Société Générale se připravuje na převzetí vlády v Komerční bance

Komerční banka

Už v říjnu chce nový většinový akcionář Komerční banky - francouzská Société Générale - převzít výkon svých práv v peněžním ústavu. Prohlásil to předseda představenstva Société Générale Daniel Bouton při čtvrtečním podpisu kupní smlouvy. Tímto aktem, kterého se zúčastnil i premiér Miloš Zeman, se Francouzi stali oficiálními vlastníky šedesátiprocentního státního podílu v ůposlední české dosud nezprivatizované bance. Více Jaromír Marek.

Komerční banka
O prodeji státního podílu v Komerční bance francouzské bankovní skupině Société Générale rozhodla vláda 28. června poté co Francouzi nabídli v soutěži rovných 40 miliard korun. Svá akcionářská práva hodlá Societé General v plném rozsahu převzít do konce září nejpozději v říjnu. Podle generálního ředitele Komerční banky Radovana Vávry je to splnitelný termín.

"Ten časový hramonogram je velmi napjatý a nyní přechází ke svému dalšímu úkolu, což je integrace české Societé Genérál a Komerční banky tak, aby před celkovým vypořádáním transakce v říjnu už tyto dvě entity fungovaly jako jedna."

"Komerční banka zůstane nadále českou bankou a samozřejmě si ponechá i své jméno", uvedl při podpisu smlouvy předseda představenstva Société Générale Daniel Bouton.

Banka bude poskytovat služby na globální úrovni a uděláme vše pro to, abychom poskytovali co nejlepší služby, produkty i krytí rizik, uvedl dále Bouton.

Podle českého premiéra Miloše Zemana je ukončení procesu privatizace českého bankovnictví velmi pozitivní a mělo by přispět k ozdravění české ekonomiky.

"Zájmem současné vlády je, aby úvěry dostávaly pouze podniky perspektivní a efektivní. Zažívali jsme v minulosti různé elegantní pány s motýlkem, kteří jako bankéři půjčovali bývalému majiteli kladenských oceláren, kteří se necjhali okrást o 8 miliard korun izraleským podvodníkem."

Komerční banka je objemem majetku třetí největší bankou v České republice, hned za vedoucí ČSOB a Českou spořitelnou. Její nový vlastník Société Générale působí na českém trhu už od roku 1982. Tehdy Société Générale jako první západní banka vůbec otevřela v Praze své zastoupení.