V Česku kvůli pandemii mírně ubylo dárců orgánů a tím i transplantací

Pandemie koronaviru ovlivnila počet transplantací v Česku jen mírně. Podle Koordinačního střediska jich bylo zatím letos meziročně o zhruba 7 procent míň. Důvodem poklesu byl vedle zatížení jednotek intenzivní péče i úbytek dárců orgánů.

Miloš Adamec | Foto: ČT24

Za první polovinu letošního roku lékaři evidují 121 dárců orgánů, loni za celý rok skoro 280. Před epidemií jich bylo přes 300 ročně. Řada z těch, kteří by byli vhodní, měla totiž podle šéfa Koordinačního střediska Miloše Adamce pozitivní test na koronavirus. A lidé, kteří zemřou na covid nebo s covidem nemohou orgány věnovat. Lékaři na anesteziologicko-resuscitačních odděleních, kteří dárce „vytipují“, byli navíc zaměstnaní péčí o covidové pacienty.

„My jsme závislí na tom, jak nás zásobují anesteziologicko-resuscitační oddělení, a ta byla většinou plná pacientů s koronavirem. Dárci jsou vyšetřeni na covid, aby nedocházelo k přenosu mezi dárcem a příjemcem. A tím pádem i toto bylo limitující, protože řada pacientů, kteří by přicházeli v úvahu jako dárci orgánů, byla covid pozitivní,“ vysvětlil Adamec Českému rozhlasu.

Foto:  IKEM

Jeho slova potvrdila i mluvčí Institutu klinické a experimentální medicíny Markéta Šenkýřová. „Velice svízelná situace byla právě pro lékaře ARO a JIP všech nemocnic, kteří se významně na transplantačním programu podílejí právě tím, že indikují zemřelé dárce k odběrům orgánů.“

Výraznější propad počtu dárců a transplantací IKEM, který je největším evropským transplantačním centrem, nezaznamenal podle Šenkýřové převedším díky nasazení zdravotníků.

Transplantace plic a srdce

Ilustrační foto:  ČT24

Situace nejvíc zasáhla transplantace plic a srdce. Letos zatím lékaři provedli asi 360 takových zákroků, loni za celý rok jich bylo 760. „Tam ta rizika byla největší a dárci na plíce musí být nejzdravější,“ dodal Adamec.

Pomaleji se kvůli pandemii plnila i čekací listina na nový orgán. Potvrdila to mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Dana Lipovská.

„Kardiologická klinika nemohla provádět vyšetřování příjemců, protože zvládala péči pouze o akutní stavy. I na kardiologii nakonec v jednu dobu převládla péče o covidové pacienty,“ řekla Českému rozhlasu.

Na čekací listině na transplantaci je aktuálně víc než 1100 lidí.

Autoři: Katarína Brezovská , Janetta Němcová
klíčové slovo: