Novým majitelem Komerční banky se stane Société Générale

Komerční banka

Česká vláda vybrala ve čtvrtek nového majitele Komerční banky. Stane se jím druhá největší francouzská bankovní skupina Société Générale. Za šedesátiprocentní podíl v bance, který dosud držel Fond národního majetku, zaplatí Francouzi 40 miliard korun, což je asi o sedm miliard korun více, než se očekávalo. Podrobnosti má Jaromír Marek.

Komerční banka
Jak zdůraznil premiér Miloš Zeman prodejem Komerční banky byl ukončen proces privatizace českého bankovnictví. V souteži porazila Société Générale konkurenční nabídky italské banky UniCredito a německé HypoVereinsbank. Jaké byly jejich nabídky informoval ministr financí Jiří Rusnok.

"Italská banka UniCredito v poslední nabídce 37,26 mld a nezměněná nabídka HypoVereinsbank 20,3 mld korun."

Polovinu výnosu z prodeje Komerční banky, která je po Československé obchodní bance a České spořitelně, třetí největší českou bankou, použije vláda k úhradě části státního dluhu. Pokračuje Miloš Zeman.

"Zbývající část bude přidělena fondům, fondu rozvoje bydlení, abychom podnítili bytovou výstavbu a fondu dopravní infrastruktury, abychom urychlili výstavbu a údržbu nezbytných dopravních cest."

Právě účelnost využití peněz získaných prodejem Komerční banky je podle některých nezávislých ekonomů sporá. Více Miroslav Ševčík z Liberálního institutu.

"Je správné, že část dluhů se použije na umoření dluhů vzniklých právě např. ze špatného hopodaření Komerční banky v dřívějších letech. Další část, která plyne do různých fondů, to je jen naplňování socialistických předvolebních slibů. Daleko užitečnější by bylo vytfořit zdroje a fondy na penzijní reformu."

Všichni se však shodují na tom, že uzavření privatizace bankovnictví je velmi pozitivní. I když skutečné výnosy mohou být sporné. Blíže poslanec za KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

"Je dobře, že konečně už padlo nějaké rozhodnutí, ale je poctivé zdůraznit, že těch 40 mld není čistým ziskem. Ta operace má své příjmy, ale i výrazné náklady, které těch 40 miliard možná převýší. Osobně se domnívám, že kdyby celková operace skončila na nule byl by to velký úspěch."

Societé General působící na českém trhu už od roku 1982, kdy v Praze, jako první západní banka, otevřela své zastoupení. V České republice dosud pracovalo pro Société Générale 160 zaměstnanců v Praze, Brně a Ostravě. Čistý zisk české odnože banky dosáhl v roce 2000 bezmála 650 milionů korun