Před 70 lety byla popravena sestra Marie Restituta

Marie Restituta Kafková

Na Velký pátek si letos připomínáme 70. výročí popravy řádové sestry Marie Restituty. Rodačka z Husovic u Brna se už jako dítě přestěhovala do Vídně. Tam také vstoupila do františkánského řádu a jako zdravotní sestra pracovala v nemocnici v Möldingu a poté ve Vídni. Nacisté ji v roce 1942 zatkli za šíření protinacistických letáků. Byla popravena v březnu 1943, i když o milost pro ni žádal nejen vídeňský kardinál, ale i někteří vysoce postavení nacisté.

Marie Restituta se narodila jako Helena Kafková 1. května 1894 v Husovicích, které jsou dnes součástí moravské metropole. Když jí byly dva roky, přestěhovala se její rodina do Vídně. Tam později Helena vstoupila do kongregace Sester františkánek křesťanské lásky a v roce 1915 přijala řádové jméno Marie Restituta (Obnovená). Byla vynikající zdravotní sestrou a příkladně se starala o pacienty, nejprve na operačním sále řádové nemocnice v Mödlingu a posléze v řádové nemocnici ve Vídni jako vrchní sestra a pravá ruka primáře Stöhra. Její spolupracovníci a pacienti jí přezdívali „sestra Resoluta“.

Do prvního střetu s nacisty se dostala brzy po po Anschlussu Rakouska, když odmítla v nemocnici sundat krucifixy. Na základě udání ji za šíření protinacistických letáků zatkli v únoru 1942 přímo na operačním sále. V říjnu téhož roku byla odsouzena k trestu smrti. 30. března 1943 ve Vídni byla popravena, i když za ni prosili vídeňský kardinál, papežský nuncius a údajně i někteří vysoce postavení nacisté.

V červnu 1998 byla Marie Restituta ve Vídni papežem Janem Pavlem II. blahořečena. Její jméno nese například park v Brně-Husovicích nebo ulice u nemocnice v Mödlingu. Její liturgická památka je slavena 29. října, v den jejího rozsudku smrti.

Brněnské Divadlo Feste připravuje divadelní hru Marie Restituta - Nemocnice na kraji říše, která je inspirovaná osudem Marie Restituty a hodlá ji uvést jako páté představení cyklu Identita, což je cyklus původních her o hledání identity jedince i národa.