Zemřel neurochirurg Vladimír Beneš, zakladatel dětské neurochirurgie v Motole

Zemřel neurochirurg Vladimír Beneš nejstarší. Bylo mu 100 let. Stál u začátků oboru v Československu a v roce 1978 založil dětskou neurochirurgii v motolské nemocnici. Profesor Beneš byl nejstarší z významné lékařské rodiny tří Vladimírů Benešů, informaci o jeho úmrtí poskytla České televizi rodina.

Beneš se narodil 27. ledna 1921. Vystudoval medicínu a jeho životním oborem byla neurochirurgie. Věnoval se jí mezi lety 1949 až 1978 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze Střešovicích a poté mezi lety 1978 až 1992 ve fakultní nemocnici Motol, kde založil samostatné oddělení dětské neurochirurgie. Pracoviště pod jeho vedením zavedlo řadu progresivních a v té době unikátních postupů. Od loňského října je přednostou Neurochirurgické kliniky dětí a dospělých v Motole vnuk Vladimíra Beneše.

V dobách, kdy začínal, bylo pro neurochirurgy vítězstvím, když pacient vůbec přežil. Beneš se kromě operací mozku zajímal také o problematiku poranění míchy. Od 50. let minulého století prosazoval komplexní péči o spinální pacienty jako základní prevenci druhotných zdravotních komplikací.