Česká škola v Kalifornii vybuduje s podporou nadačního fondu Avast české centrum

Česká škola v Kalifornii

Česká škola v Kalifornii se stala novým partnerem nadačního fondu Avast. Škola získala od fondu grant na vybudování centra, které bude sloužit celé české komunitě žijící v San Francisku a v přilehlém Silicon Valley, a bude poskytovat zázemí místním rodinám, profesionálům i Čechům, kteří se do oblasti chystají či právě stěhují.

„S myšlenkou vybudování centra jsme si hráli už nějakou dobu, ale až v posledních měsících jsme této vizi začali dávat konkrétní podobu. Česká komunita v Silicon Valley rok od roku roste a díky tomu se její potřeby mění a rozrůstají. Na druhou stranu, v současné ekonomické situaci, je velice obtížné udržet krátkodobý pronájem prostorů, nutný pro zachování České školy“, vysvětluje situaci v Silicon Valley Michaela Žučková, zakladatelka a výkonná ředitelka školy.

Děti budou programovat i malé roboty


Přestože stěžejním zaměřením centra budou i nadále aktivity určené pro děti - výuka českého jazyka, kreativní dílny, školka apod., nedílnou součástí bude i podpora a rozvoj kulturního dědictví, podpora českých profesionálů žijících v oblasti či zprovoznění české knihovny.

„Navíc samo prostředí Silicon Valley nám umožňuje zprostředkovat našim dětem dobrý start v podobě velmi žádaných technologických kroužků, jako např. „Robotics“ (programovaní malých robotů), na jejichž otevření se již velice těšíme!“, dodává Michaela Žučková.

Avast Sofware je globálně operující česká firma se sídlem v Praze, která nabízí bezpečnostní software více než 200 miliónům uživatelům po celém světě. Její zakladatelé Pavel Baudiš a Eduard Kučera se rozhodli dlouhodobě podporovat neziskové organizace v České republice a založili proto nadační fond, jehož správu a koncepci přenechali svým manželkám, Jarmile a Miladě. „Pro Českou školu i celou komunitu je to obrovský krok dopředu. A díky našemu novému partnerství s nadačním fondem Avastu se dveře českého centra otevřou již v lednu 2017“, uzavírá Žučková.