho misie byla velmi úspěšná. "Všichni obyvatelé kolem dokola přijali zatím víru křesťanskou, jejich počet jest 1800," napsal v dopise z roku 1720. "Můj nový kostel sv. Pavla jest veliký, nádherný a má tři lodi. Mám se svým kmenem veliké stádo 1900 krav a býků a 9300 koní," psal Boryně v jednom z mála dochovaných dopisů do Čech

Více informací o jeho působení víme ze zpráv jiných misionářů. Například další z jezuitů původem z českých zemí Stanislav Arlet, který zřídil sousední misii sv. Petr, o jeho působení napsal: "Můj pradávný druh František Boryně sám vykoná na vinici Páně práci větší než dvacet jiných misionářů. Nejen že až dosud odkryl přes sto předtím neznámých kmenů, z nichž některé bydlí na dosud nepřístupných ostrovech mezi močály, jezery a bažinami, ale přivedl je i k společnému životu a stádu Kristovu..." František Boryně ze Lhoty zemřel v roce 1721 nebo 1722.