Ministr Vojtěch: Stravování v nemocnicích by se mělo výrazně změnit

Pacienti v nemocnicích by v následujících měsících měli začít dostávat moderní, chutnou a zdravou stravu podle nových doporučení ministerstva zdravotnictví. Nový systém počítá s posílením role nutričních terapeutů. Při příjmu by pacientovi mohli doporučit základní dietu s výběrem z české, středomořské či orientální kuchyně, nebo dietu pro lidi s rizikem podvýživy s typicky českými pokrmy.

Diety, které se dosud pro pacienty vařily, vycházely ze systému z roku 1955. Každá nemocnice připravovala svůj vlastní dietní systém, který měl odpovídat potřebám jednotlivých zařízení, a málo záleželo na tom, jak se nutriční lékaři zajímají o novinky v oblasti výživy nemocných ve světě. Jako první nový systém stravování začala používat VFN v Praze. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je ohlas mezi pacienty příznivý. Dodal, že změna musí nastat ve všech nemocnicích.

Ministerstvo je vyzvalo, aby se podle nových doporučení začaly řídit. Podle vedoucí nutričních terapeutů VFN Lucie Růžičkové je základem změn v doporučení důraz na kvalitu. Systém předpokládá, že při příjmu se pacienti rozřadí na ty, kteří potřebují standardní výživu, a ty, kteří trpí nechutenstvím. VFN pro podvyživené pacienty připravila dietu s vyšším obsahem energie a bílkovin, v nabídce je například svíčková či španělské ptáčky, řekla Růžičková.