Nový rok na Řípu

0:00
/
0:00

Tisíce Čechů i turistů v ulicích oslavovali Nový rok silvestrovskými rachejtlemi, ohňostroji a hektolitry alkoholu. Ačkoli celkově byly oslavy z pohledu policie, hasičů i záchranné služby poměrně klidné, provázely je taky rvačky opilců, pokusy o sebevraždu, úrazy způsobené pyrotechnikou i požáry. K bilanci patří i čtyři mrtví a několik těžce zraněných lidí. Neobvyklým a relativně bezpečným způsobem jak přivítat Nový rok, je výstup na horu Říp, horu symbolizující českou státnost. Podle pověstí se zde zastavil praotec Čech, když přicházel do vlasti. Davy výletníků sem směřují v různých významných dnech, patří mezi ně i Nový rok. Atmosféru novoročních výstupů zachytila přímo na vrcholku Sabina Vrbková.

Na co jste si teď připili?

"Na zdravíčko."

"Taky je nám trochu zima, tak abychom se zahřáli."

"Hlavně na to, abychom se tu za rok zase sešli."

"Ochutnejte tekuté švestky, slivovice je dobrá na nachlazení a vůbec na všechno - jak říká klasik - kudy teče, tudy léčí."

"Jsme Češi, tak si vylezeme každej rok na Říp. To znamená, že se rozbalí deka a lidi přinesou silvestrovské chlebíčky a debatuje se, popíjí se."

"My si dáváme předsevzetí, že se na Nový rok nebudeme přejídat a hned na Řípu to zase porušíme."

" Přinesla jsem čočku pro štěstí a pro zdraví. Tu při výstupu na Říp zase vychodíme, i kdybychom ztloustly."

"Já jsem tu poprvé, tak rozdávám cukroví - přebytky od vánoc - kamarádi mi řekli, že se sluší nepřijít s prázdnou".

"Já dělám fotky z výstupu to abych mohla všem ukazovat, že jsem byla na Řípu. Když je dobře vidět, jsou odsud navíc krásné výhledy. Třeba na Prahu, České středohoří, nebo Mělník".

Kolik vás tady dnes je?

"Každoročně sem jezdíme na kole, letos je nás tady jenom z mělnického cykloklubu okolo padesáti. Před dvěma lety tady byli i členové jezdeckého oddílu. Tehdy byla hrozná námraza a ty koně se sice dostali nahoru, ale nemohli je dostat za Boha dolů".

"To nemáte tušení, kolik se tady každý rok schází lidí. Loni byla ledovka, plazili jsme se nahoru po čtyřech a přesto se tady objevilo asi čtyřicet cyklistů a navíc dokonce ze Skotska mužskej s kiltem. Naše děvčata byla zvědavá, jestli má nebo nemá spodní prádlo a já jim na to říkám, že spodní prádlo skotská sukně nezná a ony na to: to jsi nám to, Pavle, nemohl říct dřív? A já na to: je mi líto, je pod kopcem, tak ho doběhněte nedodaly si odvahu! /smích/. Nás zahřívá ne ten alkohol, ale to společenství spřízněných duší to je radost sama!"

...říkají novoroční výletníci v reportáži Sabiny Vrbkové.