Odstupující prezident Václav Havel se rozloučil s poslanci a senátory

Končící prezident Václav Havel při projevu k poslancům a senátorům dnes ve Španělském sále Pražského hradu, Foto: ČTK

Až dosud nezaznamenala naše historie situaci, kdy by před parlament předstupovala čtveřice prezidentských kandidátů s poměrně vyrovnanými nadějemi. Když se podíváme do historie, zjistíme, že autorita prvního čs. prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka příliš silného konkurenta nepřipouštěla a postavit protikandidáta za komunismu bylo zcela nemyslitelné. Také první volba Václava Havla se odehrála jednomyslně. Veřejným hlasováním ho zvolil komunistický parlament 29. prosince 1989.

Až dosud nezaznamenala naše historie situaci, kdy by před parlament předstupovala čtveřice prezidentských kandidátů s poměrně vyrovnanými nadějemi. Když se podíváme do historie, zjistíme, že autorita prvního čs. prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka příliš silného konkurenta nepřipouštěla a postavit protikandidáta za komunismu bylo zcela nemyslitelné. Také první volba Václava Havla se odehrála jednomyslně. Veřejným hlasováním ho zvolil komunistický parlament 29. prosince 1989. Bez hlavy státu jsme byli krátce v roce 1992, kdy parlament rozpadající se federace nedokázal zvolit prezidenta ani po osmi kolech. V následujících volbách již samostatné České republiky v roce 1993 a 1998 postavili proti Havlovi své kandidáty pouze komunisté a republikáni. Ti však byli bez šancí. Ústava už Václavu Havlovi nedovoluje další kandidaturu a tak dnes předstoupil před zákonodárce naposled.

Končící prezident Václav Havel při projevu k poslancům a senátorům dnes ve Španělském sále Pražského hradu,  Foto: ČTK
"Dělal jsem, co jsem uměl, asi se mi leccos povedlo a asi jsem i leccos zkazil. Ať tak či onak, není mým úkolem své působení hodnotit. To je a bude věcí veřejnosti, politiků, novinářů a samozřejmě politologů a historiků."

Václav Havel připustil, že svoji roli v čele státu možná zhodnotí později, kdy bude mít větší odstup a volnost. Ani po odchodu z prezidentského úřadu však nemíní opustit veřejný život.

"Jako občan našeho státu, který nikdy, když šlo o zásadní témata našeho společenského života, nedokázal mlčet, nechci a ani bych neuměl, veřejný prostor zcela opustit."

Nicméně, jak řekl Václav Havel, předepsal si zpočátku určitou zdrženlivost. Ve svém posledním projevu na půdě parlamentu také apeloval na poslance a senátory, aby při čtvrtečním schvalování české účasti v případné vojenské operaci proti Iráku hlasovali podle svého svědomí a s odpovědností za prosazování svobody ve světě.

"Nejde vůbec o to, zda budeme zítra pochváleni nebo pohaněni v novinách či v průzkumech veřejného mínění. Do svých funkcí jsme přece nebyli - já kdysi a nedávno vy všichni - zvoleni proto, abychom se všem neustále líbili."

Manželé Havlovi sledují volbu nového prezidenta,  Foto: ČTK
Prezident souhlasí stejně jako vláda s tím, aby česká protichemická jednotka v Perském zálivu operovala. Předseda sněmovny Lubomír Zaorálek, který společnou schůzi ve Španělském sále Pražského hradu řídí, Havlovi jménem zákonodárců poděkoval za to, co pro zemi za 13 let v roli českého a československého prezidenta udělal.

"Dovolím si říci, že jste založil prestiž České republiky ve světě a pokusil jste se pozvednout tento národ. Za obě komory parlamentu vám chci nyní poděkovat, protože jste nesmírně pomohl a prospěl lidem, kteří žijí v této zemi. Pane prezidente, my všichni vám děkujeme,"

uzavřel předseda sněmovny své poděkování, po kterém Havel opustil Španělský sál Hradu. Jak již dříve Václav Havel uvedl, odebral se sledovat volbu svého nástupce v hradní kanceláři.