Nová vláda prý bude snižovat počet úředníků a provozní výdaje

Nová vláda by měla každý rok snížit počet úředníků ve státní správě o dvě procenta a provozní výdaje o pět procent. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl Milan Šimonovský (KDU-ČSL), který se má ve vládě Stanislava Grosse (ČSSD) stát ministrem dopravy a vicepremiérem.

Gross na začátku jednání sliboval, že se pokusí omezit počet ministerstev. Nakonec ale sestavil kabinet, který má mít 18 členů, tedy o jednoho víc než odcházející tým Vladimíra Špidly. Šimonovský uvedl, že některé úřady a ministerstva by v tomto volebním období či v jeho závěru mohla ještě zaniknout. Hovořil o tom, že na konci funkčního období by ministerstvo informatiky mohlo opět splynout s ministerstvem dopravy, také ministerstvo pro místní rozvoj by podle něj mohlo skončit, protože jeho úkoly čím dál tím víc přebírají kraje.

Příští tři týdny budou koaliční politici sestavovat programové prohlášení, kde by se měly sliby z koaliční smlouvy přetavit do konkrétních kroků. Z Šimonovského slov vyplynulo, že debatovat se bude i o novomanželských půjčkách na bydlení, Gross Mladé frontě Dnes řekl, že by se měly pohybovat kolem 200.000 korun. Lidovci podle Šimonovského navrhnou prodloužení rodičovské dovolené ze čtyř až do osmi let věku dítěte a rodinné spoření se státní podporou. Ve hře budou i daňové úlevy a společné zdanění manželů. Šimonovský uvedl, že to nejsou kategorické požadavky, vše je podle něj třeba dohodnout s partnery. Někteří odborníci však již nyní upozorňují na to, že najít peníze na splnění různých slibů o podporách rodin, vzdělávání, podnikání a dalších oblastí, bude hodně těžké. Šimonovský řekl, že kabinet by měl finance na své sliby čerpat hlavně z většího hospodářského růstu, který by podle něj příští rok mohl být o procento či procento a půl vyšší, než nyní odhadovaných 3,2 procenta. Vláda musí podle něj také zajistit, že mandatorní výdaje, třeba podporu v nezaměstnanosti dostane skutečně jen ten, kdo se snaží práci sehnat. Šimonovský odmítl, že by kabinet chtěl své sliby financovat třeba z výnosů privatizace Českého Telecomu.

Gross získal pro svou vládu podporu drtivé většiny ústředního výboru ČSSD. Vyjádření poslance Radima Turka a šéfa ústecké ČSSD Jaroslava Foldyny v ČT naznačila, že nakonec vládu podpoří zřejmě i celý poslanecký klub strany. Někteří poslanci k ní sice mají výhrady, ale Turek soudí, že "v tuto chvíli se samozřejmě budeme řídit tímto doporučením (ústředního výboru)". Sociálním demokratům vadí například unionista Karel Kühnl v čele ministerstva obrany. Foldyna poznamenal, že každý ministr je odvolatelný a řekl, že očekává "(politicky) horký podzim".