Nový pražský most budou opět zdobit sochy. Tentokrát neokubistické

Vizualizace Dvoreckého mostu

Praha bude mít nový most. Bude se jmenovat Dvorecký a spojí Podolí a Zlíchov na konci roku 2025. Zajímavé je, že most doplní neokubistické sochy s vodními prvky a speciálním osvětlením.

Pražští radní schválili nákup soch za cenu více než 8,5 milionu korun. „Jsem rád, že Praha opět investuje do kultury. Pod nově vznikajícím Dvoreckým mostem vyroste tzv. botanická zahrada světla. V Praze tak bude další atraktivní místo, jelikož vybraná díla pochází od umělců z celého světa," říká Jiří Pospíšil, náměstek primátora pro oblast kultury a památkové péče.

Místo stromů vyroste 120 lamp veřejného osvětlení z celého světa

Botanická zahrada světla - návrh pouličního osvětlení od Krištofa Kintery | Foto: Krištof Kintera / CAMP

Pořízeno bude celkem pět uměleckých děl. Mezi ně patří například neokubistická betonová skulptura nazvaná Heavy Head Boy s elektronicky řízeným vodním systémem. Podoba soch je součástí vítězného návrhu, který vzešel z dvoukolové architektonické soutěže.

„Na smíchovské straně mostu vznikne světelná zahrada Light Removes Darkness, kde místo stromů vyroste 120 různých lamp veřejného osvětlení z celého světa, například z indonéské Jakarty, Lucemburska nebo Ázerbájdžánu. Na podolské straně pak mimo jiné vznikne plovárna, prostor pro konání koncertů a divadelních představení, skatepark nebo lezecká stěna. Ani tady nebudou chybět umělecké prvky," doplňuje náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Most bude unikátním příspěvkem české kubistické architektury

„Dvorecký most bude díky uměleckým prvkům od Krištofa Kintery splňovat nejen svou primární funkci dopravní stavby, ale jeho okolí bude také fungovat jako místo lákající k trávení volného času. Zároveň se stane cílem obdivovatelů současné architektury a umění," říká I. náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib.

Most bude unikátním příspěvkem české kubistické architektury do historie architektury i umění.

14
50.050245300000
14.412592200000
default
50.050245300000
14.412592200000
Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: Magistrát HMP
klíčové slovo:
spustit audio

Související