V pátek začíná třetí ročník projektu Biosmršť, který mapuje přírodu v Česku

Mapovat rozšíření vybraných nepůvodních druhů živočichů a rostlin v Česku mohou lidé společně s biology o posledním květnovém víkendu v projektu Biosmršť. Seznam se letos rozšířil o sršeň asijskou a kosatce krvavého. Mapování se uskuteční potřetí. Do projektu se může zapojit každý, kdo si nainstaluje aplikaci iNaturalist a následně bude zaznamenávat svá pozorování. O projektu informoval Botanický ústav Akademie věd ČR.

V minulých dvou ročnících zaznamenali dobrovolníci při téměř sedmi stovkách pozorování 29 ze 41 vybraných nepůvodních rostlin a živočichů. Vědci tak získali informace o šíření i výskytu druhů, které jsou v ČR invazní či by se jimi mohly stát v budoucnu. Invazní druhy jsou organismy zavlečené člověkem, ať už úmyslně či neúmyslně, mimo oblast svého původního výskytu, které na novém místě znamenají riziko pro přírodu, člověka a zemědělství.

Nový přírůstek do nepůvodních druhů je sršeň asijská, která byla v Česku poprvé spatřena loni v říjnu. Její rozšíření by bylo problematické, neboť napadá včely. "Bohužel se nejednalo o ojedinělý výsadek, i letos už máme jedno pozorování. Právě v případě tohoto druhu je přitom velice důležité jedince včas zpozorovat, aby bylo možné provést okamžitý zásah a zabránilo se tak dalšímu šíření. Každé další pozorování tak bude ohromně cenné," uvedl Jiří Skuhrovec, entomolog z Výzkumného ústavu rostlinné výroby a jeden z hlavních koordinátorů Biosmrště.