Lékařům z IKEMu se podařila další česko-izraelská párová výměna ledvin

Foto: archiv IKEM

V pořadí druhou česko-izraelskou párovou výměnu ledvin mají za sebou lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny a jejich izraelští kolegové. Začátkem září si mezi sebou vyměnili během jednoho přeletu letadla ledviny od živých dárců a zahájili tak sérii dalších transplantací.

Ondřej Viklický,  foto: Alžběta Švarcová,  archiv ČRo

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) o párové výměně informoval v tiskové zprávě. Podle přednosty Transplantcentra, profesora Ondřeje Viklického, je zhruba polovina párů z těch, kteří přijdou do IKEM kvůli transplantaci ledviny, nekompatibilní.

"Proto se pro ně snažíme nalézt nejlepšího možného dárce u jiného páru," řekl. Od minulého roku se hledají vhodní dárci pro české pacienty i v Izraeli.

Viklický popsal, že princip párové výměny spočívá v tom, že dárce z páru A daruje ledvinu příjemci z páru B, ledvina od dárce z páru B, potom putuje ke kompatibilnímu příjemci z páru C. Vše probíhá, dokud se nedojde k poslední možné kombinaci. "Důležité je na tom zejména to, že se pacienti dočkají  transplantace kompatibilní  ledviny brzy a mají naději na lepší život,“ dodal.

První na světě

Foto: archiv IKEM

Do druhé mezistátní výměny ledvin se zapojilo 35 párů a 4 samostatní dárci z Česka a Izraele. Ideální shodu mezi dárci pomáhá najít speciální počítačový program, který vyvíjí IKEM.

„Druhá výměna je svým způsobem symbolická a ukazuje, že to nebyl jen jeden pokus. Je to kontinuální program. Pravděpodobně jsme byli první na světě, kdo transplantoval mezi dvěma zeměmi, které spolu fakticky nemají nic společného a ještě jsou dva a půl tisíce kilometrů daleko od sebe,“ řekl člen lékařského týmu IKEMu docent Jiří Froněk.

První operace proběhly na začátku září. Nejdříve byla odebrána ledvina izraelskému dárci. Ta bezprostředně po odebrání putovala letadlem 2600 kilometrů do Česka. Mezitím proběhl odběr orgánu od žijícího dárce v pražském IKEMu. „K výměně boxů s ledvinami, včetně celní kontroly, došlo opět na ruzyňském letišti. Technicky i administrativně jsme již vše znali. Během 15 minut jsme odjížděli do IKEMu a izraelská kolegyně nasedla do letadla a letěla zpět do Izraele,“ popsal transport docent Froněk.

Foto: archiv IKEM

Následně proběhla transplantace izraelské ledviny českému příjemci. Celý řetěz ale tím neskončil. Poslední páry byly operovány v minulých dnech jak na české, tak izraelské straně.

Dobře fungující program

IKEM memorandum o spolupráci při transplantacích ledvin od žijících dárců s Izraelem podepsal loni v srpnu. "A jak se nyní ukazuje, díky nasazení, obětavosti i lékařským dovednostem na obou stranách není ani doba koronavirové pandemie překážkou v záchraně lidských životů,“ řekl ředitel IKEMu Michal Stiborek.

Velvyslanec Státu Izrael JE Daniel Meron připomněl, že to bylo vůbec poprvé v historii Izraele, kdy se taková dohoda implementovala. "Pak proběhla první výměna, nyní druhá a uvažuje se o další. Je vidět, že se nejedná o krátkodobou spolupráci, ale vznikl nám dobře fungující program, díky kterému zachraňujeme lidské životy,“ uvedl.

Od roku 2016 takto Česko spolupracuje i s Rakouskem.

Transplantace ledvin je nejčastější

Foto: archiv IKEM

Právě transplantace ledvin, jejichž selháním trpí v Česku přes 6 tisíc lidí,  jsou v IKEMu nejběžnější. Loni chirurgové vyměnili ledvinu celkem 299 pacientům. Za letošní rok to podle zveřejněných dat bylo 21 ledvin od žijících dárců a dalších 162 od dárců zemřelých.

Celkem za rok 2019 transplantovali v IKEMu 540 orgánů - kromě ledvin také játra, srdce, slinivky či tenké střevo  -  což je zatím nejvíce v celé historii české transplantační medicíny v rámci jednoho centra. Navíc tak vysoký počet vynesl IKEM do čela evropských transplantačních center.

Foto: archiv IKEM

„IKEM se stal největším transplantačním centrem co do počtu výkonů v Evropě. Podle dostupných dat ani největší centrum Velké Británie - Birmingham, ani centra na severu Evropy nebo v okolních zemích nedosahují našich výsledků,“ uvedl profesor Viklický.

Podle ředitele IKEMu Michala Stiborka to navzdory covidové pandemii vypadá, že také letošní rok bude úspěšný.