Cizinecká policie: Ruští tenisté mohou na turnaji v Liberci pokračovat, kontrola byla v pořádku

Ruští tenisté, kteří v neděli rozehráli kvalifikaci na tenisový turnaj kategorie Challenger v Liberci, mohou ve sportovním klání pokračovat. Policie je z Česka nevyhostí, protože pobytová kontrola nezjistila žádné pochybení. Naopak minulý týden policie do země nevpustila jednu z Rusek, která se měla účastnit turnaje WTA na pražské Spartě.

Zákaz startu ruských a běloruských sportovců na českém území schválila v červnu vláda kvůli ruské invazi na Ukrajině. Minulý týden cizinecká policie na letišti Václava Havla v Praze nevpustila do Česka ruskou tenistku mířící na turnaj Livesport Prague Open do pražské Stromovky.

Policisté u ní při pobytové kontrole zjistili důvody ukončení přechodného pobytu. Organizátoři turnaje pak informovali o situaci prostřednictvím WTA všechny ostatní ruské a běloruské účastnice turnaje, které se ho nakonec nezúčastnily.

„V situaci, kdy Rusko zabíjí na Ukrajině civilisty, není zároveň možné s ruskými sportovci měřit síly na sportovních kláních. Proto naše vláda přijala nařízení, které účast ruských sportovců a soutěží v ČR zakazuje. A policie ho důsledně uplatňuje. Díky,“ reagoval pan na sociální síti Twitter ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Nad krokem českých orgánů se ale pozastavila ženská tenisová asociace WTA. Ve stanovisku na Twitteru uvedla, že je proti válce na Ukrajině, ale také připomněla, že ruské a běloruské hráčky stejně jako jejich mužští kolegové na turnajích nastupují pod neutrální vlajkou.

„I přes jejich neutralitu je některým hráčkám WTA odepřena českými orgány možnost startovat na turnaji WTA 250, který se má konat příští týden v Praze. Pravidla WTA stanoví, že všem hráčkám musí být umožněno soutěžit na okruhu WTA pouze na základě zásluh, bez diskriminace. Situaci budeme dál sledovat, protože zohledňujeme důležité úvahy týkající se těchto složitých geopolitických otázek,“ napsala WTA.

Oba mají doklady v pořádku

Naopak dva ruské tenisty, kteří o víkendu rozehráli kvalifikaci libereckého challengeru, se policie vyhostit nechystá. Pořadatelé po sobotním rozlosování informovali o ruských tenistech Kirillovi Kivatcevovi a Děnisu Klokovi Národní sportovní agenturu, která kontaktovala cizineckou policii. Ta uvedla, že oba mají doklady v pořádku.

„Cizineckou policií byla provedena  u obou sportovců pobytová kontrola a bylo zjištěno, že veškeré podmínky pro vstup a pobyt na území byly z jejich strany splněny. Oba sportovci pobývají na území České republiky legálně a v souladu s právními předpisy,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

Čeští organizátoři se při mezinárodním turnaji v Liberci řídí pravidly, která určil mezinárodní pořadatel, tedy ATP. „Jako organizátor neovlivníme, jací hráči se objeví na listu,“ poznamenal ředitel libereckého turnaje Tomáš Trsek.

spustit audio

Související