Krajané v texaském městečku West po výbuchu říkají: dostaneme se z toho!

Továrna na hnojiva po explozi

17. dubna večer se texaské městečko West proměnilo v obraz zkázy. Výbuch v továrně na hnojiva zdemoloval desítky domů včetně školy a domova pro seniory. V troskách zahynulo 12 lidí, další téměř dvě stovky byly zraněny. Město, kde už od 19. století má většina obyvatel české kořeny, se však postupně vrací k normálnímu životu. Například od začátku tohoto týdne se děti znovu učí ve škole. Americký prezident Obama přislíbil Westu pomoc z federálních zdrojů. Krajanům v Texasu chce pomoci i český stát.

Sami obyvatelé Westu ale říkají:

"Jsme samostatní lidé, dokážeme se o sebe postarat. Modlete se za nás a my ten problém sami vyřešíme. Dostaneme se z toho!"

To jsou slova právníka a také českého honorárního konzula ve Westu, tamního rodáka Raymonda Snokhouse. Ten také krátce po výbuchu našemu zpravodaji ve Spojených státech Vítu Pohankovi přiblížil, co se vlastně ve Westu stalo:

"Minulou noc v 7,50 nebo 7,55 vybuchla továrna na hnojiva. Výbuch způsobil velké škody a zranil mnoho lidí. Zatím nevíme, kolik životů si neštěstí vyžádalo. Řekněte prosím všem dobrým lidem v České republice, že tohle město je ze 75 procent české. Jsme potomci Moravanů."

Další obyvatelka Westu Jody Claridy uvedla podrobnosti:

"Viděli jsme, jak lidi vylézají z trosek. Všude byl černý dým a oni se drželi za hlavu. Krváceli, měli zlomené ruce, nohy, ženy k sobě tiskly děti. Bylo to jak válečná zóna. Pomáhali jsme odvádět zraněné do bezpečí. a všude kolem poničené hořící domy od výbuchu plynového potrubí."

I Raymond Snokhous přirovnal město k válečné zóně. Při výbuchu sám přišel o příbuzné:

"Ztratil jsem dva bratrance, byli hasiči. Přijeli na místo, aby uhasili prvotní požár. Pak ale továrna vybuchla a zabila šest nebo sedm hasičů."

Jeho vlastní dům exploze nezničila, konzul ale připomněl, že k podobnému výbuchu už v kraji došlo:

"Náš dům, který je vzdálený dvě míle, má docela dobré základy. A když to bouchlo, tak se celý dům otřásl. Spadla izolace i kabely. V roce 1949 tady byla podobná exploze v Texas City, která zabila tisíce lidí. Byl to také amoniak, která se dává do hnojiv. Tenkrát nevěděli, když to vyráběli, že když to ohřejí, tak to vybuchne. Ta exploze připomíná atomovou bombu."

Podle Kateřiny McNally, Češky provdané v Texasu, zaznamenali výbuch továrny ve Westu až v Dallasu:

"My bydlíme v Dallasu, což je asi 150 kilometrů. Ty exploze ale byly slyšet až v Dallasu. Znělo to jako hřmění."

Jsme skoro jako jedna rodina

Obyvatelé Westu si ale hned po výbuchu začali pomáhat, říká například studentka Brittney Kolar. Její prapradědeček se jmenoval Kolář a ona sama vyhrála soutěž královny krásy na zdejším vyhlášeném krajanském West Festu:

Exploze zdemolovala desítky domů včetně školy a domova pro seniory | foto: ČTK

"Jsme jedna velká česká komunita, skoro jako jedna rodina. Já jsem byla při výbuchu doma, našemu domu se nic nestalo, ale pro jistotu nás evakuovali. Strávili jsme noc venku. Každý pomáhá, každý dělá, co může. Jinak by to ani nešlo. Zorganizovali jsme sbírky oblečení o jídla. Držíme při sobě a to je skvělé."

"Nakoupili jsme mužské prádlo, trička, ponožky, ženské spodní prádlo, hřebeny, šampony, mýdla, zubní pastu a kartáčky,"

upřesnila další obyvatelka Westu, dobrovolnice Maureen. I podle seržanta Billa Swantona se lidé ve Westu mohou na sebe navzájem spolehnout.

"Pomoc na místě je značná. Je tam Červený kříž, velmi aktivní je celá komunita. Ve Westu jsou lidé dost stmelení. Někdo se mne ptal, co budou dělat lidé, kteří přišli o domov, když bude pršet. Ujišťuji vás, že ve Westu vás nikdo na dešti nenechá."

ČR do Westu vyslala Petra Gandaloviče

Hned po prvních zprávách o výbuchu ve městě, kde až tři čtvrtiny obyvatel mají český původ, zareagoval i český stát. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vyslal do Westu našeho ambasadora ve Washingtonu:

Petr Gandalovič,  velvyslanec ve Spojených státech | foto: Tomáš Adamec

"Pan velvyslanec Gandalovič už se vydal na cestu a očekávám od něj zprávu, co bychom mohli udělat."

Petr Gandalovič novinářům ještě před cestou řekl, jak by naše pomoc krajanům mohla vypadat:

"Věřím, že najdu způsob, jak může Česká republika pomoci této komunitě. My máme finanční prostředky pro humanitární pomoc, které se samozřejmě obvykle používají pro země méně vyspělé. Nicméně toto je naprosto specifický příklad."

V samotném Westu velvyslanec zjistil situaci a o pomoci Česka našemu zpravodaji řekl:

"Na to, abych teď určovali přesně projekt a výši české pomoci, je příliš brzy. Chci ale zdůraznit, že to skutečně považuji za důležité, abychom jako Česká republika svou krajanskou komunitu v této těžké chvíli podpořili. - Já myslím, že to nebude v té bezprostřední rovině, jak jsme zvyklí u pomoci při velkých živelných katastrofách. Myslím si, že Česká republika by spíše měla poskytnout pomoc při obnově některých zařízení, například u některého spolku, které mohly být postižené. Je to prostě proto, že West je městečko, které má přes sedmdesát procent obyvatel českého původu. A bude určitě správné, když se na tom budeme takto podílet."

Vznikají první veřejné sbírky

West velmi dobře zná i náš bývalý zpravodaj ve Spojených státech a dnes ředitel Amerického centra v Praze Miroslav Konvalina. O obyvatelích Westu dokonce natočil dokumentární film:

Výbuch v továrně na hnojiva zdemoloval desítky domů | foto: ČTK

"To jsou lidé, kteří jako první pomáhají České republice, když to potřebuje, když jsou tady třeba povodně. Jsou ale taky první, kdo přispívá na to, aby tam vznikla krajanská centra, například v Houstonu nebo v La Grange. Samozřejmě ocení pomoc, ale určitě nebudou chodit s nataženou rukou. Když ale přijedeme, pomůžeme jim a ukážeme, že stojíme za nimi, tak jim aspoň částečně splatíme to, co nám oni neviditelně ukazují od roku 1989."

Už koncem minulého týdne se také objevily první výzvy k veřejným sbírkám na pomoc českým krajanům ve Westu. Pomoci chtějí například Američtí přátelé České republiky, vlivná organizace, kterou podporuje například Madeleine Albrigtová. Magdalena Vošalíková z české pobočky Amerických přátel upřesnila, jak by tato pomoc mohla vypadat:

"Dozvěděli jsme se, že v městečku West je i velká sokolská komunita. Takže je samozřejmě možné, že ty peníze půjdou jim, pokud Sokol West bude potřebovat nějaké prostředky. Jim nebo jejich členům, to bude předmětem dalších jednání."

S pomocí pro West se přihlásil i Červený kříž a také Matice Radhošťská z Frenštátu pod Radhoštěm, odkud pochází mnoho dnešních českých krajanů v Texasu. Je třeba připomenout, že i ve Frenštátu nedávno zažili tragické důsledky výbuchu v domě, kde zahynuli lidé.