Blanka Karlsson: volila bych Karla Schwarzenberga, ale nezlobím se, že je zvolen pan Zeman

Blanka Karlsson

Češi žijící v zahraničí sledovali pozorně nejen samotné prezidentské volby, ale i jejich přípravy a průběh prezidentské kampaně. Ze Švédska k tomu pro Radio Praha telefonovala své postřehy exilová historička a komenioložka Blanka Karlsson:

"Nejsem myslím kompetentní k tomu, abych řekla nějaký posudek. Mohu jen říci, že jako občan jsem byla dobře informována. A byla jsem ráda, že jsem měla přehled! Já jsem to sledovala s velkým zájmem, protože prezident republiky je pro mne vždycky personifikace mé vlasti. Prezidentovi vždycky posílám své nové knihy, takže mne to velice zajímalo. A byla jsem ráda, že ta informace byla stoprocentní. Dostali jsme také od velvyslanectví České republiky ve Stockholmu e-mail, kde byli všichni kandidáti a jejich charakteristiky. Byla jsem ráda, že všichni měli možnost hlasovat, to se mi líbilo. To bylo poprvé v historii. A pak to bylo velice napínavé mezi prvním a druhým kolem. Myslím, že to bylo vzrušující."

Byl zájem mezi švédskými krajany o volby?

"Já se domnívám, že ano. Mám korespondenci se zahraničními Čechy z celého světa, takže jsem viděla, že zájem celkem byl. Statistiku ale nemohu říct, nevím, zda se zajímala většina."

A jak to dopadlo? Vyhrál váš favorit?

"Já bych byla bývala pro Karla Schwarzenberga, protože jako historik miluji tradice. Když pak ale vyhrál pan Zeman, já jsem to sledovala, tak jsem poslouchala interview a líbili se mi oba, jak hovořili. Karel Schwarzenberg je klidný, moudrý a nic ho nevyvede z míry. A nově zvolený prezident se mi líbil v tom, že dobře mluví a ví, co má říct. A ví jak. A to je dobře. Takže oba jsou mi sympatičtí. Byla bych volila Karla Schwarzenberga, to říkám po pravdě, ale nezlobím se, že je zvolen pan Zeman. Věřím, že všechno dobře dopadne. A myslím, že to bylo na hezké úrovni, že kampaně proběhly hezky, že tam nebyly všelijaké špinavosti nebo pomluvy, jako někdy bývají. To se mi líbilo. O čem vlastně hovoříme? Vždyť oba jsou aktivní v politice! V tom je pointa všeho - oba jsou aktivní v naší vlasti. Ať je jeden zvolen prezidentem a druhý ne, tak vlastně i Karel Schwarzenberg zůstává."