V Praze začal 7. ročník krajanského festivalu

Zahájení 7. ročníku krajanského festivalu v Praze

Ve Valdštejnském paláci v Praze, sídle českého Senátu, začal v pátek dopoledne už sedmý ročník Mezinárodního krajanského festivalu. Tentokrát se na něj do Prahy sjely na tři stovky krajanů hlavně z Ukrajiny, Chorvatska a Srbska, přijeli ale také čeští ochotničtí divadelníci z francouzské Provence. Festival už tradičně vyvrcholí nedělním krojovaným průvodem všech účastníků na Hradčanském náměstí.

Tanečníky a zpěváky z folklorního souboru z chorvatského Bělovaru, srbského Českého Sela nebo ukrajinského Lvova, Žitomyru či z Krymu v Rytířském sále Valdštejnského paláce přivítali místopředseda Senátu ČR Přemysl Sobotka, předseda Stálé komise Senátu ČR pro krajany žijící v zahraničí Tomáš Grulich nebo vládní zmocněnec pro krajany žijící v zahraničí Stanislav Kázecký z Ministerstva zahraničních věcí ČR. Všichni ocenili především to, že krajané i po několika generacích udržují v zemích, kde dnes žijí, české tradice, uchovávají si český jazyk i zájem o původní vlast, odkud přišli jejich předkové.

Během prvního dne festivalu, tedy v pátek 27.9., je na programu ekumenická mše v kostele sv. Martina ve zdi na Starém Městě pražském a v 16.30 začíná první přehlídka souborů na otevřeném pódiu v Dolních Chabrech. Zde také od osmi hodin večer uvedou divadelníci z Provence premiéru představení Nezapomeneme, které je věnováno obětem holokaustu v Terezíně.

Festival pokračuje v sobotu 28.9. vystoupením souborů v Thomayerových sadech v Praze - Libni, kterému bude ve 13.00 předcházet průvod od Libeňského zámečku. A průvod festival také zakončí. Ve svých krojích v něm půjdou čeští krajané v neděli dopoledne po Hradčanském náměstí. Pozdraví je přitom i kardinál Dominik Duka. Krajané již tradičně zazpívají i u sochy prvního československého prezidenta T.G.Masaryka. Na závěr budou v Toskánském paláci v Praze vyhlášeny výsledky letošního ročníku festivalu a předána ocenění souborům.