Umělé srdce skládali lékaři přímo na operačním stole

Foto: ČTK

Přímo na operačním stole skládali lékaři umělé srdce. Před 14 dny ho dostal osmapadesátiletý pacient. Česko je teprve třetí zemí na světě, kde byl tento zákrok v rámci klinické studie proveden.

Jan Pirk,  foto: NoJin CC BY-SA 4.0,  Public Domain
Umělé srdce má 17 senzorů, které vyhodnocují aktuální stav pacienta, a mění tak automaticky svou činnost. Přednosta Kardiocentra IKEM Jan Pirk ho považuje za unikátní.

"Jeho vnitřní stěny, které přicházejí do styku s krví, jsou vytvořeny z biokompatibilního materiálu, který nepoškozuje krev. To je zásadní, protože srdce lze používat mnohem déle. Na rozdíl od pomocných čerpadel, která používáme nyní, dělá pulsativní krev, stejně jako naše srdce. Navíc dokáže reagovat na změny tlaku a změny objemu krve. Reaguje mnohem fyziologičtěji, než ty předchozí modely."

Pacient je podle lékařů v dobrém stavu, a náhrada funguje bezchybně.

Umělé srdce dá šanci na transplantaci

Umělé srdce bylo vyvinuto ve Francii. Váží 800 gramů, je tedy asi třikrát těžší a větší než lidské srdce. Vnitřní uspořádání je stejné. Lékaři při operaci většinu srdce pacienta, který nemohl podstoupit transplantaci, odstranili.

"Měl příznaky těžkého chronického srdečního selhání, prodělal několik infarktů, takže srdce fungovalo jenom na 20 procent. Už čtvrt roku ležel na koronární jednotce. Do žíly dostával trvale infuze léků podporujících srdce, aby nezemřel. Transplantaci srdce jsme nemohli udělat vzhledem k vysokému tlaku v plicním řečišti. Za tři měsíce se ten tlak znormalizuje, a potom se dá udělat transplantace srdce," dodal profesor Pirk.

Pacient sebou musí nosit baterie s řídící jednotkou. Kabel k této externí části srdce je veden přes břišní stěnu.

Jak dlouho srdce vydrží? To se zatím neví

Čeští lékaři podstoupili několikaměsíční intenzivní trénink u výrobce. Srdce voperovali například teleti. Operace je podle lékařů pro českou medicínu převratná, v plánu mají dalších pět pacientů. Zatím nikdo neumí říct, jaká bude životnost umělého srdce. Francouzská firma ji odhaduje až na pět let.

"Zatím se to neví, protože je zatím použití několik týdnů, ale dá se předpokládat, že vydrží dlouhodobě, takže lze používat na několik měsíců, možná i let, ale to je zatím předčasné říkat. Tuto fázi klinického zkoušení zcela platí francouzská strana. Je to přínosem, protože ho dostaneme v rámci klinického zkoušení zdarma. Umělé srdce už bylo použito ve Francii, a u pacienta v Kazachstánu. Naše pracoviště je třetí na světě, které ho použilo. Jsme jedno ze tří center na světě, která ho zkouší."

Jak dodal profesor Pirk, IKEM je zároveň výcvikovým střediskem pro lékaře, kteří chtějí získat licenci k použití mechanických srdečních podpor. První srdce tu transplantovali v roce 1984, dnes mají za sebou 1116 operací.