V České republice se vyskytla ve volné přírodě zvířata, která tam nepatří nebo která v české přírodě již dlouho nežijí

A po kultuře se vypravíme do přírody. V těchto dnech se totiž v České republice vyskytla ve volné přírodě zvířata, která tam nepatří nebo která v české přírodě již dlouho nežijí. Za šakalem a medveděm vás zavede Hanka Bakičová.

Na střední Moravě v obci Velká na přerovsku byl ve čvrtek uloven šakal. Zastřelil ho tamní myslivecký správce v domnění, že míří na lišku honící zajíce. K ulovenému zvířeti byl přivolán soudní znalec Rudolf Novák, který zvíře ohledal:

Soudní znalec Rudolf Novák zmínil, že by zvíře mohlo eventuálně pocházet z nějaké zoologické zahrady, ale blízká olomoucká ZOO šakala nepostrádá. Všeobecná encyklopedie charakterizuje šakala jako psovitou šelmu, která je rozšířena v otevřených a lesnatých afrických savanách, ale i v houštinách a rákosinách jižní Evropy. Šakal je menší než vlk. Je všežravý a aktivní je za šera a v noci.

Zatímco na přerovsku byl ve čtvrtek zastřelen šakal, na vsetínsku se už od května pohybuje medvěd, který sem zavítal pravděpodobně ze Slovneska. Podle Jiřího Treznera, vedoucího referátu životního prostředí vsetínského okresního úřadu, zvíře navštívilo už několikrát hospodářská stavení a zabilo 25 ovcí, 46 králíků a 11 slepic. Více než sto kilogramový medvěd také už vnikl do včelích úlů i do chléva s býky. Přestože lidem zatím mědvěd neublížil, škody které napáchal už dosahují výše 140 000 korun.

Podle zákona o náhradách škod způsobených chráněnými živočichy, který vstoupil v platnost 10. května letošního roku, mají poškození právo žádat po okresním úřadu úhradu vzniklých škod. Úhrada by měla být poškozeným vyplacena do čtyř měsíců po podání žádosti, jejíž oprávněnost úřad prošetří. Přírodovědci chtěli původně medvěda plašit gumovými střelami a zahnat ho do hlubokých lesů. Podle ochránců přírody, ale ministerstvu životního prostředí trvalo dlouho, než bylo schopno projednat udělení vyjímky pro plašení chráněného živočicha. Vědci proto nyní už nedoporučují plašení medvěda gumovými střelami, protože podle nich medvěd medvěd ztratil přirozenou plachost a začal chodit za potravou mezi lidi a tohoto zlozvyku se již nezbaví. Medvěd je sice chráněným živočichem, ale Ministerstvo životního prostředí, které uděluje výjimky z ochrany chráněných živočichů, dá v případě medvěda pohybujícího se na Vsetínsku na doporučení biologů, kteří nyní navrhují odchyt stokilového medvěda do speciální bedny. O technologii odchytu hovoří Milan Orálek, jednatel Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí.

Medvěd bude po odchytu umístěn na čtyři měsíce do karantény v chomutovské zoologické zahradě. Po té však medvěda zřejmě bude čekat už jen život v zajetí. Jak pro ČTK uvedl Jaroslav Červený, pracovník brněnského Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR, přírodovědci chtějí medvěda chytit co nejdříve. Podle Červeného se medvěd "... chová atypicky a vlastně narušuje přípravu na návrat medvědů do naší přírody. Takto postižený jedinec je jejich špatným reprezentantem a dělá špatné jméno všem medvědům".

Autor: Hanka Bakičová
spustit audio