Dvacet světelných instalací a úchvatné videomappingy. Signal Festival poprvé rozzářil i Pražský hrad

Videomapping, impozantní umělecké i zvukové instalace, performance, hudební program a mnoho dalšího. Praha opět ožila jedním z největších festivalů světelného umění - Signal Festivalem. Dvanáctý ročník, jehož tématem je příroda, technologie, společnost a kultura, je speciální tím, že návštěvníky poprvé provádí i prostory Pražského hradu.

Zdroj: Signal Festival

Signal Festival proměňuje fasády budov a noční ulice v projekční plátno pod širým nebem. Zahájení letos proběhlo na Hradčanském náměstí. Videomapping nazvaný Eternal Recurrence (Věčné opakování) od mladého českého digitálního tvůrce Filipa Hodase tam proměnil Arcibiskupský palác v mistrovské dílo na hranici fikce a reality. Impozantní světelnou show si nenechaly ujít stovky lidí.

„Nejlepší videomapping, co jsem kdy viděla; Byl úžasný, po dlouhé době neuvěřitelně barevný, hudba k tomu byla výborná; Letošní rok opět nezklamal, nádhera; Překrásná projekce a zahájení - můžu tohle vidět pořád dokola,“ napsali pak na sociálních sítích.

Bill Fontana - Silent Echoes: Dachstein | Zdroj: Signal Festival

Signal Festival letos nabízí 22 instalací audiovizuálního umění, patnáct z nich je volně přístupných, dalších sedm se vstupenkou. První ze dvou tras vede přes Hradčany, nabízí sedm instalací, a začíná v Jízdárně Pražského hradu. K vidění je tam barevná projekce složená z prvků pražské architektury od korejské umělkyně Seohyo.

SpY - ORB | Zdroj: Signal Festival

Lidé se dostanou zdarma i do Jižních zahrad Hradu, kde si mohou prohlédnout velkou světelnou kouli zrcadlící své okolí. Její tvůrci - španělské studio SpY - se nechali inspirovat egyptskou historií. Ve Šternberském paláci se zase například mohou setkat s tvorbou jednoho z nejvýraznějších současných českých umělců Jiřího Příhody.

Desilence  - The Rhytmn of the Ocean | Zdroj: Signal Festival

Na druhé trase, která vede centrem města, přitahuje návštěvníky mimo jiné umělecká projekce španělsko-dánského vizuálního dua Desilence na fasádě Městské knihovny. Videomapping nazvaný The Rhythm of the Ocean (Rytmus oceánu) vtáhne diváky do podmořského světa za hudebního doprovodu držitelky pěti nominací na Grammy, Suzanne Ciani. V barokním refektáři dominikánského kláštera je zase zvuková instalace Silent Echoes (Tichá echa) od průkopníka zvukového umění Billa Fontany.

Pro milovníky umění připravil Signal Festival rozšířenou Galerijní zónu, která zahrnuje sedm exkluzivních zastávek na významných kulturních místech Prahy.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Signal Festival
klíčová slova:

Související

  • Příběhy pražských paláců

    Objevte s námi příběhy pražských šlechtických sídel a jejich majitelů. Nahlédněte do jejich nitra, do galerií i na unikátní sbírky, které se v nich dnes nacházejí.

  • Moderní paláce v Praze

    Vydejte se s námi na procházku za zajímavými stavbami, které dotvářejí jedinečnou tvář české metropole.