Nová Miss aerobik ČR: Mezi Češkami je aerobik stále populárnější

Jana Zábojníková, foto: ČTK

Osmnáctiletá Jana Zábojníková získala korunku pro Miss aerobik České republiky 2004. Ve finálovém programu devátého ročníku soutěže v pražském hotelu Olšanka, do kterého postoupilo deset dívek, dostala tmavovláska z Prahy u porotců přednost před dalšími dvěma brunetkami. K mikrofonu si novou královnu aerobiku pozvala Lenka Jansová.

Jana Zábojníková,  foto: ČTK
Jana Zábojníková zaujala porotu nejen svojí úvodní sestavou aerobiku. Dařilo se jí také v závodu na spinningovém kole a při konverzaci s populární osobností. Los jí přidělil Ondřeje Brzobohatého, moderátora soutěže Česko hledá SuperStar, hudebníka a syna známého českého herce Radka Brzobohatého. Jana Zábojníková měří 170 centimetrů a její míry jsou 88-63-91. Úspěšná tedy byla také v závěrečné disciplíně - promenádě ve dvoudílných plavkách. A co ji k aerobiku přivedlo?

"Původně jsem dělala gymnastiku, a protože jsem chtěla vyzkoušet něco nového, tak mě moje maminka, která cvičila komerční aerobik u mojí budoucí trenérky, přihlásila."

Jaká by podle Vás měla být profesionální cvičitelka aerobiku?

"Určitě o cvičení musí vědět spoustu věcí, musí mít speciální kurs, aby lidem říkala věci, které potřebují. Kdyby se něco stalo, tak by určitě měla vědět, co má dělat."

Co je pro Vás na aerobiku nejtěžší?

"Nejtěžší je pro mě naučit se sestavu, vždycky ze začátku mi to nejde tak rychle jako ostatním, ale později to vylepším a myslím, že je to dobré."

Jak jste si vybírala sestavu do soutěže?

"Pomáhala mi s ní moje kamarádka, která byla na Miss aerobik minulý rok. Sestavu mi vymýšlela, i hudbu mi dělala a cvičí se mnou."

Kolik času aerobiku věnujete?

"Mám ho pětkrát týdně po dvou hodinách. Když máme před závody, tak je to někdy o sobotě, o neděli."

Měla jste někdy pocit, že si kvůli aerobiku musíte něco odříkat?

"Musím si odříkat čas, nemůžu třeba chodit tak často s kamarády ven anebo vyrážet někam po večerech, musím ten čas trávit v tělocvičně."

Ale zřejmě Vám to nikdy nevadilo...

Jana Zábojníková  (uprostřed),  foto: ČTK
"Sem tam bych si raději zašla ven, ale zatím mě to baví. Jinak studuji na obchodní akademii, nejsem zrovna nejlepší studentka, neučím se zrovna nejraději."

Co byste po škole chtěla dělat?

"Baví mě jazyky a cestování, ještě přesně nevím."

Takže o tom, že byste se věnovala aerobiku profesionálně neuvažujete...

"Teď možná bych o tom mohla uvažovat, protože titul Miss mi k tomu určitě pomáhá. Budu o tom ještě přemýšlet..."

Myslíte si, že Vám to přinese nějaké sponzory, finanční zisky?

"Doufám, že ano... Doufám také, že pomůžu svému týmu, protože když třeba cestujeme na závody, na mistrovství Evropy nebo světa, do cizích zemí, tak sponzory potřebujeme."

Kdo Vás do soutěže přihlásil?

"Minulý rok tam byla kamarádka ze stejného týmu a umístila se. Všichni říkali, ať tam jdu, hlavně mamka, tak mě tam nakonec přihlásila. Ta to prožívala asi nejvíc."

Co Vás na aerobiku nejvíc těší?

"Když vyhraju nějaké závody. Aspoň vidím, že to úsilí za něco stojí."

Která disciplína byla pro Vás nejobtížnější a ve které jste se cítila nejlépe?

"Nejobtížnější byla určitě konverzace s Ondrou, protože nejsem zvyklá předvádět scénky nebo mluvit na veřejnosti, ještě jsme to neměli moc secvičené. Nejlehčí bylo to cvičení..."

Miss aerobik 2004 za vítězství získala zapůjčení Škody Fabia na jeden rok, letecký zájezd v hodnotě 30 tisíc korun, šaty od návrhářky Heleny Bedrnové, kosmetiku a další věcné ceny. Na trůnu vystřídala loňskou miss Jaroslavu Dudkovou.


Pavel Nedvěd,  foto: ČTK
Česká fotbalová reprezentace přišla definitivně o Pavla Nedvěda. Dvaatřicetiletý záložník Juventusu Turín se v pátek rozhodl po deseti letech ukončit kariéru v národním týmu. A jeho odchod rozvířil další aféru v českém fotbale. Spekuluje se o tom, do jaké míry Nedvědovo rozhodnutí ovlivnilo údajné naléhání reprezentačního trenéra Karla Brücknera. Oficiální prohlášení o konci v reprezentaci zaslal Nedvěd předsedovi fotbalového svazu prostřednictvím svého manažera Zdeňka Nehody. Ten vysvětlil důvody Nedvědova rozhodnutí:

"Po delším uvažování a rozhodování se tak nakonec rozhodl hlavně ze zdravotních důvodů, protože stále přetrvávají jeho problémy s kolenem. Neléčí se to tak, jak jsme předpokládali. Důvody jsou hlavně zdravotní a samozřejmě k dobrému nepřispěla ani mediální kampaň, tedy způsob, jakým média a fanoušci okomentovali jeho dočasnou absenci v národním týmu. Nakonec se po uvážení rozhodl s konečnou platností v reprezentaci skončit."

Záložníka Juventusu Turín bude postrádat také asistent reprezentačního trenéra Karla Brücknera Miroslav Beránek. Podle něj je Nedvěd jako jednotlivec těžce nahraditelný, ale česká reprezentace se pokusí ztrátu kompenzovat jiným týmovým pojetím:

"Po celou dobu, kdy v národním mužstvu působil, byl klíčovou osobností našeho týmu. Poznali jsme to hlavně v Portugalsku po jeho zranění v nešťastném zápase s Řeckem."

Pavel Nedvěd odehrál v české fotbalové reprezentaci třiaosmdesát zápasů a vstřelil sedmnáct gólů. Premiéru si odbyl v červnu roku 1994 v Dublinu a o dva roky později vybojoval stříbro na mistrovství Evropy v Anglii. V prosinci loňského roku získal Zlatý míč pro nejlepšího evropského fotbalistu.