Nová vláda už má program, kdo v ní zasedne, se ale pořád neví

Po více než čtyřhodinovém jednání se v úterý lídři ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU shodli na programové části koaliční smlouvy nové vlády. V jakém poměru si strany staronové koalice mezi sebou rozdělí jednotlivá ministerstva a kdo je povede, však zatím není známo. Jednání o těchto otázkách jsou teprve v počátcích.

Za své priority považuje trojkoalice ochranu národních zájmů země v rámci Evropské unie, boj proti terorismu, hospodářský růst, podporu rodin s dětmi a vzdělanosti, boj s nezaměstnaností, korupcí a šedou ekonomikou, podporu venkova a ochranu životního prostředí.

O složení nové vlády, kterou povede nově jmenovaný premiér Stanislav Gross, se nyní bude jednat na oficiální i neoficiální úrovni až do neděle. Pokud bude vše pokračovat podle jejich představ, mohla by Grossova vláda požádat Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry v polovině srpna.

Gross v pondělí uvedl, že ve vládě rozhodně zůstanou jeho straničtí kolegové - dosavadní ministr financí Bohuslav Sobotka a kultury Pavel Dostál. V úterý nicméně prohlásil, že žádný ministr nemá zatím vládní funkci jistou. Sobotkovo a Dostálovo jméno prý "pustil pod tlakem redaktora". Snahu utajit postup vyjednávání o personálním složení vlády vysvětluje nový premiér tím, že nechce předem uzavírat cesty k dohodám s koaličními partnery.

V sociální demokracii se dosud považovalo za pevné postavení ministryně školství Petry Buzkové (ČSSD). O práci a řízení ministerstva školství ale Gross jednal s vedením Akademie věd a zástupci vysokých škol.

V souvislosti s obsazením křesla ministra zdravotnictví se v minulých dnech mluvilo o tom, že Gross nabídne toto místo unionistům. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach však řekl Českému rozhlasu, že sociální demokraté křeslo ministra zdravotnictví US-DEU nepřenechají.

Jednou z nových tváří, která by se podle spekulací médií mohla objevit v Grossově vládě, je generální ředitel agentury CzechInvest Martin Jahn. Nestraník Jahn v těchto úvahách nejčastěji figuruje jako možný ministr průmyslu a obchodu, tedy nástupce Milana Urbana (ČSSD).

K rozdělení jednotlivých resortů mezi koaliční strany šéf lidovců Miroslav Kalousek znovu řekl, že se jeho strana spokojí s řízením tří ministerstev, jak tomu bylo dosud. Podle stranických lídrů existuje několik variant složení vlády, které musejí nejdřív probrat vedení všech tří stran budoucí koalice. Ještě odpoledne se sešlo vedení lidovců, o víkendu mají jednat také špičky sociálních demokratů.

Jestliže se koalici podaří shodnout se na složení nové vlády, prezident republiky by měl podle Ústavy jmenovat ty ministry, které mu designovaný premiér předloží. Může však nastat situace, že hlava státu bude mít k některé z navržených osob výhrady. Právníci, které dnes ČTK oslovila, připouštějí, že prezident by nejednal v rozporu s Ústavou, přestože další postup v tomto případě již nestanoví. Odborníci však naznačují, že je v zájmu prezidenta i premiéra najít nakonec shodu.