Novela zákona má umožnit zabezpečení bývalých českých prezidentů

Václav Havel

Česká republika se zřejmě zařadí mezi státy, které se chtějí postarat o své bývalé prezidenty. Ministr spravedlnosti Pavel Rychetský totiž připravil příslušný návrh novely zákona. Pokud bude Parlamentem přijata, mohl by současný prezident Václav Havel po odchodu do důchodu od státu pobírat měsíčně téměř 210 tisíc korun, což by bylo asi o třetinu méně než má nyní.

Autor návrhu novely zákona, vicepremiér Pavel Rychetský poskytl po telefonu exkluzivní rozhovor Josefu Kubeczkovi:

Proč vznikla tato novela zákona a jaká jsou její základní ustanovení?

"První podnět přišel z Kanceláře prezidenta republiky od pana přednosty kanceláře Mathého a prakticky to děláme formou novely zákona o platech představitelů státu. Základní ustanovení jsou velmi prostá. Prezidentu republiky se přiznává jednak osobní důchod zhruba ve výši dvou procent platové základny, tedy zhruba na úrovni 90 tisíc korun měsíčně a pak náhrady nákladů, kancelář, ochranka s autem. Znamená to tedy analogické zabezpečení, jako má například předseda výboru parlamentní komory."

Je tento návrh srovnatelný s podobnými normami v zahraničí?

"Jsou samozřejmě státy, které jsou štědřejší ke svým bývalým prezidentům. Mám na mysli třeba Spojené státy americké, Rusko nebo Francii a Německo, a jsou státy, já tedy vím o jediném, jako je Rakousko, které nepřiznává bývalým prezidentům vůbec žádné mimořádné nároky."

Myslíte si, že tato novela získá v Parlamentu podporu?

"Já si myslím, že to je dost pravděpodobné. Je potřeba si ale uvědomit, že novela ještě ani neprošla meziresortním přípomínkovým řízením na úrovni vlády, posléze ji čeká určitě dost, podle mého názoru, veselý život na půdě Poslanecké sněmovny. Je tam prostor pro to, aby se mohli poslanci, abych tak řekl, rozhodnout a posoudit, ve srovnání s jinými ústavními činiteli, jaká odměna by byla přiměřená."

Od kdy by mohla novela platit?

"My předpokládáme, že by mohla platit ode dne účinnosti, i když jsme tam zatím napsali první květen 2003. Záleží na průběhu legislativního procesu na půdě Poslanecké sněmovny, kam, si myslím, se může dostat někdy za měsíc. Nevím, jak rychlý bude ten legislativní proces, ale soudím, že méně než tři až pět měsíců to nemůže trvat."

Jak by se tato novela měla vyrovnat se skutečností, že prezidentu Václavu Havlovi končí volební mandát už 2. února?

"Jsou dvě možností. My zatím nepředpokládáme její zpětnou účinnost. Pokud se ale poslanci a senátoři rozhodnou, mohou tam dodat i přechodné opatření, kterým by se zajistila skutečná účinnost od zhruba 3. února, kdy končí mandát pana prezidenta současného."

S vicepremiérem a ministrem spravedlnosti Pavlem Rychetským hovořil Josef Kubeczka.