Přemysl Sobotka v Ženevě uctil Stefana Luxe

Přemysl Sobotka u hrobu Stefana Luxe

Nedávného setkání českých krajanů v Ženevě, kteří si na tamní univerzitě připomněli památku československého novináře Stefana Luxe, se zúčastnil i místopředseda Senátu ČR Přemysl Sobotka. V rozhovoru pro Radio Praha zdůraznil paralelu mezi činem Stefana Luxe, který se v r. 1936 na zasedání Ligy národů v Ženevě zastřelil na protest proti nastupujícímu nacismu, a sebeupálením Jana Palacha:

"Stefan Lux spáchal sebevraždu, a upozornil tak na obrovské nebezpečí, které přicházelo po r. 1933 v Německu. Tehdy to bylo vnímáno velmi prapodivně, jako akt člověka, který neví, co dělá. Jan Palach byla pro mne už čerstvá historie. Obrovská výzva a upozornění na to, že československý národ se smiřuje s okupací v r. 1968. A vlastně se s totalitou smířil na dalších dvacet let. A odkaz těchto dvou výzev je dodnes samozřejmý: upozorňovat stále na to, že nemůžeme být lhostejní ani k malým ukázkám jak neofašismu, tak dalších agresivních směrů, které se v současnosti objevují."

Je tam ovšem velký rozdíl. Jan Palach zburcoval celý svět, kdežto Luxův čin jakoby upadl v zapomnění. V Čechách se dnes o Luxovi prakticky neví...

"To máte pravdu. Jan Palach ale svůj čin spáchal v době, kdy média už měla obrovskou sílu. A z Československa tehdy ještě odcházela řada informací do celého světa. Byl to mladý člověk a byl tu ten děsivý moment, že si sám sáhl na život. A musím říct, že to našlo obrovskou odezvu. Takže čin Jana Palacha je známý. A teď se pokusme dostat do povědomí, že i v roce 1936 existoval muž jménem Stefan Lux, který upozornil na to, co přichází - zrůdná světová válka s holocaustem a se všemi dalšími důsledky."

Nebylo to ale i tím, že tehdy se světoví politici snažili přeci jen uhrát cosi s Hitlerem, a nechtěli proto příliš upozorňovat na Luxův čin?

"Tady je jeden moment. Zlu není možné ustupovat! Zlu je potřeba se postavit. A z toho, co už v té době naznačoval Hitler a všichni kolem něj, bylo zřejmé, že to nemůže dopadnout dobře. Vzpomeňme si na Mnichov 38, vzpomeňme si na smlouvu mezi Sovětským svazem a Německem, pakt Molotov - Ribbentrop. To všechno byly signály, co je Hitler za zrůdného člověka, který celou Evropu i svět dostal do války."