Nový ministr obrany navštíví ve středu generální štáb

S prací armády se ve středu seznámí nový ministr obrany Karel Kühnl. Navštíví generální štáb, kde bude jednat s vysokými vojenskými důstojníky a podle náčelníka štábu Pavla Štefky by se měl také telefonicky spojit s veliteli českých jednotek, které nyní pracují v zahraničí. "Pan ministr ještě logicky není v některých věcech zcela zorientován, proto ho budeme seznamovat s podrobnostmi," řekl Štefka ČTK. Kühnl je po několika letech prvním ministrem, který nepřišel na ministerstvo obrany z armády. Jeho předchůdce Miroslav Kostelka i Jaroslav Tvrdík, který stál v čele resortu před Kostelkou, museli před nástupem do ministerské funkce svléci své vojenské uniformy. Kühnla tak ve středu na generálním štábu čekají podrobné briefingy - či v armádním žargonu rozklady - o současné podobě české armády, o její počínající transformaci a profesionalizaci, ale i o nasazení českých vojáků v zahraničí.

Nový ministr, jehož vláda bude žádat o důvěru poslance až 24. srpna, dal krátce po svém nástupu do úřadu najevo, že v armádě a na ministerstvu nechce "dělat žádnou revoluci". Připustil ovšem možnost přehodnocení budoucí podoby české vojenské účasti v mezinárodních misích v zahraničí příští rok. Spolu s prezidentem, premiérem a ministrem zahraničí prý chce posoudit, zda například české závazky k bezpečnosti v Iráku se v příštím roce dají splnit jen poskytnutím několika vojenských lékařů a zdravotních sester do britské vojenské nemocnice, jak naplánovala minulá vláda Vladimíra Špidly.

Kühnl by se tak měl ve středu telefonicky spojit s veliteli jednotlivých českých kontingentů v zahraničí, tedy v Iráku, Kosovu a zřejmě i v Afghánistánu a v řeckých Aténách.