Děti krajanů z Westu přijíždí na dětský folklórní festival do Kunovic

Krajanské děti z Westu při návštěvě České republiky

Na celý týden do České republiky právě teď přijíždějí čtyři děti českých krajanů z Westu v Texasu. Toto městečko, kde dosud žijí stovky lidí s českými kořeny, nedávno postihla tragédie - při výbuchu továrny na hnojiva zde zahynulo čtrnáct lidí a byly zničeny desítky domů. Právě tato událost motivovala starostku moravských Kunovic Ivanu Májíčkovou, aby děti z Westu pozvala na jubilejní, už 20. ročník Mezinárodního dětského folklorního festivalu Kunovské léto.

"Záběry, které jsme mohli shlédnout v televizi, byly pro nás šokující. Pokud jsem dobře četla informace, tak materiální a finanční pomoc jim byla poskytnuta okamžitě. Často se ale zapomíná na psychickou pomoc. A myslím si, že nejlepším lékem na všechny trampoty, je přijet do jiného prostředí, zažít jiné zážitky. Proto jsem navrhla zastupitelstvu, které s tím souhlasilo, že pozveme tyto děti k nám na Mezinárodní dětský folklorní festival. Letos ho děláme společně se sdružením Kunovjan 20. rokem. Jsem si jistá, že je to pro děti vynikající akce, kde se nejen dobře pobaví, ale získají základní vědomosti a dovednosti, co se týká folklóru a lidového umění. Mám z toho radost, protože jsem tuto návštěvu organizovala přes naši ambasádu a musím říct, že pan velvyslanec i pan kulturní atašé mě v tom velmi pomohli. Podařilo se sehnat dotaci na letenky pro děti, protože my hradíme transfer po České republice, ubytování a stravu."

Nemá někdo od vás z Kunovic osobní vazby do Westu? Právě z Moravy je většina lidí, kteří se v 19. století do Westu stěhovali.

"I toto byl impuls naší nabídky, protože si myslím, že je náš folklór může oslovit a připomenout jim, odkud pocházejí jejich předkové. Ale zatím jsem nezjistila, jestli někdo přímo z Kunovic ve Westu žije. Zatím takové informace nemám."

Jaký bude program vašeho festivalu, co vše děti z Westu uvidí?

Krajané z Westu | foto: Archiv města Kunovice

"Program je natolik široký, že kdybych si chtěla na vše vzpomenout, tak bychom dlouho povídali. Děti přiletí 19. 6. a my se jim budeme věnovat ve spolupráci s Americkým centrem v Praze. Ukážeme jim Prahu. 20. 6. večer přijedeme do Kunovic a v pátek 21. je první festivalový pořad. Pak bude další program, který je věnovaný verbířům. V sobotu pokračuje festival přehlídkou všech účastníků. Děti mohou shlédnout folklór nejenom z Moravy, ale i z Čech a z jiných států Evropy, jako je Maďarsko, Slovinsko, Slovensko, Ukrajina. Večer je ohňostroj a v neděli se zúčastní mše. Poté bychom je chtěli zavést do našeho Leteckého muzea. V neděli odpoledne je průvod městem a pak závěrečný gala program. Celé pondělí bychom chtěli věnovat prohlídce Zlínského kraje. Zavedeme děti určitě na Modrou, na Velehrad, do Buchlovic, na hrad Buchlov, ale také do Zlína a Luhačovic. A budeme se pomalu přesouvat do Prahy, kde nás budou čekat v Americkém centru. Myslím, že u nás děti stráví pěkný týden. Tam to bylo asi hodně smutné. Říkali, že tam celou dobu chodili jen po pohřbech, protože 14 lidí tam zahynulo. Nálada tam byla dost smutná, a proto si myslím, že by jim taková vzpruha trošičku pomohla."

Už se někdy vašeho foklorního festivalu pro děti zúčastnili i jiní čeští krajané?

"Zatím jsem tu krajany neměli. To je poprvé, co je zde přivítáme."

Cestu dětí z Westu do České republiky umožnily americké krajanské organizace jako Američtí přátelé České republiky nebo Bohemian Benevolent and Literary Association. Spolupracovala přitom i česká ambasáda ve Washingtonu. Děti, které přijíždějí do Česka, zvítězily v soutěži o nejlepší esej na téma Co znamená být Čech. Soutěže se účastnilo na devadesát mladých lidí z Westu.