Jurečka: Koronavirová situace zatím nevyžaduje nouzový stav

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky aktuální koronavirová situace nevyžaduje nouzový stav, zatím stačí nástroje pandemického zákona. Řekl to v CNN Prima News. Někdejší premiér Vladimír Špidla (ČSSD) očekává, že se během několika týdnů situace stane tak vážnou, že bude nouzový stav rozumným řešením.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen 12. března 2020, podruhé před rokem 5. října. Nouzový stav byl několikrát prodloužen, skončil letos 11. dubna. Celkově byl vyhlášen na 254 dní. Opatření jsou nyní vydávána podle pandemického zákona, jehož účinnost ale vyprší na konci února příštího roku.

Jurečka, který je spojován s možným vedením ministerstva práce a sociálních věcí v budoucí vládě, by při současném vývoji koronavirové pandemie byl pro pravidelné testování nejen ve školách, ale i ve firmách. Postupně by se podle něj od toho mohlo upouštět v regionech, kde bude situace lepší.

Epidemiolog Rastislav Maďar navrhuje, aby před Vánoci proběhlo plošné testování populace PCR testy zdarma. Nejnovější vládní opatření jsou podle epidemiologa Rastislava Maďara nedostatečná, celonárodní lockdown by ale nezaváděl, uvedl v České televizi.